Quantcast

Vyriausybė pritarė siūlymui būtiniausių bankų paslaugų krepšelio kainą susieti su MMA

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį pritarė Finansų ministerijos ir Lietuvos banko (LB) siūlymui būtiniausių bankų paslaugų krepšelio gyventojams ir smulkiam verslui kainą susieti su minimalia mėnesio alga (MMA), ją perskaičiuojant kas trejus metus.

Skaičiuojama, kad Ministrų kabineto patvirtinti Mokėjimų įstatymo pakeitimai krepšelį gyventojams ir smulkiam verslui nuo 2025-ųjų sausio atpigintų nuo 1,47 iki 1 euro, o socialiai remtiniems asmenims – nuo 0,73 iki 0,5 euro per mėnesį.

Projektas Seimui turėtų būti pateiktas pavasario sesijoje, o parlamentui priėmus įsigaliotų nuo kitų metų.

„Mokėjimo krepšelis bus labiau prieinamas visuomenei ir jo įkainis nesikeis bent trejus metus. Pigesnės ir labiau prieinamos kredito įstaigų siūlomos mokėjimo paslaugos yra būtinybė, kuri yra itin aktuali visiems ir kurią būtina užtikrinti, atsižvelgiant į šių dienų aktualijas“, – Finansų ministerijos pranešime sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Pakeitimais siekiama skaidrinti pagrindinės mokėjimo sąskaitos reguliavimą ir sukurti smulkiajam verslui skirtą interneto svetainę, kuri leis pasirinkti tinkamiausią paslaugų teikėją.

Be to, kredito įstaigos privalėtų aiškiai informuoti klientus apie pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugą.  G. Skaistė yra sakiusi, kad toks siūlomas reikalavimas skatins gyventojus aktyviau vertinti skirtingus įstaigų pasiūlymus ir pasirinkti palankiausią.

Taip pat siūloma tarp kredito įstaigų, kurioms numatoma prievolė teikti pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugą, įtraukti ir įmones, kurios neteikia grynųjų pinigų įmokėjimo į sąskaitą paslaugų.

Be to, siūloma įtvirtinti, kad asmenys, kurie naudojasi šia paslauga, galėtų grynųjų pinigų išėmimo ar įmokėjimo paslaugas gauti plačiame bankomatų tinkle – kuo arčiau savo gyvenamosios vietos.

LB valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus yra sakęs, kad priėmus pakeitimus krepšelio naudotojai per mėnesį galėtų atlikti apie 15 pervedimų, nemokamai išsigryninti 500 eurų bei naudotis mokėjimų kortele.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Henrikas

Henrikas  portretas
Bankams reikia primoketi, kad naudojasi musu pinigais. Jei visiems tai ok, tai as suprantu, kodel sakoma kad dabar zmones kvaileja.

Hi hi

Hi hi portretas
Tai dar klausimas .... tau tik leidziama (kol kas) galvoti kad tai tavo pinigai ...

MMA

MMA portretas
O kodel mma issigrynint nemokamai nenurode vyriausybe?Pav swedbanke nemokamai tik 550 e.O likusi alga jau apmokestinta papildomai banko!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių