Quantcast

Ieškantiems naujų skonių – kulinarijos virtuozo A. Ivanausko idėjos (receptai)

  • Teksto dydis:

Kalėdinių vaišių valgiaraštis daugelio šeimininkių jau apgalvotas, o toms, kurios nesuskubo, tikrai pravers virtuvės šefo, kulinarijos laidų ir knygų autoriaus Alfo Ivanausko šventinės idėjos. Nepailstantis skonių ieškotojas ir pats nuolat sugalvoja kažką naujo šventiniam stalui, ir kitus ragina būti kūrybiškais.

Dvispalviai kūčiukai

400 g miltų,

5 g sausų mielių,

200 g šilto pieno,

50 g ištirpinto šilto sviesto,

5 šaukštai grūstų aguonų (jei norite dar intensyvesnės spalvos, galite dėti ir daugiau),

žiupsnelis šviežiai grūstų juodųjų pipirų,

žiupsnelis Provanso žolelių,

žiupsnelis druskos.

Miltus, druską ir mieles suberkite į maišytuvą, supilkite pieną ir pradėkite minkyti. Pamažu supilkite sviestą. Išminkyta tešla turi būti glotni ir elastinga. Padalykite tešlą į dvi dalis. Į vieną suberkite aguonas, išminkykite ir suformuokite volelį. Kitą pagardinkite juodaisiais pipirais, Provanso žolelėmis ir taip pat suformuokite volelį. Aguonų ir žolelių volelius apvyniokite virvele ir lengvai pakočiokite. Ritinėlį supjaustykite, dėkite kūčiukus ant skardos, išklotos sviestiniu popieriumi. Kepkite 190 °C temperatūroje apie 7–8 min. Jei norite, kad būtų traškūs, kepkite iki auksaspalvio atspalvio. Jei labiau mėgstate, kai kūčiukai yra traškūs iš išorės, bet viduje minkšti, kepkite trumpiau.

Šventiniai pyragėliai

25 g šviežių mielių,

125 ml šilto vandens,

125 ml šilto pieno,

1 šaukštas cukraus,

500 g miltų,

2 dideli kiaušiniai,

1 kupinas šaukštelis druskos,

65 g ištirpinto sviesto,

alyvuogių aliejaus (patepti),

1 kiaušinis (patepti).

Mieles ištirpinkite šilto vandens ir pieno mišinyje su cukrumi. Įberkite 3 šaukštus miltų ir išmaišykite, indą uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šiltoje vietoje (tai gali būti orkaitė su įjungta lempute) 15–20 min., kol ant paviršiaus susidarys putos. Į ištirpintas mieles įmuškite kiaušinius, suberkite druską ir išmaišykite. Į dubenį išsijokite miltus, padarykite viduryje duobutę, supilkite mielių ir kiaušinio tirpalą ir, nuolat maišydami, supilkite sviestą. Viską gerai išminkykite – tol, kol tešla nelips prie rankų, suformuokite rutulį ir įdėkite į dubenį. Dubenį uždenkite aliejumi patepta maistine plėvele ir kildinkite tešlą šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės. Iškilusią tešlą iškočiokite, išspauskite apskritimus (maždaug 10–12 cm skersmens), dėkite įdaro ir suformuokite pyragėlius. Pyragėlių galus stipriai pasmailinkite delnu. 18–20 cm skersmens puodo šonus gausiai patepkite aliejumi. Puodą uždėkite ant kepimo popieriumi užklotos skardos ir aplinkui išdėliokite pyragėlius. Palikite juos kildintis apie valandą. Užklokite aliejumi patepta maistine plėvele. Iškilusius pyragėlius patepkite kiaušinio plakiniu ir dėkite į 190 °C temperatūros orkaitę. Kepkite maždaug 20 min. Nuimkite puodą ir atvėsinkite pyragėlius. Jie skanūs ir šalti.

Keptas kukurūzinis viščiukas su citrusinių vaisių ir alyvuogių sviestu

50 g žaliųjų alyvuogių,

2 česnako skiltelės,

5 čiobrelio šakelės,

2 rozmarino šakelės,

100 g sviesto,

½ citrinos žievelė,

½ apelsino žievelė,

½ žaliosios citrinos žievelė,

1 kukurūzinis viščiukas,

2 šaukštai alyvuogių aliejaus „Extra Virgin“,

½ stiklinės vandens,

žiupsnelis druskos,

žiupsnelis juodųjų pipirų.

Alyvuoges supjaustykite griežinėliais, česnakus ir prieskonines žoleles susmulkinkite, viską suberkite į indą su kambario temperatūros sviestu, įtarkuokite citrinos, apelsino ir žaliosios citrinos žievelių, berkite druskos, juodųjų pipirų ir išmaišykite. Po viščiuko odele prikimškite sviesto mišinio, išorę suvilgykite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos ir pipirų. Į kepimo skardą įpilkite vandens ir kepkite orkaitėje 160 °C temperatūroje apie 1 val. Jeigu likus 10 min. viščiukas dar nėra apskrudęs pakankamai – padidinkite temperatūrą iki 185 °C. Patiekite su alyvuogėmis ir mėgstamu garnyru.

Romo razinų keksas

5 kiaušiniai,

stiklinės cukraus,

stiklinės pieno,

stiklinės rapsų aliejaus,

1 vanilės ankštis,

stiklinės miltų (405 D),

pakelio kepimo miltelių,

1 stiklinė razinų,

150 ml romo,

sviesto (formai ištepti),

cukraus miltelių (keksui apibarstyti).

Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite pieną, aliejų, įdėkite vanilės ankštį. Viską maišydami po truputį berkite miltus ir kepimo miltelius.

Razinas nuplaukite, užpilkite romu ir palaikykite per naktį. Tada nukoškite, nusausinkite ir berkite į kekso tešlą. Kekso formą ištepkite sviestu, supilkite tešlą, uždenkite folija ir kepkite orkaitėje 175 °C temperatūroje apie 1 val. Tada nuimkite foliją ir dar kepkite 15 min. Su pagaliuku galite patikrinti, ar pyragas iškepė. Iškepusį keksą palaikykite formoje 10 min., apverskite ir gausiai apibarstykite cukraus milteliais.

Taškuotos eglės

230 g sviesto,

175 g cukraus miltelių,

1 kiaušinis,

400 g kvietinių miltų,

1 šaukštelis smulkios druskos,

žiupsnelis kardamono,

1 šaukštelis vanilės pastos,

žalių riebaluose tirpių dažų (spalvai išgauti).

Visi produktai turi būti kambario temperatūros. Ištrinkite sviestą su persijotais cukraus milteliais. Ilgai netrinkite, tik kad viskas gerai išsimaišytų. Pamažu supilkite kiaušinį. Suberkite miltus, druską, kardamoną, įdėkite vanilės pastą, suminkykite tešlą, bet tą darykite labai trumpai. Tik tiek, kad masė taptų vientisa. Paimkite nedidelį tešlos gabaliuką ir padažykite jį iki norimo atspalvio. Jei norėtumėte daugiau žalios spalvos tešlos, ne vien tik taškelių sausainiuose, tuomet užmaišykite ją atskirai ir dažykite visą kiekį. Iš tešlos padarykite rutulius – natūralios ir žalios spalvos, suplokite juos iki 2–3 cm pločio skritulių, įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve ne trumpiau nei valandai. Paruoškite kepimo skardą. Orkaitę įkaitinkite iki 185 °C temperatūros. Pakočiokite ir šviesią, ir žalią tešlas, kad turėtumėte apie ½ cm storio lakštus. Iš šviesių ir žalių tešlos lakštų viena formele išspauskite mažus skritulius. Sudėkite žalius skritulius į susidariusias skylutes šviesioje tešloje. Įspauskite ir dar lengvai pakočiokite. Išspauskite eglutes. Atsargiai perkelkite sausainius ant skardos. Kepkite apie 10–12 min. Aušinkite ant skardos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

yja

yja portretas
jei bulkas kepi tai nevadink jų kučiukais, nedaryk sau gėdos ir nerodyk pasauliui jog nežinai net tradicinių lietuviškų patiekalų. Bent pavadinimą kitą savo kūriniui sugalvok-neplagijuok

Idomu,

Idomu, portretas
tas virtuozas yra pats bent bulvienes isvires?

Taip,

Taip, portretas
ar "kulinarijos virtuozas" yra nevykėlio terliaus sinonimas? Tas A. Ivanauskas visiškai nesigrabalioja kulinarijoje.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių