Quantcast

Seimas nebalsuos dėl atnaujinto subsidijų jaunų šeimų būstui teikimo modelio

Seimas ketvirtadienį nebalsuos dėl naujos tvarkos, pagal kurią nuo kitų metų būtų skiriamos subsidijos jaunoms šeimoms, norinčioms įsigyti būstą regionuose. Dėl pataisų parlamente yra likęs paskutinis balsavimas. 

Kaip BNS sakė Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė, planuoto pataisų priėmimo nebus – klausimas bus išbrauktas iš plenarinio posėdžio darbotvarkės. 

„Panašu, kad jų (pataisų – BNS) dar turėsime. Čia dar ne visos. Todėl darome pertrauką. Ne skubos tvarka svarstysime. Paskutinė stadija yra (įstatymo priėmimas – BNS), todėl norime susitvarkyti normalia tvarka, o ne skubos“, – teigė jis.

Komitetas planavo prieš plenarinį posėdį apsvarstyti kelių konservatorių pataisas siūlančias negriežtinti subsidijų skyrimo. Vienas jų iniciatorių Audronis Ažubalis BNS teigė, kad kol kas jos nebus svarstomos. 

Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymo pataisos, kurioms po svarstymo Seimas yra pritaręs, numato, kad šeimos ir toliau galės su valstybės parama įsigyti būstą aplink Vilniaus, Kauno, Klaipėdos didmiesčius esančiose savivaldybėse – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos rajonuose galėtų, jeigu jo vertė neviršytų vidutinės konkrečios savivaldybės daugiabutyje esančio būsto vertės.

Pagal naują tvarką subsidija siektų 7,5 proc. būsto paskolos sumos (iki 87 tūkst. eurų), o jo maksimali vertė – 120 tūkst. eurų. Iki šiol ji nebuvo ribojama. 

Seimas per svarstymą nepritarė siūlymui susieti subsidijos dydį su vaikų skaičiumi – siūlyta palikti dabartinę tvarką, pagal kurią subsidija siektų 20-30 proc. priklausomai nuo vaikų skaičiaus.   

Tačiau Seime registruotais konservatorių siūlymais ketinama liberalizuoti subsidijų skyrimo tvarką – ir toliau paramos dydį sieti su šeimoje esančių vaikų skaičiumi bei nustatyti didesnę maksimalią įsigyjamo būsto kainą – 200 tūkst. eurų.

Taip pat pakeitimais siekiama leisti šeimoms įsigyti būstus su daline apdaila bei statytis juos savo paveldėtuose, dovanotuose ar kitaip įsigytuose sklypuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
''Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymo pataisos, kurioms po svarstymo Seimas yra pritaręs, numato, kad šeimos ir toliau galės su valstybės parama įsigyti būstą aplink Vilniaus, Kauno, Klaipėdos didmiesčius esančiose savivaldybėse – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos rajonuose galėtų, jeigu jo vertė neviršytų vidutinės konkrečios savivaldybės daugiabutyje esančio būsto vertės."O kas yra tos šeimos, kurios įsigyją būstą miestų ribose? Pvz.: Ties ženklu pažymėtu Kaunas, prasideda Garliava Kauno rajonas. Nei metras atstumu neskiria vietovę. Vieno gauna dešimtis tūkstančių kompensacijas, kiti nieko. Tai gal padalinkite po 50 proc.ir tiems ir aniems.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių