Quantcast

Erzinančios drabužių etiketės: (ne)galima iškirpti?

  • Teksto dydis:

Drabužių etiketės – vienos būna aplink sprandą, kitos įsiūtos šone. Kartais jos erzina odą ir sukelia nepatogumų. Galbūt galima jas iškirpti, o galbūt priešingai – tai bus blogai ir jums pačiam, ir kada nors prireikus tą rūbą išvalyti, valymo bendrovė nežinos, kaip tai daryti? Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su švarumo centro „Joglė“ vadove Ilona Račkauskiene.

– Tai ar mes galime iškirpti tą etiketę, kuri dažnai kur nors trukdo?

– Šiaip tikrai nerekomenduojame iškirpti etikečių. Kaip yra žmogaus pasas, taip etiketės yra drabužio pasas, pagal kurį mes galim spręsti, ką su juo daryti – ar valyti, ar skalbti, kaip skalbti, kaip džiovinti. Tai yra nepakeičiama informacija. Mes iš patirties galime nuspręsti palietę, kad tai medvilnė. Bet medvilnės dabar būna ir perdirbtos. Ir ta etiketė mums yra labai svarbi.

– Jūs profesionalai, bet, jūsų akimis, ar žmonės moka skaityti ženklus etiketėse?

– Žinokit, anksčiau nemokėjo. Aš manau, kad dabar žmonės yra išprusę ir tikrai atkreipia dėmesį į etiketes. Nes kuo toliau, tuo yra mažiau iškirptų etikečių.

– Mano rankose yra marškinėliai. Štai čia yra viena etiketė ir jos, kaip sakote, iškirpti jau nevalia būtų.

– Tikrai nerekomenduotume. Nes čia visa informacija, ką galima daryti – skalbimas rankomis arba valymas sausuoju būdu. Nebalinti. Jie turi gelsvą atspalvį. Jeigu mes išbalinsime, jie gali likti balti arba netolygiai balti. Džiovinti uždrausta džiovyklėje. Daug kas turi dabar džiovykles. Kitas ženkliukas rodo, kad džiovinti reikia patiesus horizontaliai. Lygintuvas su vienu taškeliu reiškia, kad reikia lyginti žemoje temperatūroje. Kitur būna net lygintuvas užbrauktas. Tai čia lyginti galima.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokie dar ženklai būna ir į ką svarbu atkreipti dėmesį?

–  Anksčiau būdavo ženklas „F“, kuris leidžia visuose tirpikliuose valyti – angliavandenilio tirpale ir t. t. „OW“ raidės reiškia „wet cleaning“ šlapias valymas. Tokių ženklų nėra daug, bet kuo toliau, tuo jų daugiau atsiranda.

– Ar žmonės neskaitydami, ne taip skaitydami etiketes sugadina rūbus nepataisomai?

– Taip, tikrai. Iš 30 metų praktikos turim patirčių. Tai labai aktualu vilnoniams gaminiams. Kitą kartą ar su skalbiniais susimaišo, ar kaip, tiesiog išskalbia su baltais drabužiais aukštoje temperatūroje ir iš XL dydžio megztinio gaunasi XS.

Mes iš patirties galime nuspręsti palietę, kad tai medvilnė. Bet medvilnės dabar būna ir perdirbtos. Ir ta etiketė mums yra labai svarbi.

– Mes turime pavyzdį, čia yra liemenė ir mes čia turim net kelias etiketes. Čia, kaip ir minėjote, patys įvairiausi ženklai…

– Taip, pradėkime. Skalbimas 30 laipsnių temperatūroje ir dar pabraukta, tai reiškia delikačią programą. Nebalinti, nors, aišku, juodo niekas ir taip nebalins. Nedžiovinti džiovyklėje, džiovinti pakabinus. Šitie ženklai atsirado visai neseniai, anksčiau jų nebuvo. Lyginimas irgi žemoje temperatūroje. Dar sausas valymas užbrauktas, šlapias valymas užbrauktas irgi.

– Bet kitoje etiketėje dar yra krūva informacijos ir yra žirklučių ženklas, reiškia, šitas etiketes galima nukirpti?

– Galima nukirpti, bet ne visas. Mums dar tas labai svarbu gamyboje – pasitikrinti, ar atitinka sužymėjimas valymo ženklų su sudėtimi. Nedažnai, bet kartais būna taip, kad susimaišo ženklai, tiesiog įsivelia klaidų. Tiesiog žmogiška klaida, ne tą etiketę uždėjo ar dar ką. Jeigu mums kyla įtarimas, mes tiesiog dar pasitikriname sudėtį.

– Internete skaičiau, kad pagal kilmės šalis gali skirtis ir etiketės bei žymėjimai. Tiesa ar ne?

– Manyčiau, kad netiesa. Logikos nematau tame, nes visame pasaulyje valoma tais pačiais valikliais, tiek Amerikoje, tiek Europoje. Nemanau, kad keisti ženklus būtų veiksminga. Nes šiuo laiku, kai drabužiai gali atkeliauti ir iš Amerikos, ir iš visur kitur, turėtume vadovautis tais pačiais ženklais. Neteko girdėti ir susidurti, kad būtų kitokie ženklai.

– Bet esminė informacija, kad drabužių etiketės geriau neišmesti ir pakentėti.

– Teks susitaikyti ir palikti. Nes nuo to priklauso ir jo valymas, ir priežiūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha-cha-cha

Cha-cha-cha portretas
Nusipirkit naują Samsung skalbimo mašiną ir ji ūždama kaip malūnas visas etiketes nuskalbs...

L?

L? portretas
Triusikus irgi nešioja panos išvirkščius, kad neapkalbėtu. O tos, kurios mylisi "per kelnaites", kad nepastotų.

Edmundas

Edmundas portretas
Marškinėlius galima nešioti išvirkščius, kad etiketė nekankintų.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių