Quantcast

Naujųjų sutikimas – proga paeksperimentuoti virtuvėje (receptai)

„Naujieji metai – tarsi naujas knygos skyrius, nauja pradžia, nauji tikslai ir iššūkiai“, – sako maisto tinklaraščio „Nuo užkandžio iki deserto“ kūrėja Olga Stakucevič. Ji teigia šventinį valgiaraštį pradedanti dėlioti iš anksto, o savo eksperimentų rezultatais dalijasi su norinčiais šventėms pasigaminti kažką naujo.

Olga sako nesanti virtuvės šefė ar konditerė, net ne virėja. Ji tiesiog namų šeimininkė, žmona, mama su trupučiu fantazijos. O fantazijos moteriai netrūksta ne tik gaminant maistą, bet ir fotografuojant jį taip, kad vien jau vaizdas paskatintų gaminti.

Pašnekovė jau daug metų dirba kartu su vyru fotografu Eduard Stakucevič – yra jo padėjėja, dekoratorė. Kartais ir fotografuoja, bet tik savo malonumui. Prieš porą metų, vyro paraginta, sugalvojo fotografijos teikiamą malonumą sujungti su maisto gaminimo malonumu. Taip gimė tinklaraštis „Nuo užkandžio iki deserto“.

„Jame nerasite sudėtingų receptų ar gaminimo technikų – savo puslapyje noriu parodyti, kad mūsų kasdienis maistas irgi gali būti ne tik skanus, bet ir gražus, – sako Olga. – Šis puslapis – mano asmeninė receptų knyga, nuotraukų albumas, idėjų saugykla.“

Malonumą jai teikia ne tik gaminimas, bet ir patiekalų dekoravimas, gražaus fono nuotraukoms kūrimas. Visus patiekalus fotografuoja pati, o vyras padeda pasirūpinti apšvietimu, sustatyti lempas, pasidalija fotografijos meno paslaptimis.

Dalijasi su norinčiais šventėms pasigaminti kažką naujo.

Naujųjų Metų sutiktuvės Olgai – šeimos šventė. Ją visada švenčia namuose su pačiais artimiausiais. „Taip buvo visada, nuo pat vaikystės, ir iki šiol laikausi šios tradicijos, – sako ji. – Naujieji metai – tarsi naujas knygos skyrius, nauja pradžia, nauji tikslai ir iššūkiai.“

Moteris pasakoja, kad šventinį valgiaraštį pradeda dėlioti dar gruodžio pradžioje – keičia jį kelis kartus, bando sukurti kažką naujo, dar neragauto. Tačiau neatsisako ir tradicinių patiekalų.

„Ant mūsų šventinio stalo visada yra silkės ir baltosios mišrainės – manau, kaip ir daugelio šeimų namuose. Taip pat būtinas desertas ir užkandžiai. O su užkandžiais ir prasideda mano didžiausi eksperimentai, juk galima sugalvoti milijoną jų variantų“, – sako O. Stakucevič ir ieškantiems naujovių siūlo išmėginti jos jau patikrintus patiekalus.


Sumuštinukai su antiena, mangų džemu ir imbieru

3 pilno grūdo prancūziškos bandelės,

170 g antienos filė, marinuotos su prieskoniais,

2 saujos šviežių salotų mišinio,

1 saujelė kedro riešutų,

šiek tiek šviežių čiobrelių,

2–3 šaukštai mangų džemo,

1/4 šaukštelio malto imbiero,

1 pakuotė tepamo varškės sūrelio su žolelėmis.

Antieną su šlakeliu aliejaus apkepkite iš abiejų pusių po 4–5 min. ant šiek tiek didesnės nei vidutinė kaitros, leiskite atvėsti. Mangų džemą sumaišykite su imbieru. Bandeles perpjaukite pusiau (jas galima šiek tiek paskrudinti keptuvėje, bet nebūtina). Rekomenduoju pirkti šaldytas, nes ištraukę iš orkaitės turėsite tikrai traškią plutelę ir minkštą vidų, nereikės papildomai skrudinti. Formuokite sumuštinukus: tepkite sūrelį, džemą, uždėkite antienos griežinėlį, šiek tiek salotų ir kedro riešutų, pabarstykite šviežiais čiobreliais.

Jautienos didkepsnis su gervuogių padažu

220 g jautienos paslėpsnio didkepsnio,

pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų,

aliejaus kepti,

šakelė šviežio rozmarino.

Padažui:

150 g šviežių gervuogių,

1 šaukštas balzaminio acto,

100 ml raudonojo vyno „Cabernet“

1 citrinos žievelė,

1 šaukštas sviesto,

2 šaukšteliai cukraus,

1 šviežio čiobrelio šakelė.

Didkepsnį kepkite po 2–3 min. iš kiekvienos pusės ant gerai įkaitintos keptuvės su šlakeliu aliejaus (rozmarino šakelę kepkite šalia mėsos). Iškeptą mėsą pabarstykite prieskoniais, suvyniokite į foliją ir leiskite jai 15 min. „pailsėti“. Padažui: gervuoges sudėkite į prikaistuvį ir sutrinkite šakute. Į uogas pilkite balzaminį actą, vyną, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, cukrų ir įdėkite čiobrelio šakelę. Virkite ant vidutinės kaitros, kol cukrus ištirps ir visa masė sutirštės. Nuimkite padažą nuo kaitros ir įdėkite šaukštą sviesto, viską gerai išmaišykite. Padažą pertrinkite per sietelį. Didkepsnį apšlakstykite padažu ir patiekite supjaustytą griežinėliais kartu su mėgstamu garnyru.

Tešloje keptas kamambero sūris su medumi ir pipirais

100 g sviesto (tirpinto),

100 g riebios grietinės,

1 stiklinė pieno (šilto),

3 stiklinės miltų,

1 kiaušinis,

10 g sausų mielių,

1 šaukštelis druskos,

1 šaukštas cukraus,

1 kiaušinio plakinys (aptepti).

Įdarui:

3 kamambero sūriai (apskritų apie 130–150 g)

3 šaukštai medaus,

šiek tiek šviežiai grūstų juodųjų pipirų,

šiek tiek džiovintų Provanso žolelių.

Visus tešlai skirtus ingredientus sumaišykite kartu, užminkykite tešlą, apklokite rankšluosčiu ir paliekite porai valandų šiltoje vietoje. Kai tešla pakils, iškočiokite tris apskritimus (ne itin plonus) ir kiekvieno apskritimo viduje dėkite po visą sūrio ritulį. Sūrį viršuje šiek tiek įpjaukite (padalinkite maždaug į 8–10 trikampėlių). Ant viršaus pilkite po šaukštą medaus ir pabarstykite pipirais ir Provanso žolelėmis. Sūrius iš šonų aplipinkite tešla (suformuokite krepšelius), tešla turi šiek tiek užlipti ant viršaus, bet tik kraštai, o pats viršus neturi būti uždengtas. Tada kiaušinio plakiniu aptepkite tešlos šonus. Kepkite sūrius iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. (kol tešla paruduos, o sūris išsilydys).

Nedesertiniai morkų sausainiai

2 didesnės morkos,

200 g natūralaus jogurto,

100 g tarkuoto kietojo sūrio,

1–1,5 puodelio kvietinių miltų (puodelis apie 280 ml),

0,5 šaukštelio džiovintų čiobrelių,

1 šaukštas medaus,

žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

Morkas smulkiai sutarkuokite. Į dubenį dėkite sutarkuotas morkas, jogurtą, medų, berkite sūrį, čiobrelius ir pipirus. Suberkite miltus ir užmaišykite tešlą. Iš tešlos iškočiokite apie 0,5–1 cm storio lakštą (kuo storesnis lakštas, tuo sausainiai bus minkštesni, o iš plonesnio labiau traškūs, taigi patys spręskite, kokių sausainių norėsite). Išspauskite iš tešlos sausainius ir perkelkite juos ant kepimo skardos, užklotos kepimo popieriumi. Kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 min., kol gražiai paruduos.

Varškės keksiukai

280 g kvietinių miltų,

200 g pusriebės varškės,

3 kiaušiniai,

200 g cukraus,

150 g sviesto,

150 g mažų tamsių razinų,

10 g kepimo miltelių,

1 šaukštelis vanilinio cukraus,

žiupsnelis druskos,

cukraus pudros apibarstyti.

Razinas nuplaukite, 10 min. pabrinkinkite karštame vandenyje ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Varškę sumalkite į vientisą masę be grūdelių, miltus persijokite su kepimo milteliais. Minkštą sviestą elektriniu plakikliu sutrinkite su cukrumi ir druska į purią balkšvą masę. Toliau plakdami po vieną įmuškite kiaušinius. Kaskart išplakite iki vientisos konsistencijos ir tik tada muškite kitą kiaušinį. Dalimis dėkite varškę, vanilinį cukrų, tada mentele įmaišykite miltus ir razinas. Sudėkite tešlą į formeles – pripildykite jas beveik pilnas (apie 3/4 formos). Kepkite keksiukus iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min. Prieš patiekdami apibarstykite cukraus pudra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarciau

Patarciau portretas
susilaikyti iki siokiadieniu! Medikai ir gaisrininkai - itin uzimti per sventes!

Senukas

Senukas portretas
Jeigu vata tada nenorim
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių