Quantcast

Atlikti tarnybą šaukiami ir rezervistai: vakar dirbo vandens parke, o šiandien – jau karys

  • Teksto dydis:

Į Gaižiūnų poligone esanti mobilųjį logistikos punktą atkeliavo pirmieji 50 rezervo karių, pašauktų į visuotinius mokymus. Tai – anksčiau tarnavę šauktiniai, dabar gyvenę civilinį gyvenimą, pasakojama LNK reportaže.

Pratybų metu paskelbus mobilizaciją, kariai turi grįžti į tarnybą. Pavyzdžiui,  karys Ričardas dar praeitą dieną dirbo Druskininkų vandens parke, o kitą dieną jau tapo kariškiu.

„Esu druskininkietis, prieš penkerius metus atlikau tarnybą, tarnavau septynerius metus. Metus Tauragėje, šešis metus Birutėje. Po to nusprendžiau, kad reikia pailsėti ir išvykau į užsienį“, – sakė rezervo karys Ričardas Kulbokas.

Kariai sukviesti iš visos Lietuvos. Jie – įvairiausių specialybių.

„Dirbau sunkvežimio vairuotoju, vežiodavau sugedusius vilkikus. Pašaukė ir, aišku, be jokių atsakymų atėjau. Tik darbdavys nelabai norėjo paleisti“, – pasakojo rezervo karys Eligijus Adžgauskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pašauktieji teigė, kad atvažiavo pilni entuziazmo. Vaikinai sako, kad net pasiilgo tarnybos.

„Buvau pasiilgęs to jausmo, iš tikrųjų. Ta visa karyba, taktiniai judėjimai ir šaudymai, buvo atsiųstos programos“, – dalijosi R. Kulbokas.

„Mane asmeniškai labai domina nauja technika, kuri atvyko, norėtųsi sudalyvauti su ja pratybose, gal ir pavažinėti. Tai domina, taip pat atnaujinti žinias apie ginklus“, – atviravo rezervo karys Artūras Jakubauskis.

Tačiau ne visi rezervo kariai šaukimą pasitiko pozityviai. Iš pašauktų 10 tūkst. rezervistų atrinkta 2,5 tūkst., dar 2 tūkst. pakviesti sveikatos patikrinimui. Kai kurie rezervistai buvo tiesiog nepasiekiami arba nenorėjo grįžti.

„Kiekvienu individualiu atveju vertiname, ar atitinka pagal reikalavimus sveikata, sudėjus visas aplinkybes, procedūras vykdyti šaukiame didesnį skaičių karo prievolininkų“, – teigė Karo prievolės komplektavimo tarnybos direktorius Arūnas Balčiūnas.

Atsisakius šaukimo esant rezerve gresia baudos nuo 60 iki 450 eurų. Tokių, kuriems teko paploninti piniginę, jau buvo.

„Pagal procedūras buvo tokių, kuriems taikyta administracinė atsakomybė. Yra tokių, kurie neatsiliepia, nepateikia informacijos, bet didžioji dauguma tikrai vykdo procedūras“, – sakė A. Balčiūnas.

Atvykę į logistinį centrą rezervo kariai turi palikti asmeninius daiktus, o vietoje gauna visko, ko gali prireikti tarnyboje. Tada vyrai išvežami į padalinius, kur tarnaus. Tarnybos trukmė priklauso nuo dalinio, tačiau vidutiniškai kariai tarnyboje praleis apie tris savaites.

„Būna karių sutikrinimas pagal sąrašą, kurie jau pakviesti ir kurie jau atvykę. Turime medicininės paramos palapinę, jei iškiltų poreikis medicininei pagalbai, vykdant karių aprūpinimą. Dar yra laukimo ir poilsio palapinės, ginkluotės, ekipuotės, aprangos išdavimo palapinės“, – sakė Depų tarnybos vadas Laimis Šereika.

Šaukti karius rezervistus prireikė, nes Lietuvoje vyksta didžiausios karinės pratybos nuo nepriklausomybės paskelbimo – „Perkūno griausmas“, jose dalyvauja 8,5 tūkst. karių.

„Kariai turės realią funkciją, kaip vyktų tranzicija iš taikos į karo metą. Keičiantis teisiniam režimui būtų aktyvuojami rezervistai ir kviečiami atlikti tarnybą Lietuvos kariuomenėje“, – sakė Lietuvos kariuomenės atstovas Jurgis Norvaiša.

Viena iš masinių pratybų dalis – gegužės septintos dienos naktį visoje Lietuvoje įvedama komendanto valanda.

„Kaune – Palemone, Vilniuje – Viršuliškėse. Tai leis matyti karių aktyvumą, gyventojams nereikės baimintis. Kas gali paliesti vairuotojus, tai jie gali būti sustabdyti kaip ir policijos reidų metu, gali būti paprašyta parodyti dokumentus“, – pasakojo J. Novaiša.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip, karjeros tema įdomi

Taip, karjeros tema įdomi portretas
Tai gyvenimo ir karjeros kryptis nuo vandens parko iki kariuomenės dar visai normalu. Keistesnis dalykas yra žydų neadekvatumas ir lindimas pabūti net ministrais ir prezidentais, nekalbant jau apie pederastus žydus prokuratūrose, teismuose, jursidikcijoje, univeristetuose ir jų vaikus idiotus, kurie visko nori, ieško lietuvių pinigų ir gyvena haliucinacijose visai užmiršę savo kilmę ir karjeros ribas. O tos ribos paparstos ir visada tos pačios: Lietuvos teritorijoje žydai niekada neturėjo jokios nuosavybės ir piliečių teisių realiai. Jie buvo ir yra tik lietuvių išmatų valytojai, sąvartynų šiukšlių rūšiuotojai, jų dukros yra gyvulai išsigimę ir dėl racionalumo naudojamos pajuokai ir pasityčiojimui ant scenos pastačius, kad po darbų lietuviai galėtų pasijuokti iš gyvulio idiotės leitaitės ar arklio snukio prudnikovaitės, gauruotos šimpanzės ramunes savickaitės ir kitų defektyvių mutavusių dvokiančių gyvulių, realiai tai nėra ir niekada nebuvo žmonės. Ir tai absoliuti tiesa.

RICHARD

RICHARD portretas
o seima sauks ar nesauks???juk niekam ta kontora nereikalinga,,,o kainuoja milijardus!!!juk ten visi tikrieji milijonieriai,,,t yra,,,patriotai ...,kas is to vandens parko

Senukas

Senukas portretas
Parašyk straipsni apie LGBT lt kariuominei kodėl atgarsiu nėra nes netarnauja ...kodėl netarnauja apsimeta invalidiais.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių