Quantcast

T. Povilauskas: maža infliacija nenustebino

Balandį tiek mėnesio, tiek metinei infliacijai siekiant po 0,1 proc., BNS kalbinti ekonomistai sako, kad tokie rodikliai nestebina. Analitikai prognozuoja, jog šiemet gali būti pasiekta iki 1 proc. metinė defliacija arba artima nuliui metinė infliacija. 

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas teigia, jog balandį infliacija buvo mažesnė nei įprasta šiam mėnesiui.

„Dabar, visus sezoninius veiksnius iš esmės persvėrė trys veiksniai. Iš jų pagrindinis, kodėl mėnesinė infliacija buvo tokia maža, tai buvo iš esmės dėl atpigusių gamtinių dujų. Čia nebuvo kažkoks labai nustebinęs dalykas, nes vėlgi, tai buvo VERT (Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos – BNS) sprendimas prieš daugiau negu mėnesį, kad gamtinių dujų kainos, priklausomai nuo suvartojamo kiekio, mažėjo 20–30 proc.“, – BNS teigė T. Povilauskas.

Turime arti nulio metinę infliaciją ir greičiausiai į tą metinę defliaciją neišlįsime, bet būsime arti.

 

Tuo metu banko „Citadele“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas sakė, kad šiuo metu infliacija Lietuvoje viena mažiausių Europos Sąjungoje (ES) – taip yra dėl to, kad lyginamasi su vienais aukščiausių Bendrijoje buvusių rodiklių, fiksuotų praėjusiais metais.

„Esminė priežastis, kalbant apie metinį rezultatą yra ta, kad mes vis dar lyginame infliaciją su pakankamai aukšta praeitų metų baze. Šiais metais Lietuva turi vieną iš žemiausių metinių infliacijos rodiklių Europoje tik dėl to, kad praėjusiais metais mes turėjome vieną iš aukščiausių“, – BNS aiškino A. Izgorodinas.

Ekonomistas pridūrė, kad infliaciją kol kas labiausiai palaiko tie segmentai, kuriuos paveikė mokestiniai pokyčiai.

„Metinei infliacijai daugiausiai įtakos turėjo restoranų, kavinių, tabako gaminių ir panašių produktų kainos, kurioms iš esmės pakilo akcizai ir PVM (pridėtinės vertės mokesčio tarifas – BNS). Kitu atveju mes turėtume nedidelę metinę defliaciją“, – sakė A. Izgorodinas.

„Matome šiokį tokį paslaugų infliacijos sulėtėjimą, kas yra teigiama, nes paslaugų sektoriaus infliacija šiuo metu kelia daugiausiai problemų“, – pridūrė jis.

A. Izgorodinas sako, jog šiemet Lietuvoje galėtų būti fiksuota nedidelė, iki 1 proc. metinė defliacija.

„Aš neprognozuočiau didelės metinės defliacijos Lietuvoje. Iš vienos pusės, kainos dabar stabilizuojasi ir pradėjo stagnuoti, bet aš nematau didelio kainų kritimo todėl, kad Lietuvos vartotojų lūkesčiai yra pakankamai sparčiai augantys. (...) Defliacija bus labai nedidelė – iki 1 proc.“, – sakė A. Izgorodinas.

Tuo metu T. Povilauskas metinės defliacijos šiemet nesitiki. Jo teigimu, galėtų būti fiksuojama artima nuliui metinė infliacija. 

„Turime arti nulio metinę infliaciją ir greičiausiai į tą metinę defliaciją neišlįsime, bet būsime arti. Žiūrėsime, kas bus gegužę, nes intriga yra. Gegužę kol kas degalų kainos yra šiek tiek sumažėjusios. (...) Gegužė neturėtų atnešti kažkokių pokyčių, turėsime labai panašius skaičius“, – sakė T. Povilauskas.

Valstybės duomenų agentūra ketvirtadienį paskelbė, jog 0,1 proc. mėnesio infliacija fiksuota po kovą stebėtos 0,2 proc. mėnesio defliacijos. Tuo metu metinė infliacija kovą buvo nulinė, vasarį ji siekė 0,7 proc.

Vidutinė metinė infliacija balandį siekė 3,7 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių