Quantcast

Merų sukilimas: kaltina pinigų ieškant svetimose kišenėse

  • Teksto dydis:

Merai sukilo prieš Laisvės partijos siūlymą lėšų gynybai imti iš savivaldybių. Aiškina, kad ir taip pinigų vos užtenka, tad apie jokį pajamų mokesčio perskirstymą negali būti nė kalbos. Be to, kaltina partijos lyderę Aušrinę Armonaitę pinigų ieškant „svetimose kišenėse“, mat, Laisvės partija neturi nė vieno mero. 

Nebediskutuoti ir dėti kortas ant stalo vakar pareikalavusi Laisvės partija atvertė savąsias. Kadangi dėl augančio ekonomikos savivaldybės gyventojų pajamų mokesčio surenka vis daugiau, pasiūlė dalį šių pinigų skirti gynybai ir iškart užsitraukė nemalonę. Merai sukilo prieš bandymą dalį pinigų paimti iš savivaldybių kišenės.  

„Absoliučiai neatsakingas ir populistinis sprendimas. Čia tas pats, kas iš ubago atimti lazdą“, – piktinosi Panevėžio meras Rytis Mykolas Račkauskas. 

„Jeigu finansavimas yra mažėjantis, tuomet reikia tiksliai ir aiškiai pasakyti, kokių viešųjų paslaugų savivaldybė teiks mažiau arba jų visiškai neteiks“, – kalbėjo Plungės rajono meras Audrius Klišonis. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Turime dvi globalias struktūras – uostą, kuris šiandieną valstybei išskirtinai svarbiausias objektas ir turime LEZ. Šios dvi struktūros generuoja milijardines lėšas į valstybės biudžetą. Iš klaipėdiečių jau dabar girdint tokius pasiūlymus, girdžiu atgal klausimus kur nueina mūsų pinigai“, – teigė Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Pernai iš gyventojų pajamų mokesčio į valstybės ir savivaldybių biudžetus įkrito beveik 6 milijardai eurų. Tai maždaug dešimtadaliu arba 580 milijonų eurų daugiau nei surinkta 2022 metais. 

Jeigu finansavimas yra mažėjantis, tuomet reikia tiksliai ir aiškiai pasakyti, kokių viešųjų paslaugų savivaldybė teiks mažiau arba jų visiškai neteiks.

„Savivaldybių pajamos augo ir augs dėl to, kad auga Lietuvos ekonomika. Metodologija ir savivaldybėms tenkanti dalis auga“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė. 

Laisvės partija siūlo iš savivaldybėms tenkančios dalies 150 milijonų perskirstyti gynybai. Sako, kad savivaldybių pajamos dėl to augtų lėčiau, bet nesumažėtų, o pinigai juk vis tiek būtų naudojami tų pačių miestų gynybai. Be to, lėšas perskirstyti būtų galima jau kitąmet. 

Tačiau savivaldybės aiškina, kad ir su turimais pinigais vos išsiverčia. Be to, virš galvos kabo rūpestis, kaip visus aprūpinti priedangomis.  

„Jau dabar kalbamės su daugiabučių bendrijų pirmininkais tam, kad būtų galima panaudot tuos daugiabučių rūsius, kurie šiuo metu yra“, – tikino Plungės rajono meras. 

Tačiau A. Armonaitė primena apie visai neseną „čekiukų“ skandalą, kuris aiškiai parodė, jog savivaldybės pinigus naudoja nebūtinai tam, kam reikia. Daugiausia merų turinčius socialdemokratus tuo, panašu, įtikinti nebus lengva. Tam nepritaria ir prezidentas Gitanas Nausėda.

„Savivaldybių pinigų pavogimas – atsiprašau, bet ne“, – tvirtai atsakė G. Nausėda. 

O progos įgelti nepraleido ir koalicijos partneriai.  

„Neturi nei vieno mero, tai tokie siūlymai, mano manymu, yra kerštas rinkėjams, kad už tą partiją nebalsavo niekur Lietuvoje, apart Vilniaus“, – savo nuomone dalinosi Seimo narys Eugenijus Gentvilas. 

Kol kas niekas neprieštarauja, kad daugiau pinigų gynybai būtų galima paimti padidinus pelno mokestį. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tam *Rinkiklis* Tamsta pamiršai parašyt kad tai tik tavo nuomone.......

Rinkiklis

Rinkiklis portretas
Laisvės partija su savo kandidatu ar tai į prezidentus, ar tai į europarlamentą nusprendė pasidaryti xarakiri. Kas už tokius balsuos? Atimti 150 mlj. € iš savivaldos - kvailiau nesugalvosi. Iki šiol dar maniau Armonaitė, Žalimas yra perspektyvūs politikai, bet labai apsirikau. Dabar, kai Žemaitis gavo klizmą už kalbas prieš žydų tautą, Vėgėlė susivėlė su kondicionieriais, išsiųstas per Kirgiziją į Baltarusiją, Nausėda nusodintas per Pranešėjo istoriją atsiveria galimybės tapti Prezidente Snieguolei, o ne 7-niems nykštukams. Šimonytės pergalė II ture neišvengiama.

Senis pikts

Senis pikts portretas
Jo, cekiukai parode kaip jie racionaliai naudoja ... patriotai bl e
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių