Quantcast

Jeigu po eglute radote apvalią pinigų sumą, ar ją reikia deklaruoti?

  • Teksto dydis:

Ar dosnus jums šiemet buvo Kalėdų Senelis?

Plačiau LNK reportaže apie tai papasakojo Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė.

– Kada ir iš ko gautas dovanas reikėtų deklaruoti?

– Dovanoms turime tokį dvigubą deklaravimą. Vienaip dovanas deklaruoja juridiniai asmenys, visai kitaip dovanas deklaruoja gyventojai.

– Pradėkime nuo juridinių dovanų. Kada jas reikėtų deklaruoti? Ar reikėtų deklaruoti iš vadovo gautą solidžią premiją ar dar kitaip vadinamą tryliktą atlyginimą?

– Čia galite būti ramūs. Už jus viską padarys juridinis asmuo. Jis uždeklaruos Mokesčių inspekcijai apie šitą jums suteiktą dovaną. Jums tikrai nereikės dėl to sukti galvos. Visus mokesčius už jus sumokės įmonė. Įmonė galės pasirinkti, ar mokesčius sumokės iš savo lėšų, ar išskaičiuos iš jūsų atlyginimo. Tačiau, bet kokiu atveju, mokesčiai bus sumokėti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Įvyko įmonės kalėdinis vakarėlis. Padovanotas automobilis už įspūdingą sumą. Ką reikėtų daryti tokiu atveju?

– Nieko nedaryti. Pasiimti raktelius ir važiuoti namo. O darbdaviui tokia dovana kainuos ne tik automobilio vertę, bet ir reikės sumokėti 20 proc. gyventojų pajamų mokestį bei „Sodros“ įmoką. Darbdaviui tai bus ne tik automobilio vertė, bet dar prisidės mažiausiai apie 40 proc. įvairių mokesčių.

– Pakalbėkime apie fizinius asmenis. Jei po eglute netikėtai gavau piniginę sumą nuo artimųjų, nuo giminaičių, nuo kokios sumos tie pinigai turėtų būti deklaruojami?

– Jei dovaną gavote iš mamos, iš tėčio, iš senelių, iš anūkų, iš brolių, tai galite būti ramūs. Niekam nereikės pranešti apie šią dovaną. Tačiau, jei tos dovanos vertė per metus viršys 15 tūkst. eurų, reikės pateikti tokią PRC907 formą.

– Jei gavau po eglute didžiulę, apvalią pinigų sumą pradiniam įnašui, ar reikės tokią dovaną deklaruoti?

– Jei gavote ne iš pirmos eilės giminaičių, kurie kaip ir artimi, bet ne visai. Tai gali būti teta, uošvė.

Jei dovaną gavote iš mamos, iš tėčio, iš senelių, iš anūkų, iš brolių, tai galite būti ramūs.

– Kaip įrodyti tą giminystės ryšį?

– Nebereikia įrodinėti. Jei gavote iš tetos ar uošvės, tai jų dovanos apsimokestina. Jei dovanos viršija 2,5 tūkst. eurų.

– Kokį procentą mokesčių reikės sumokėti?

– Čia jau bus mažesnis procentas. Jei darbdavys nuo dovanos moka 20 proc. gyventojų pajamų mokestį, tai pats gyventojas moka tik 15 proc. gyventojų pajamų mokestį. Tačiau šis mokestis turi tendenciją augti, įgyti progresyvumą. 15 proc. tarifas pavirsta į 20 proc., jeigu bendra dovanų suma, kurių startinis tarifas yra 15 proc., per metus viršija 120 vidutinio darbo užmokesčio dydžių.

– Kaip greitai reikėtų sumokėti mokesčius nuo tos gautos pinigų sumos?

– Gegužės 1 d. Ši diena skirta tiek deklaravimams, tiek mokėjimams. Dar pamiršau paminėti vieną dalyką. Net iš gauto milijono dovanos reikia nepamiršti atimti 2,5 tūkst. eurų neapmokestinamą dovanos sumą.

– Jei gavau dovaną, bet nenoriu jos priimti, nes reikės sumokėti per didelę mokesčių dalį. Ar gali žmogus nepriimti dovanos?

– Taip, jis gali nepriimti dovanos. Jei duoda vokelį, žmogus gali jį atgal grąžinti. Jei pinigai buvo pervesti į sąskaitą, reikia tiesiog atgal grąžinti ir tiek. Žinoma, ne visas dovanas įmanoma taip lengvai grąžinti. Bet, jei pavyks įrodyti, kad jūs grąžinote, tada jūs dovanos negavote.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bronius

Bronius portretas
Kaip čia suprasti??? Žmogus sutaupė pinigus per visa savo gyvenimą ,mokejo mokescius, o dabar nori padeti savo vaikui įsigyti butą tai už tai valstybe iš tave atima 20% čia ne valstybe o banditai.

N

N portretas
Iš karto bėgate deklaruoti,mokescius nuo to sumokėsite ir papildysite visą kiaurą biudzetą.Cirkininkai,ką dar sugalvosite,kokias veiklas,ar rūšis apmokestinsite?

H

H portretas
Tai dar vienas piliečių nurenginėjimo būdas
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių