Quantcast

I. Vėgėlės šeimos valdoma „Vilpra“ galimai apeidinėjo sankcijas Rusijai ir Baltarusijai

  • Teksto dydis:

Kandidato į prezidentus Igno Vėgėlės šeimos kontroliuojama šildymo sistemų prekybos ir įrengimo grupė „Vilpra“ į Kirgiziją eksportuodama kondicionierius galimai apeidinėjo Europos Sąjungos (ES) sankcijas Rusijai ir Baltarusijai, rodo tiriamosios žurnalistikos centro „Siena“ su partneriais Lietuvoje ir Baltarusijoje atliktas tyrimas.

Žiniasklaidą apie galimą sankcijų apėjimo schemą informavo buvęs „Vilpros“ darbuotojas, teigęs, jog kondicionierių, šilumos siurblių bei įrangos dalių eksportas į Kirgiziją prasidėjo praėjus keliems mėnesiams po Rusijos plataus masto karo Ukrainoje pradžios 2022-ųjų vasarį.

Žurnalistų surinktais duomenimis, ES uždraudus kondicionierių eksportą į Rusiją ir Baltarusiją, staiga išaugo „Vilpros“ prekyba su dviem Kirgizijoje registruotomis bendrovėmis „Mavic Expert“ ir „Service Pack LCD“, kurių registracijos vietos realiai neegzistuoja.

Šie duomenys sutapo su Lietuvos oficialia prekybos statistika, rodančia, kad įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuvos kondicionierių eksportas į Baltarusiją nutrūko, tačiau išaugo į Kirgiziją.

„Vilpra“ intensyviai su Kirgizija prekiavo nuo 2022 metų rugsėjo iki 2023 metų kovo. „Sienos“ surinktais duomenimis, „Vilpra“ per nurodytą laikotarpį į Centrinės Azijos šalį eksportavo kondicionierių už maždaug 940 tūkst. eurų.

Muitinės kriminalinė tarnyba „Sienai“ patvirtino pernai vasarą neišleidusi „Vilpros“ krovinio į Kirgiziją, įmonei bandžius atnaujinti produkcijos eksportą su šia Azijos šalimi.

„Vilpra“ tyrėjams neigė, jog bet kokiu būdu bandė apeiti ES sankcijas, o įmonės vadovas, I. Vėgėlės brolis Martynas Vėgėlė žurnalistų tyrimą pavadino politiniu.

Pirmadienį „Vilpra“ išplatintame pranešime spaudai abejojo tyrimą atlikusių žurnalistų reputacija, teigė, jog jis yra „šališkas ir akivaizdžiai politizuotas“.

Įmonė pažymėjo, kad tyrime skelbiama informacija nepagrįsta faktais, gali pažeisti bendrovės dalykinę reputaciją.

„Vilpros“ pateiktais duomenimis, bendrovė į Kirgiziją 2022 metais eksportavo produkcijos už 700 tūkst. eurų, pernai – už 370 tūkst. eurų.

Pasak Sienos, prisidengiant prekyba su Kirgizija, ES šalys su Rusija ir Baltarusija prekiauja ir kitomis prekėmis, kurioms blokas yra pritaikęs sankcijas.

Muitinės departamento Veiklos priežiūros ir netarifinių priemonių kontrolės skyriaus vyresnysis patarėjas Rolandas Jurgaitis „Sienai“ teigė, jog eksportas iš Lietuvos ir ES į Vidurio Aziją šoktelėjo 2022-ųjų vasarą, pasibaigus leidimui verslams pabaigti sankcionuojamų prekių tiekimo sandorius su Rusija ir Baltarusija.

„Sienos“ teigimu, „Vilpros“ ir su ja susijusių įmonių pagrindinis akcininkas yra I. Vėgėlės tėvas Algirdas Stasys Vėgėlė, o įvairių antrinių bendrovių valdybose ilgai dirbo ir pats kandidatas į prezidentus.

Dar prieš pasirodant tyrimui I. Vėgėlė susitikime su rinkėjais Kaune paneigė žurnalistų informaciją, teigė, kad „Sienos“ tyrimas buvo užsakytas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Seni bajeriai

Seni bajeriai portretas
Aha, ,,laisvės tv '' šliapino padaže.O šleivio ar kreivio makvezos reikaliukų ištirt nenorite?Urmo bazės viršikinyko šeimos turto kilmė nedomina?Koks atgrasus ir gėdingas konservantų metodas prieš rinkimus ,,ieškot sliekų''.Aha,nors prikibt ir nėr prie ko,bet va gal rasim dar vieną kitą alaušą ir tas jau kumelei už avižą sueis.

nejuokinkite ,mes ne akli,ir nedurni

nejuokinkite ,mes ne akli,ir nedurni portretas
Kaip galima rinkti vegele i sita posta,jeigu jis dirbdamas advokatu pirmininku nepadare tvarkos savo darbe,kiek yra kysiu,parsidavimu ju darbe,jis nesugebejo savo poste padaryti tvarka,o jus norit ji matyti prezedento poste,jis lietuva sunaikins galutinai,jo seimos biznis yra KLANAS neteisetas,jis didziausias priesas valstybes,negi jus nematot,kaip jis meluoja,issisukineja,kam butu zydas,matos kiaurai,jis gi draugas zydu pirminikes fainos kuklianskes,jis leido abramoviciui suteikti pilietybe,jug viskas matos atvirai,zmones ziurekit ka renkat,tiek vaitkus,tiek vegele yra manipuliatoriai,

Pas mus nieko naujo..

Pas mus nieko naujo.. portretas
Visi vatiniai kurie bankams nenaudingi..
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių