Quantcast

T. Povilauskas: Lietuvos ekonomikos augimas, palyginti su kitomis ES šalimis, atrodo gerai

SEB bankui nekeičiant šių metų Lietuvos ekonomikos prognozės ir prognozuojant, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) turėtų augti 1,5 proc., banko ekonomistas Tadas Povilauskas sako, kad Lietuvos prognozės – vienos geriausių Europos Sąjungoje (ES).

„Kad ir kaip mes gal kartais kritiškai į save žiurime iš vidaus, bet kai pasilyginam save su kitomis šalimis, tai mes ir 2023 metais, ir 2024 metais atrodom tikrai gerai. (...) Pirmo ketvirčio (BVP – BNS) rodikliai buvo geresni negu laukėme ir stipresni negu ES vidurkis“, – ketvirtadienį pristatydamas banko prognozes teigė T. Povilauskas.

SEB bankas prognozuoja, kad šiemet Lietuvos BVP turėtų augti 1,5 proc., o 2025 metais – 2,8 procento.

T. Povilauskas, remdamasis Eurostato duomenimis, pabrėžė, jog metinė apdirbamoji gamyba Lietuvoje 2024 metų vasarį augo 0,1 proc. – tai 7-as aukščiausias augimas ES, mažmeninė prekyba Lietuvoje augo 2,2 proc. (5-as aukščiausias augimas ES), BVP 2023 metų ketvirtojo ketvirčio augimas, palyginti su 2019 metų ketvirtu ketvirčiu, siekė 7 proc. ir buvo 8-oje vietoje ES.

„Lyginant su kitomis šalimis mes atrodom tikrai neblogai, vertinant ekonomikos pokyčius“, – teigė T. Povilauskas.

Tai 2008 metais tam atsigavimui prireikė šešerių metų, o dabar tik dviejų. Bet čia svarbu pažymėti, kad perkamoji galia atsigavo tų žmonių, kurie neturi paskolų.

„Ta prognozė mūsų, pusantro procento, yra tikrai tokia pesimistinė, nes buvo suderinta dar prieš pirmo ketvirčio BVP paskelbimą“, – pridūrė ekonomistas.

Banko analitikai tikisi, kad vidutinė metinė infliacija šiemet sieks 1 proc. –  1 proc. punkto mažiau nei prognozuota šiemet sausį. Kitais metais infliacija turėtų siekti 2,7 proc.

Anot T. Povilausko, šiais metais nedidelę infliaciją lemia sumažėjusios energetikos kainos, kurios kitais metais jau bus nusistovėjusios, todėl tokios įtakos infliacijai nedarys.

„Pirmą ketvirtį beveik visus mėnesius infliacija buvo mažesnė negu turėjome prielaidose, tai todėl sumažinome nuo dviejų iki vieno procento, (...) bet nemanau, kad mes išvysime metinę defliaciją (…) manau, kad gegužę, birželį tas skaičius ir liks siek tiek aukščiau nulio“, – teigė ekonomistas.

Bankas prognozuoja, kad namų ūkio vartojimas Lietuvoje šiemet augs 2,8 proc. (sausio prognozė – 2,8 proc.), o kitąmet – 3,2 proc. (3,2 proc.) Tuo metu šalies eksportas šiemet turėtų augti 0,5 proc. (1 proc.), o kitais metais – 4 procentais (4 proc.).

T. Povilausko teigimu, vartotoju perkamoji galia Lietuvoje atsigavo greitai, tačiau tą jaučia tik tie gyventojai, kurie neturi paskolų.

„Mes dabar grįžtame į tą perkamąją galią, kur buvo prieš dvejus metus. (...) Tai 2008 metais tam atsigavimui prireikė šešerių metų, o dabar tik dviejų. Bet čia svarbu pažymėti, kad perkamoji galia atsigavo tų žmonių, kurie neturi paskolų“, – sakė T. Povilauskas.

Vidutinio darbo užmokesčio augimas, anot SEB, šiemet turėtų siekti 9,2 proc. (sausio prognozė – 8,5 proc.), 2025 metais – 7,5 proc. (7 proc.). Nedarbo prognozė padidinta 0,2 punkto iki 7 proc., kitąmet jis sieks 6,6 procento.

Banko vertinimu, valdžios sektoriaus deficitas tiek šiemet, tiek kitąmet sieks 2,5 proc. BVP. Sausį prognozuota, jog 2025 metais šis rodiklis sieks 1,8 proc.

„Kažkokių didelių pokyčių nebuvo, o tie, kurie buvo, aš juos labiau įvardinčiau kaip teigiamus“, – apibendrindamas prognozes teigė T. Povilauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

!!!

!!! portretas
Vietoj pezėjimo apie ekonomikos kilimą galėtų pateikti konkrečių duomenų. Jei pakilo valdančiųjų atlyginimai tai dar nereiškia ekonomikos kilimo

Kliedesiai

Kliedesiai portretas
Idomu is kur tas augimas ? Gal banku pelnai ? O gal Taiwanio cipu gamyklu perkelimas i Lietuva ji sukele?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių