Quantcast

Kainos vėl kyla, tačiau lietuviai išlieka pozityvūs: norint daugiau turėti, reikia daugiau dirbti

  • Teksto dydis:

Pasidžiaugėme neilgai – kainos ir vėl kyla. Nors keturis mėnesius iš eilės kainų lygis mažėjo, rudenį jos pradėjo didėti, praneša LNK.

„Pasiėmiau didesnių bulvių, gatavą plokštainį, žuvį. Užteks man neilgai“, – savo prekių krepšelį komentavo senjorė vienoje iš Panevėžio parduotuvių.

Kažko saldaus – ne pas kiekvieną. Panevėžiečiai sako, kad tam nebeliko pinigų.

„Atsisakome daugiau saldumynų, vaisių. Vaisiai iš tikrųjų brangūs“, – teigė kita moteris.

Paskutiniai mažmeninės prekybos duomenys nepalankūs verslininkams. Krenta ne tik elektronikos, baldų, laisvalaikio ir kitų nebūtinų prekių pardavimai, bet ir to, ko reikia kasdien – maisto ir gėrimų.

„Pirkėjai labai atsargiai renkasi prekes. Artėja šildymo sezonas, kas irgi turi įtakos tiems pasirinkimams“, – kalbėjo prekybos centro „Vasaris“ vadovė Miglė Gruzdenė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Prekyba slopsta, o kainos kyla. Rudenį jos „ūgtelėjo“, o rugsėjo infliacija pakilo iki 0,5 proc., nors keturis mėnesius kainų lygis nežymiai krito.

Prekių ir paslaugų brangimą per vieną mėnesį pakurstė degalų, drabužių, avalynės ir šilumos kainos. Iš maisto labiausiai brango traškučiai, alyvuogių aliejus, džiovinti vaisiai, mėsos konservai ir daržovės.

Norint daugiau turėti, reikia daugiau dirbti ir uždirbti. Stengiuosi vadovautis tokia filosofija.

„Infliacijos didėjimas vyksta dėl sezoniškumo veiksnių“, – teigė INVL vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

Ekonomistai ramina, kad infliacijos klausimas beveik baigtas. Mat, rugsėjį užfiksuota metinė infliacija siekė netoli normalaus rodiklio.

„Infliacija susivienodino su kiekvienam žmogui patiriama pinigų kaina“, – kalbėjo ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto profesorius Tadas Šarapovas.

Praėjusią savaitę Lietuvos banko vadovas teigė, kad kovos su infliacija nesugadins net verslininkai, kuriems ūpas mažinti kainas, prasidėjus šildymo sezonui, bus vangesnis.

„Jei ir būtų savikainos padidėjimas, galimybė perkelti į galutinę prekės ar paslaugos kainą jau yra ribota. Tai reiškia, kad verslai turėtų sugerti savikainos padidėjimą savo pelno sąskaita“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Europos Komisijos duomenys rodo, kad lietuvių optimizmas dvejus metus yra nematytose aukštumose.

Pozityviai šneka ir sostinės jaunimas, stambių pirkinių neatsisako net ir šiek tiek sumažėjus finansams.

„Norint daugiau turėti, reikia daugiau dirbti ir uždirbti. Stengiuosi vadovautis tokia filosofija“, – teigė vilnietis Andrius.

„Neseniai pradėjau dirbti, kadangi esu ką tik pabaigęs mokslus. Kol kas nelabai pavyksta atsidėti santaupoms. Uždirbu nedaug, tai tenka gyventi nuo algos iki algos“, – patirtimi dalijosi vilnietis Povilas.

Kaip niekad daug pinigų išleisti pasiruošusi Vyriausybė su kitų metų biudžetu. Ekonomistė sako, kad dėl to tokio išlaidavimo yra rizikų.

„Norėtųsi, kad sudarant biudžetą, būtų palikta daugiau erdvės nenumatytiems atvejams. Neapibrėžtumas juk išlieka nemenkas“, – sakė INVL vyriausioji ekonomistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vargolis

Vargolis  portretas
Vargolei baudziauninkai kam jums tie pinigai svarbu valdziazmogei ir seimunai gerai gauna o jums vargoliams baudziauninkams viskas kas lieka nuo ponu stalo trupinei!!!

Ramona

Ramona portretas
kiek galima daugiau dirbti? zmonės ir taip dirba po 12 valandų. kaip sako sena liaudies išmintis nuo darbo būsi tik kuprotas, o ne bagotas.

>

> portretas
čia vienas ir tas pats
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių