Quantcast

Su meile kepti sausainiai – skani ir piniginei draugiška Kalėdų dovana (receptai)

  • Teksto dydis:

Kas gali atsispirti šviežiems, kvapniems ir su meile iškeptiems sausainiams? Dietistė Indrė Trusovė primena, kad nereikia baimintis kartais pasisaldinti gyvenimą, ir kviečia išmėginti kelis sausainių receptus – tai bus puiki Kalėdų vaišių ar valgomų dovanų gaminimo repeticija.

„Valgomos dovanos nuostabios tuo, kad yra panaudojamos. Tai ir praktiška, ir skanu, be to, neapkrauna namų galbūt nereikalingais daiktais“, – kalba dietistė I. Trusovė.

Panašiai galvoja ir daugiau nei pusė šalies gyventojų – prekybos tinklo „Maxima“ užsakymu atliktas gyventojų nuomonės tyrimas rodo, kad šiemet kas antras gyventojas per svarbiausias metų šventes artimiesiems ketina dovanoti valgomų dovanų. Ši graži tradicija vis labiau prigyja – žmonės kepa meduolius, gamina užtepėles ar kitokius savo firminius patiekalus.

Dietistė I. Trusovė pasakoja, kad per praėjusias Kalėdas ją itin nudžiugino dovanų gauta įvairiausių užkandžių ir skanėstų su trumais dėžė.

„Visuomet juokauju, kad, jei norite mane pradžiuginti, padovanokite valgomą dovaną. Pati mėgstu dovanoti įvairių aliejų, arbatų, kavos, sūrių, pyragų. Rinkdama dovaną stengiuosi atkreipti dėmesį į tai, ką žmogus mėgsta. Na, o šiais metais dalį dovanėlių ruošime ir savo rankomis – su dukryte planuojame iškepti sausainių, kuriuos ji galės padovanoti močiutėms ir draugėms“, – sako I. Trusovė.

Ji primena, kad saldumynų bijoti ar stengtis jų visiškai atsisakyti nereikia. Kiekvienas gali sau leisti malonumą saikingai pasmaližiauti ir tai neprieštarauja sveikos mitybos principams. Tiesa, mitybos specialistė pataria saldumynais mėgautis pirmoje dienos pusėje ir tik po sveikatai palankaus maisto, kuriame netrūksta baltymų ir gerųjų riebalų.

I. Trusovė dalijasi keliais jos šeimoje mėgstamų sausainių receptais ir kviečia parepetuoti valgomų dovanų ruošimą.


Imbieriniai meduoliai

100 g sviesto,

100 g medaus,

200 g migdolų miltų,

2 šaukštelių imbiero miltelių,

1 šaukštelis tarkuoto šviežio imbiero,

1 šaukštelis cinamono.

Visus ingredientus sumaišykite. Masė turi būti minkoma. Jei trūksta tvirtumo – dėkite daugiau migdolų miltų. Jeigu atrodo per kieta – pridėkite sviesto arba medaus. Suminkius tešlą į kamuoliuką, susukite į maistinę plėvelę ir dėkite ją į šaldytuvą atvėsti – palikite kokioms 30 min. Tuomet ištraukite ir iškočiokite iki 5 mm storio. Formelėmis iš tešlos išpjaukite norimus sausainius. Kepkite iki 160 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol pradės ruduoti. Vietoj medaus galite naudoti klevų, agavų, datulių sirupus. Migdolų miltus galite keisti grikių, avižų ar speltų miltais. Tik atminkite – kiekvieni miltai skirtingai suriša tešlą, tad neskubėkite supilti viso reikiamo kiekio iškart. Na, o sausainių puošimas – tik jūsų fantazijos reikalas.

Kokosiniai sausainiai

220 g kokosų drožlių,

2 kiaušiniai,

70 ml klevų sirupo,

2 šaukštai speltų miltų.

Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių, švariame sausame inde baltymus išplakite iki standžių putų. Kitame inde išplakite trynius, suberkite į juos kokosų drožles, sirupą, miltus ir viską išmaišykite. Masę palengva supilkite į baltymus ir lengvai išmaišykite. Iš paruoštos masės ant kepimo popieriumi išklotos skardos šaukštu formuokite nedidelius sausainėlius. Kepkite 160 °C temperatūroje apie 15 min. Gamindami šiuos sausainius vietoje klevų sirupo galite naudoti medų, agavų ar datulių sirupą, o speltų miltus keisti migdolų ar grikių miltais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių