Quantcast

Iranas nuteisė populiarų reperį mirties bausme už tai, kad rėmė protestus

Irano teismas nuteisė mirties bausme populiarų reperį, kuris daugiau nei pusantrų metų buvo kalinamas už tai, kad palaikė visoje šalyje vykusius protestus, kuriuos sukėlė Mahsos Amini mirtis, trečiadienį pranešė vietos žiniasklaida.

„Isfahano revoliucinio teismo 1-asis skyrius... nuteisė Toomaj Salehi mirties bausme dėl kaltinimo sugedimu Žemėje“, – sakė dainininko advokatas Amiras Raisianas, kurį citavo reformistinis laikraštis „Shargh“.

„Sugedimas (arba korupcija) Žemėje“ – tai terminas, kurį Irano valdžios institucijos vartoja kalbėdamos apie įvairius nusikaltimus, įskaitant ir tuos, kurie susiję su islamo morale.

33 metų T. Salehi buvo suimtas 2022 metų spalio mėnesį, po to, kai viešai parėmė mėnesiu anksčiau kilusią demonstracijų bangą, kurią sukėlė 22 metų Irano kurdės M. Amini, sulaikytos dėl griežtų islamo respublikos moterų aprangos taisyklių pažeidimo, mirtis areštinėje.

Teismas „beprecedenčiu žingsniu pabrėžė savo nepriklausomybę ir neįvykdė Aukščiausiojo Teismo sprendimo“, – sakė advokatas, pridurdamas, kad „mes tikrai apskųsime nuosprendį“.

„Aukščiausiasis Teismas, kaip apeliacinė institucija, išnagrinėjo bylą ir savo nutartyje nurodė žemesnės instancijos teismui pašalinti nuosprendžio trūkumus“, – pridūrė jis.

„Faktas tas, kad teismo nuosprendis turi aiškių teisinių prieštaravimų“, – sakė advokatas. – Prieštaravimas Aukščiausiojo Teismo nutarčiai laikomas svarbiausia ir kartu keisčiausia šio sprendimo dalimi.“

Pasak jo, Revoliucinis teismas apkaltino T. Salehi „pagalba maištui, susirinkimams ir sąmokslui, propaganda prieš sistemą ir raginimu kelti riaušes“.

Po M. Amini mirties 2022 metų rugsėjo 16 dieną neramumų, trukusių kelis mėnesius, žuvo šimtai žmonių, įskaitant dešimtis saugumo darbuotojų, o dar tūkstančiai buvo suimti. Irano pareigūnai protestus vadino „riaušėmis“ ir kaltino Teherano priešus užsienyje neramumų kurstymu.

Devyniems asmenims buvo įvykdyta mirties bausmė su protestais susijusiose bylose dėl nužudymų ir kitokio smurto prieš saugumo pajėgas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš manau

Aš manau  portretas
Labai gerai padarė

Pilietis

Pilietis portretas
Va čia tai patriotas ir už tai atsakys. O ka kalbet apie visokius ale opozicionierius iš baltarusijos: prisidirbo savoj šaly, pas mus atleke veltėdžiauja o kai i kaulus gauna dar ir musu policija ant ausu stato

Dievui isgamos nereikalingi

Dievui isgamos nereikalingi portretas
Sita Vakaru pi.de.ra.si.ni suni ir as su malonumu nukisciau jam kopusta.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių