Quantcast

Užsienyje su teisėsauga problemų turintys lietuviai ramiai negyvena: policija juos suranda ir ten

  • Teksto dydis:

Tarp šv. Velykoms gausiai iš užsienio į gimtinę parvykusių lietuvaičių buvo ir tų, kurie svečiose šalyse atsidūrė genami baimės dėl atsakomybės už Lietuvoje padarytas nusikalstamas veikas. Tačiau artėjančios šventės ir noras švęsti su artimaisiais baimę nugalėjo ir juos parginė namo. Tad Šiaulių apskrities policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo pareigūnams šventinės dienos buvo darbingos – per savaitę sulaikyti ir už grotų atsidūrė septyni teisėsaugos ieškomi asmenys.

Šiaulių apskrities policijos duomenimis, balandžio 3-ąją Naujojoje Akmenėje antrankiai buvo uždėti 23 metų vaikinui, kuris vengė atvykti į teisiamąjį posėdį. Jame turėjo būti vertinamas jo elgesys dėl vieną praėjusių metų balandžio dieną su bendrininku iš parduotuvės pavogto litro degtinės, o kitą dieną viešojoje vietoje jo sumuštų dviejų vyrų. Paaiškėjo, kad, vengdamas atsakomybės už savo darbelius, įtariamasis pažeidė jam skirtą kardomąją priemonę – neišvykti iš gyvenamosios vietos, ir išvažiavo į Vokietiją. Lietuvoje su įstatymais nesutariantis akmeniškis juos spėjo ir ten pažeisti. Tad atsakomybės baimė vaikiną išginė ir iš Vokietijos. Grįžusį į Lietuvą, pareigūnai jį operatyviai pasitiko, uždarė į areštinę ir greitu laiku jam teks stoti prieš teismą.

Areštinėje balandžio 2-ąją atsidūrė ir iš Norvegijos šventėms pas motiną sugrįžęs 19-metis šiaulietis. Jis 2023 metų birželį už vagystes buvo nuteistas laisvės atėmimo bausme, tačiau bausmės vykdymas buvo atidėtas ir jam skirti tam tikri apribojimai. Tokia bausmė nemotyvavo vaikino koreguoti savo nusikalstamo elgesio. Gyvenimas su apribojimais nuo kvaišalų priklausomam vaikinui netiko ir jis gyveno juos ignoruodamas ir darydamas įvairius teisės pažeidimus. Todėl teismas priėmė sprendimą bausmės vykdymo atidėjimą panaikinti ir nuteistąjį pasiųsti į kalėjimą, kuriame už nužudymą bausmę atlieka ir jo tėvas. Tačiau į kalėjimą vaikinas nenorėjo ir spruko į Norvegiją. Namų ilgesys vaikiną grąžino į Šiaulius, kur jo laukė policijos pareigūnai. Nuteistasis turės atlikti jam skirtą 2 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kurios galėjo ir išvengti, jei bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu būtų laikęsis visų jam teismo skirtų įpareigojimų.

Ne visada ieškomi asmenys patys grįžta namo. Šiaulių apskrities policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo pareigūnams bent kartą per mėnesį tenka patiems skristi į užsienį pargabenti pagal Europos arešto orderį sulaikytų Šiaulių ir Telšių apskričių policijos ieškomų asmenų. Taigi užsienis – nėra ta vieta, kur su Lietuvos teisėsauga problemų turintys asmenys galėtų ramiai gyventi.

Paskutinė Šiaulių pareigūnų kelionė buvo į Norvegiją, iš kurios parskraidintas 36 metų ieškomas Telšių gyventojas. Daug kartų už įvairias nusikalstamas veikas Lietuvoje bei kitose užsienio valstybėse teistas vyras buvo ieškomas, nes vengė atlikti bausmę už vagystę, turto sugadinimą ir neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais. 2017 metų birželį jis, pasisavinęs savo sugyventinės motinai priklausantį automobilį, nuvažiavo iki Telšių rajone esančio Siraičių kaimo ir, įsibrovęs į gyvenamąjį namą, pagrobė turto, kurio bendra vertė siekė per 11 tūkst. eurų, ir dar tyčia sugadino turtą, kuris įvertintas beveik 5 tūkst. eurų. Už tai vyras buvo nuteistas 5 metų laisvės atėmimo bausme. Atlikus didžiąją dalį bausmės, telšiškis 2023 metų liepą buvo paleistas iš įkalinimo vietos lygtinai, taikant intensyvią priežiūrą – likusius 11 mėnesių jam buvo leista gyventi laisvėje, bet ne laisvai. Su uždėta apykoje jis buvo kontroliuojamas, ar nustatytu laiku būna nurodytoje vietoje ir laikosi jam skirtų apribojimų.

Telšiškio nuomone, toks gyvenimas nieko vertas,  jau geriau bausmę atlikti už grotų, negu gyventi laisvėje su apykoje, varžomam įvairių įpareigojimų. Ir vyras net nesivargino vykdyti  probacijos sąlygų,  padarė administracinį nusižengimą, o lapkričio 10-ąją užfiksuotas jo dingimas. Pastebėjus, kad su stebimuoju nebėra kontakto ir nuvykus į jo gyvenamąją vietą rasta sugadinta, numontuota ir į pakampę numesta apykojė, o vyro pėdos buvo jau ataušusios.  Paskelbus jo paiešką, telšiškis buvo sulaikytas Norvegijoje ir perduotas Šiaulių pareigūnams, kurie jį atlydėjo į Lietuvą ir uždarė už grotų. Čia jam teks atlikti 11 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, nuo kurios lygtinai buvo atleistas, tačiau nesugebėjo to įvertinti ir tuo tinkamai pasinaudoti.

Balandžio 3-ąją už grotų atsidūrė ir Šiaulių apylinkės teismo Pakruojo rūmų už dokumentų klastojimą nuteistas 37 metų vyras. Šiaulių apskrities policijos kriminalistai jį surado Vilniuje ir išvengti pusantrų metų gyvenimo už grotų jam nepavyks.

To padaryti nepavyks ir 25 metų Radviliškio rajono gyventojui, kuris už grotų buvo palydėtas per pačias Velykas, nes nenorėjo paklusti Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmų nuosprendžiui atlikti 5 mėnesių laisvės atėmimo bausmę už praėjusių metų sausį sukeltą fizinį skausmą vienam Radviliškio gyventojui.

Pareigūnai sulaikė ir du asmenis, kurie nuo teisėsaugos pasislėpė net nelaukdami teismo nuosprendžio. Lyg stručiai, sukišę galvas į smėlį, tikėjosi, kad pavyks išvengti teismo, o tuo pačiu ir teismo nuosprendžio. Bet nepavyko. Aštuonis kartus už įvairias nusikalstamas veikas teistas nuolatinės gyvenamosios vietos neturintis 31 metų vyras buvo surastas Mažeikiuose. Tik vasario pradžioje iš Alytaus kalėjimo paleistas vyras nepanoro stoti prieš teismą dėl dar vienos padarytos nusikalstamos veikos – svetimo  turto, kurio vertė siekia beveik 1 tūkst. eurų, sugadinimo. Tačiau teismo išvengti jam nepavyks, nes balandžio 4 d. pareigūnų jis buvo surastas  ir suimtas.

Nuo ikiteisminio tyrimo nesėkmingai bandė slapstytis ir sunkiu sveikatos sutrikdymu įtariamas 25 metų Mažeikių gyventojas, nuo kurio sumušimų, įtariama, kovo 2 d. Mažeikiuose stipriai nukentėjo 23 metų mergina. Dėl patirtų sužalojimų jai prireikė skubios operacijos. Siekdamas išvengti procesinių veiksmų, pas tyrėjus kviečiamas vyras neatvyko. Tad buvo priimtas nutarimas vyrą surasti ir atvesdinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai čia apie smulkius atvejus, o

Tai čia apie smulkius atvejus, o portretas
Filipinuose Milius. Lietuvoje šis narkomanas buvo įdarbintas į Žuvininkystės departamentą ir neturėdamas realiai net bendrojo lavinimo mokyklos baigimo atestato, sunkus ligonis ir silpno proto dėdavo parašus ant reikšmingų finansinių dokumentų ir reikalui esant pridengtas departamento direktoriaus machinacijas su įžeminimo reikalais. Milius nuo paauglystės ne tik pats buvo narkomanas, bet ir platino kartu su savo motina neleistinas preparatus, niekur neregistruotus. Nubėgęs iki Filipinų ten daro tą patį. Lietuvoj buvo pridaręs aferų ir Snori banke, dabar tokias aferas, sukčiavimas daro jo duktė Swedbanke, anksčiau Danskebanke. Visur eina grynai per narkomanų grupuotes, per narkotikų platinimo tinklus, Lietuvoje stogą turi jurisdikcijoje. Išbėgusiųjų į kitas egzotines šalis yra daug, ir Turčinsko vaikai N.Zelandijoj, ir kitų, kyr daug nelegalių pajamų prisirinko ir iš baimės, kad jų vaikus ims kankinti norėdami išmušti tėvų sukčiavimo keliu surinktus pinigus, išsiuntė juos kuo toliau.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių