Quantcast

Gyventojams apkarto svečiai iš Azijos

Mūsų automobilių pardavėjai džiaugiasi Azijos pirkėjų gausa, bet kai kurie miesto gyventojai piktinasi atvykėlių gyvenimo būdu.

Triukšmingi nuomininkai

Kaune, Kovo 11-osios gatvės 120-ojo namo gyventojų dauguma yra pensininkai. Jie susibūrę į savininkių bendriją ir patys pagal grafiką tvarko laiptines, kiemą. „Gyvenome ramiai ir taikiai, bet štai jau kelerius metus neturime ramybės dėl vieno buto, kurį nuomoja prekiautojai iš Azijos", – kalbėjo bendrijos pirmininkas Juozas Jurgaitis.

Trijų kambarių bute atvyksta gyventi vis kiti žmonės, bet visada iš tos pačios šalies – Kirgizijos. Vienu metu butą nuomojasi penki ir daugiau gyventojų. „Kaimynai jaučiasi lyg gyventų šalia triukšmingo viešbučio", – sakė J. Jurgaitis.

Žemiau kirgizų nuomojanti butą Loreta pasakojo, kad savaitgaliais paryčiais ją su vyru nuolat prikelia triukšmingai į turgų besiruošiantys prekiautojai. „Jų kaimynystė nėra maloni, nors jie nei muzikos garsiai klauso, nei puotas kelia, tiesiog triukšmingai bendrauja", – kalbėjo moteris.

Kiti piktinasi, kad kirgizai visiškai nepaiso tvarkos, prineša į laiptinę purvo, bet atsisako tvarkyti viešąją aplinką pagal grafiką kaip kiti gyventojai. „Nežinau, ar tai tik sutapimas, bet būtent jų laiptinėje jau ne pirmą kartą tenka keisti sugadintą kodinę spyną. Įtariu, kad užsieniečiai pamiršta kodą ir įsilaužia", – sakė J. Jurgaitis.

Nepaiso ir policijos

Automobilius turintys daugiabučio gyventojai keiksnoja užsieniečius už tai, kad per juos nėra, kur pastatyti automobilių ir taip ankštame kieme. Mat kirgizai dažnai atsigabena savo pirkinius iš turgaus ir palieka prie namų. „Būna, kad kiemą užgrūda atvežę penkis ir daugiau automobilių, stato juos ant vejos, o kartais, ieškodami vietos, nesibodi įvažiuoti per vaikų žaidimo aikštelę", – teigė J. Jurgaitis.

Neapsikentę žmonės tokiais atvejais yra kvietę ir policiją. Pareigūnai surašė protokolus už netinkamai paliktus automobilius, tačiau užsieniečiai sumoka baudas, o po to vėl elgiasi taip pat.

Kaimynai sako ne kartą prašę buto šeimininkės nenuomoti kambarių atvykusiems iš Azijos. „Ji nė nesileidžia į kalbas. Niekuo nepadeda ir mūsų raštai savivaldybei", – apgailestavo pirmininkas.

Prekiautojų nemažėja

Kauno automobilių turguje jau daug metų nemažėja pirkėjų iš Azijos. Jie yra geras pajamų šaltinis vežantiems dėvėtus automobilius iš Vakarų Europos.

Ne kartą pranašauta, kad Azijos pirkėjai išnyks keičiantis muitų, mokesčių politikai, ekonomikos situacijai jų šalyse. Turguje keičiasi tik dominuojančios pirkėjų tautybės. Vienu metu turgavietė ūžė nuo kazachų, tadžikų, uzbekų gausos, paskui pradėjo atvažiuoti baltarusiai.

Pasak Kauno automobilių turgaus direktoriaus Valentino Naujalio, pernai, kai į Rusijos inicijuotą muitų sąjungą įstojo Kazachija, šios šalies piliečių ėmė sparčiai mažėti. „Dabar dominuoja kirgizai. Jų visada būdavo ir anksčiau, bet dabar jų ypač daug. Gal jų suaktyvėjimą nulėmė sumažėjęs kazachų skaičius", – svarstė V. Naujalis.

Kirgizai daugiausiai perka apie 10 metų senumo automobilius, dažniausiai Vokietijos gamintojų ir būtinai su benzininiu varikliu.

Šiuo metu atvyksta ir būreliai tadžikų, uzbekų, moldavų. „Taip pat pastebime ukrainiečių susidomėjimą mūsų turgumi. Šiek tiek atvyksta lenkų", – pastebi direktorius.


KOMENTARAS


Tomas Bukelis


Teisininkas

Namų savininkų bendrija gali nustatyti vidaus tvarkos taisykles, patvirtinti jas susirinkime. Apie jas nuomininkus informuoja būsto savininkas. Bėda, kad nėra jokių veiksmingų būdų priversti laikytis taisyklių nedrausmingus gyventojus. Jei gyventojai kelia triukšmą vakarais, naktimis, galima kreiptis į policiją ir užfiksavus pažeidimą taikyti baudą už viešosios rimties trikdymą. Tokiu atveju bauda siekia iki 300 litų. Jeigu nuomininkai šiukšlina ir valytojai dėl to tenka daugiau dirbti nei kitose laiptinėse ar aukštuose, galima įkainoti papildomą darbą ir pateikti sąskaitą apmokėti būsto, kurio gyventojai šiukšlina, savininkui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

abc

abc portretas
namo gyventojų dauguma yra pensininkai...

tomas

tomas portretas
isdauzykite jiems langus...,ir tiek.

pensininkai

pensininkai portretas
neturi vaiku? tada uzuojauta. Nes jei turetu - pasiskustu jiems. Tie atvaziave sutvarkytu ta pritona. Duokit malku jei nesupranta zmoniskai.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių