Quantcast

Toliau stengiantis pasiekti susitarimą dėl paliaubų, Gazos Ruožo karas tęsiasi

Toliau dedant pastangas pasiekti naują susitarimą tarp Izraelio ir islamistinės palestiniečių grupuotės „Hamas“, ketvirtadienį Izraelio naikintuvai ir artilerija sudavė smūgių centrinėje Gazos Ruožo dalyje.

Izraelio oro pajėgų (IAF) „naikintuvai smogė ginkluotiems teroristams, teroristų infrastruktūrai ir veikiančioms tunelių šachtoms“, socialiniame tinkle „Telegram“ pareiškė Izraelio gynybos pajėgos (IDF). „IDF toliau veikia centrinėje Gazos Ruožo dalyje“, – pridūrė IDF.

IDF nurodė, kad ataką surengė po to, kai trečiadienį iš centrinės Gazos Ruožo dalies buvo inicijuoti „keli paleidimai“, nukreipti prieš Izraelio pajėgas. Buvo sunaikintas minosvaidis ir nukauta keletas ginkluotų smogikų, tvirtino kariuomenė.

Tuo tarpu Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas per telefoninį pokalbį su savo kolega iš JAV Lloydu Austinu aptarė „operatyvinius įvykius“ Izraelio šiaurėje ir pietuose, pranešė Y. Gallanto atstovė. Jie taip pat pasikalbėjo apie pastangas paleisti dar daugiau „Hamas“ rankose esančių įkaitų.

Be to, Ll. Austinas pateikė informacijos apie pasirengimą būsimoms operacijoms Gazos Ruože. Izraelis anksčiau paskelbė, kad pietiniame Rafos mieste surengs prieštaringai vertinamą karinę operaciją, jei nebus greitai susitarta dėl paliaubų ir Izraelio įkaitų iškeitimo į palestiniečius kalinius.

Į darbotvarkę taip pat buvo įtraukta humanitarinė pagalba kenčiantiems Gazos Ruožo gyventojams ir kitų sienos perėjų atidarymas. Pastaruoju metu gerokai padidėjo pagalbos prekių srautai, tačiau JAV reikalauja išplėsti juos dar labiau.

Gazos karą sukėlė beprecedentės spalio 7 d. smogikų iš „Hamas“ ir kitų grupuočių surengtos žudynės, kurios Izraelyje pareikalavo daugiau nei 1,2 tūkst. gyvybių.

Izraelis į tai sureagavo inicijuodamas antskrydžius ir sausumos puolimą. Atsižvelgiant į didelį civilių aukų skaičių ir katastrofišką padėtį Gazos Ruože, Izraelis susilaukia tarptautinės kritikos.

Pasak „Hamas“ kontroliuojamos sveikatos tarnybos, nuo karo pradžios Gazos Ruože žuvo 34 tūkst. 596 žmonės, o dar 77,8 tūkst. buvo sužeista. Šių duomenų nepriklausomai patikrinti negalima.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių