Quantcast

Ministras: tuoj sužinosime dėl antrojo sinchronizacijos projekto finansavimo

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, kad su strateginių energetikos projektų įgyvendinimu Lietuvoje yra „iš esmės viskas tvarkoje“.

„Su strateginiais energetiniais projektais iš esmės yra viskas tvarkoje. Per ketverius metus pavyko pasiekti proveržį šių projektų įgyvendinime. Jeigu anksčiau turėjome tik diskusijas dėl šių projektų, tai šiandien jie yra sėkmingai vykdomi jau techniniame lygmenyje. Turiu omenyje sinchronizaciją su kontinentinės Europos elektros tinklais.

Lietuva turi 14 įgyvendinamų sinchronizacijos projektų. Du projektai yra pabaigti, kitų projektų vykdomos darbų planavimo ir vykdymo procedūros. Esame sparčiame kelyje, kad šis projektas būtų pabaigtas 2025 metais“, – forume „Lietuvos Davosas 2020“ sakė Ž. Vaičiūnas.

Jis teigė, kad matomas visapusiškas Lenkijos įsipareigojimas šiam projektui.

„Finansavimas pirmame etape patvirtintas, liko praktiškai pora savaičių, kai turėsime Europos Komisijos ir visos ES valstybių narių sprendimus dėl antrojo sinchronizacijos projekto finansavimo: tiek „Harmony Link“, tiek kitų smulkesnių projektų“, – teigė ministras.

Anot jo, Lietuvos ir Lenkijos dujotiekio projektas (GIPL) taip pat sėkmingai juda į priekį.

„Šių metų pradžioje startavo darbai, šiai dienai turime atlikę daugiau nei 50 proc. projekto darbų, taip pat pabaigti technologiškai sudėtingiausi šio projekto įgyvendinimo darbai. Nėra jokių abejonių, kad Lietuvos pusėje tikrai 2021 metais pabaigsime šį projektą. Džiugu, kad Lenkijoje projekto viešieji prikimai pabaigti ir projekto įgyvendinimas prasidėjo“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungti prie žemyninės Europos tinklų ir veikti sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis žemyninės Europos valstybėmis planuojama 2025 m.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Piktas

Piktas portretas
Greiciau atsijunkit nuo azijatu. 30 metu kgbistai neleidzia nutraukti sovietiniu panciu. Kodel nesedi buve energetikos korupcionieriai?!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių