Quantcast

Paroda padės rasti Baltijos regiono šalių skirtumus ir panašumus

Trečiadienį Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje bus atidaryta paroda, pavadinta „Roundabout Baltic“, kurioje darbus eksponuoja aštuonių šalių dizaineriai.

Parodos idėja – atrasti Baltijos jūros regiono šalių skirtumus ir panašumus bei juos atskleisti darbuose.   

Parodoje „Roundabout Baltic” savo darbus eksponuoja aštuonių šalių kūrėjai – Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Danijos, Vokietijos, Lenkijos. Ji jau eksponuota Švedijoje, Estijoje, Latvijoje ir Islandijoje, iki šiol ją aplankė per 50 000 lankytojų.

„Šios parodos idėja gimė iš mano kelionių, iš jų patirties. Gimiau Gdanske, prie jūros, ir supratau, kad kai kuriose vietose pasijuntu kaip namie, net jei jose lankausi pirmąkart. Tada ėmiau stebėti ir nagrinėti tai, ir supratau, kad visas tas vietas sieja jūra. Supratau, kad būtų visai neblogai patikrinti, ar tas šalis, kurias sieja Baltijos jūra ir skiria kalba, istorija, kultūra, ekonomika, ar jos turi kokių nors panašumų“, – sakė parodos kuratorė Agnieszka Jacobson-Cielecka.

Pasak kuratorės, tai paroda-pasakojimas, vaizdu nusakantis panašumus ir skirtumus, dėliojantis savitą emocinį kraštovaizdį iš kasdienio naudojimo daiktų. Kuratorė atrinko tokius objektus, kurie savo forma ar sandara įsišakniję regionui būdingoje tradicijoje, taip pat atskleidžia ryšį su aplinka, atspindi vizualinę regiono charakteristiką. Parodos objektai pristatomi ne pagal kilmės šalį, o pagal kuratorės sumanytas temas, ieškant bendrų savybių ir panašumų.

„Parodos esmė – sukurti pasakojimą. Žiūrint ekspoziciją sunku atskirti, kuris objektas kuriai šaliai priklauso, nes tai sukurta vaikštant pajūriu“, – pasakojo A. Jacobson-Cielecka

Staliowa Wolios regioninio muziejaus, Adomo Mickevičiaus instituto, Lenkijos instituto Vilniuje bei Vilniaus Taikomosios dailės ir dizaino muziejaus rengiama paroda Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje bus atidaryta rytoj. Ji yra festivalio „Dizaino savaitė” dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių