Quantcast

Parodoje iš Lenkijos susijungė fotografija ir dizainas

Lenkijos institutas Vilniuje ir Lietuvos dailės muziejus kviečia apsilankyti Taikomosios dailės muziejuje, kur atidaryta nauja Lenkijos fotografijos ir dizaino paroda „Materia Prima“.

Dvylika Lenkijos dizainerių ir daugelį premijų bei apdovanojimų pelniusį fotografą Kacperą Kovalskį sujungianti paroda kviečia pažvelgti, kas yra pirminė materija. Parodos kuratorė ir Lenkijos dizaino propaguotoja pasaulyje  Agnieszka Jacobson-Cielecka teigia, kad pirminės materijos yra mus supančioje aplinkoje ir iš jos galima kurti. Pirminė materija – šios ekspozicijos įkvėpimo šaltinis.

„Pirminė materija – pirminės medžiagos: smėlis, molis ar vanduo. Kita vertus, tai tartum estetinė matrica mūsų smegenyse. Tai, kas veikia mūsų estetinį požiūrį. Mano įsitikinimu, šiais laikais jau negalima kalbėti apie nacionalinį dizainą, būdingą tik tam tikrai tautai ar vietovei, nes žmonės nuolat juda, keičia gyvenamą vietą“, – pasakoja A. Jacobson-Cielecka.

Lenkijos instituto Vilniuje direktorė Malgorzata Kasner džiaugiasi ilgamečiu bendradarbiavimu su Lietuvos dailės muziejumi ir galimybe atidaryti duris kaimyninės šalies kūrėjų darbams Lietuvoje. Ji tikisi, kad paroda leis pamatyti kitokią Lenkiją.

„Institutui labai svarbūs projektai, kurie gali pristatyti šiuolaikinę Lenkiją. Stengiamės parodyti tai, kas gali būti patrauklu lietuviams.  Manau, kad dizainas – ta erdvė, kuri gali būti įdomi kiekvienam žmogui“, – įsitikinusi M. Kasner.

Dizaino objektai ir fotografijos papildo vienas kitą ir padeda įžvelgti gilesnę prasmę. Fotografijose užfiksuota Lenkijos gamta panaši į Lietuvos, todėl organizatoriai tikisi, kad paroda lietuviams bus artima.

„Man patinka ši paroda, nes jos perduodama žinia paprasta ir aiški. Net ir dizaino nestudijavęs žiūrovas ją puikiai supras. Jeigu jiems tokie vaizdai kels asociacijų, jie pradės įžvelgti grožį ir meną. Manau, tada ir bus pasiektas tikslas“, – teigia A. Jacobson-Cielecka.

Parodą, anksčiau savo kelią pradėjusią Klaipėdoje, tikimasi, galės išvysti ir kauniečiai. Ekspozicija Taikomosios dailės muziejuje veiks iki kovo 2-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių