Quantcast

Lietuvių kalbos dirbtinio intelekto sprendimų kūrimui – per 12 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Ekonomikos ir inovacijų ministerija skyrė daugiau nei 12 mln. eurų lietuvių kalbos dirbtinio intelekto (DI) sprendimų kūrimui.

Pasak trečiadienį ministerijos išplatinto pranešimo, šešių projektų finansavimu siekiama stiprinti Lietuvos nacionalinį saugumą ir technologinę pažangą bei palaikyti lietuvių kalbos taisyklingumą.

„Lietuvių kalbos ištekliai yra labai svarbūs įvairiose nacionalinio saugumo taikomosiose programose. Jie gali palengvinti stebėjimą, žvalgybos analizę ir kibernetinį saugumą. Investuodami į dirbtiniam intelektui skirtus lietuvių kalbos išteklius, ne tik sustiprinsime savo pajėgumus šiose srityse, bet ir geriau apsaugosime savo piliečius nuo kylančių grėsmių“, – pranešime sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Anot ekonomikos ir inovacijų viceministrės Erikos Kuročkinos, lietuvių kalbai pritaikytų DI technologijų priartinimas prie verslo, mokslo ir visuomenės poreikių užtikrins jų prieinamumą ir padės lengviau ir paprasčiau komunikuoti bei naudotis įvairiomis paslaugomis.

Lietuvių kalbos ištekliai yra labai svarbūs įvairiose nacionalinio saugumo taikomosiose programose. Jie gali palengvinti stebėjimą, žvalgybos analizę ir kibernetinį saugumą.

 

Pranešime teigiama, kad pirmuoju projektu, kuriam skirta 3,7 mln. eurų, bus kuriamas bendrasis lietuvių kalbos tekstynas ir vektorizuoti lietuvių kalbos modeliai, antruoju – melagingos informacijos automatinio identifikavimo tekstynas, kuriam taip pat skirta 3,7 mln. eurų investicijų.

Trečiasis projektas, kuriam skirta 1,1 mln. eurų ES lėšų, susijęs su vienakalbių ir daugiakalbių tekstynų atnaujinimu.

Ketvirtuoju projektu, kuriam skirta 1,1 mln. eurų lėšų, bus kuriami daugiakalbiai ir vienkalbiai tekstynai penkioms kitoms kalboms – ispanų, ukrainiečių, norvegų, švedų ir danų.

Penktuoju projektu bus kuriami sintetiniai lygiagretūs tekstynai, tam numatyta 660 tūkst. eurų, šeštuoju – susisteminami žmogaus fenotipų pokyčių įvairovę apibūdinantys terminai ir sąvokos, tam skirta 740 tūkst. eurų lėšų.

Priemonė įgyvendinama pagal ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą „Naujos kartos Lietuva“.

Numatoma, kad projektams įgyvendinti skirti viešieji pirkimai, kuriuose galės dalyvauti ir verslas, bus paskelbti gegužės–birželio mėnesiais.

Visų projektų veiklos turės būti užbaigtos iki 2026 metų balandžio pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kad iki siol

Kad iki siol portretas
net Google TTS lietuvisko paketo nera! Tiesa,yra Liepa TTS,sukurtas entuziastu. Bet jis nera oficialus ir jo nepalaiko tarptautiniai produktai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių