Quantcast

A. Romanovskis: nemanau, kad valstybinis bankas būtų efektyvus rinkos žaidėjas

Socialdemokratams praeitą savaitę užsiminus apie galimybę kurti valstybinį banką, Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Andrius Romanovskis sako, kad jis greičiausiai nebūtų efektyvus. Anot jo, daugelis visuomenės nesupranta, kad tokia finansų institucija vis tiek turėtų veikti rinkos sąlygomis.

„Aš niekados netikėjau, kad mūsų valstybinis verslas, kai jis veikia konkurencinėje aplinkoje, jis galėtų būti efektyvus. Nes vienas dalykas, ko daugelis nesupranta – tas valstybinis bankas turės veikti lygiai tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip ir privatūs bankai. Nes mes esame euro sistemos dalimi, tai yra licencijavimas, kapitalo dalykai ir panašiai“, – pirmadienį „Žinių radijui“ aiškino A. Romanovskis.

Anot jo, jeigu valstybinis bankas egzistuotų ir siūlytų žemesnes paslaugų kainas, tam reikėtų pastovaus palaikymo iš valstybės, kas keltų klausimus dėl protegavimo. O toks palaikymas, pasak LVK vadovo, ateitų iš biudžeto, kuris surenkamas per mokesčius.

Mes, kaip organizacija, buvome visada prieš verslo ir valstybės konkuravimą.

„Valstybė turės pastoviai palaikyti ir daugybė gali kilti klausimų, susijusių su nepotizmu, protegavimu ir daugybe iššūkių. Ir klausimas tada, ar iš kitos pusės nesusimokėsime kaip mokesčių mokėtojai“, – tvirtino jis

„Mes, kaip organizacija, buvome visada prieš verslo ir valstybės konkuravimą“, – pabrėžė jis.

Šeštadienį Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) taryboje frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė teigė, kad Lietuvoje turi būti sukurtas valstybinis bankas. Anot jos toks sprendimas leistų pagerinti konkurencinę aplinką, kadangi 18 šalyje veikiančių bankų nekonkuruoja.

Ji pažymėjo, kad bankai kelia įkainius ir mažina paslaugų prieinamumą, o valstybinio banko plėtra leistų verslui gauti geresnę prieigą.

ELTA primena, kad šiuo metu Lietuvos bankų sektoriuje veikia 18 dalyvių: banko licencijas turi 13, dar 5 veikia kaip užsienio bankų filialai. Didžiąją dalį rinkos užima „Swedbank“, SEB ir „Luminor“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jeigu

jeigu portretas
141 no norai butu dirbti Tevynes ir Tautos labui,tai irlesu turetu Valstybe ,bet privatu viskas ,tai ir visos lesos privacios ,valstybei gana pvmo ir akcizo nes ji to siekia jau 33 metus ,be valstybes imoniu ir energetikos ....,tik kodel ta dare daro ir darys ?

eik tu

eik tu portretas
kuris yra valstybinis,gal Lietuvos bankas,tik kodel i ni negali ne vieno cento pasideti? Tai jis ka kabo ore ant dirniu galvu ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių