Quantcast

Pirmas siūlymas mokesčių paketui: liberalai prašo nekeisti dovanų apmokestinimo tvarkos

Valdančiojo Liberalų sąjūdžio atstovas antradienį registravo siūlymą Seime dar nepradėtai svarstytai mokesčių pertvarkai – jis ragina nekeisti dabar galiojančios dovanų apmokestinimo tvarkos.

Seimo Ekonomikos komiteto narys Andrius Bagdonas siūlo atsisakyti Vyriausybės iniciatyvos į neapmokestinamų pajamų sąrašą įtraukti artimiesiems dovanotą žemdirbių turtą ir neapmokestinti santuoka ar giminystės ryšiais susijusių žmonių dovanų, kurių suma viršytų 300 tūkst. eurų per metus. 

„Vienas iš pagrindinių apmokestinimo teisinio reglamentavimo ir taikymo principų yra mokesčių mokėtojų lygybės principas, kuris įtvirtina konstitucinį asmenų lygiateisiškumo principą, o šis draudžia diskriminuoti mokesčių mokėtojus ar dėl tam tikrų priežasčių sudaryti išskirtines apmokestinimo sąlygas“, – nurodė parlamentaras pataisos argumentuose.

Pasak jo, artimais ryšiais susijusių žmonių dovanojimo būdu gautų pajamų nereikėtų apmokestinti, nepaisant kokio dydžio jos būtų.

Vyriausybės teiktame mokesčių pertvarkos projekte numatyta, kad neapmokestinamomis pajamomis būtų laikomas artimųjų dovanojimo būdu perduotas žemės ūkio veikloje naudojamas turtas, su sąlyga, jeigu turtą naujasis savininkas naudotų mažiausiai trejus metus.

Nebūtų apmokestinamos ir artimųjų dovanos, kurių suma arba vertė neviršytų 300 tūkst. eurų. Ankstesniame mokesčių paketo projekte buvo dvigubai mažesnė suma – 150 tūkst. eurų.   

A. Bagdonas sako, kad liberalų netenkina pats principas, kad nustatytos neapmokestinamų pajamų „lubos“. 

„Arba visiems tie 300 tūkst. eurų būtų, arba niekam. (...) Yra alternatyva palikimas, bet jei vaikai kovoja dėl tų turtų, tai geriau leisti tėvams padovanoti“, – BNS teigė parlamentaras.

„Kas dirba žemės ūkyje ir toliau galėtų, kaip ir galėjo dovanoti, pajamos nebūtų apmokestinamos, o visi kiti žmonės, tie turtingesni, jeigu norės dovanoti savo vaikams, sutuoktiniams, tėvams, apmokestinimas bus. Bet kodėl? Taip neteisinga. Jie susimokės nekilnojamojo turto mokestį“, – Vyriausybės pataisas kritikavo parlamentaras. 

Šiuo metu iš paveldėjimo gautos pajamos nėra apmokestinamos, taip pat – iš artimųjų gautos dovanos. Neapmokestinamos ir kitų asmenų padovanotos pajamos, jeigu jų suma ar vertė neviršija 2,5 tūkst. eurų.

Mokesčių pertvarka Seimui pateikta antradienį. Reforma siūloma didinti individualios veiklos apmokestinimą, numatyti pokyčiai dirbantiesiems su verslo liudijimais, investicinė sąskaita, platesnis nekilnojamojo turto apmokestinimas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip lakštingala negali nečiulbėti

kaip lakštingala negali nečiulbėti portretas
taip vagis negali nevogti

Ir

Ir portretas
"paskolu" deretu neapmokestinti! O uz dezutes neimti pakuotes mokesciu.

Vaje

Vaje portretas
Vis siekia sau naudos.Biedni niekam nieko nedi anoja o va turtuoliai dovanodami vėl specifinės įstatymus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių