Quantcast

Bliūkšta viltys įsigyti pirmąjį būstą: čia labiau – vištos ir kiaušinio atvejis

  • Teksto dydis:

Seimas linkęs pritarti naujai subsidijų būstui regionuose tvarkai. Pagal ją mažėtų ir paramos suma, ir vietos, kur jaunimas galėtų ieškotis svajonių namų. Opozicija kritikuoja, kad subsidija vienam suaugusiajam bus tokia pati kaip šeimai, auginančiai tris vaikus, o aplinkos ministras siūlo išvis keisti paramos pavadinimą, nes ji nesprendžia esminės problemos – būsto įperkamumo. Apie tai – LNK reportaže.

Didmiestyje ar rajone jaunimo problema ta pati – įsigyti būstą iš santaupų nebepavyksta. Būstas tik brangsta, o valdžia ruošiasi dar labiau apkarpyti paramą jaunoms šeimoms.

„Mano vertinimu, tik pablogins situaciją regione ir jaunų šeimų situaciją“, – komentavo Seimo narys Linas Kukuraitis.

Seimas po svarstymo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos projektui pritarė. Valstybės subsidiją pirmajam būstui gautų mažiau žmonių nei dabar. Tą pripažįsta pati ir ministrė Monika Navickienė: „Kadangi apsiribos finansinė sandorio vertė, tai turbūt bus šiek tiek mažesnis aplikuojančių žmonių skaičius, tai bus tie, kuriems labiausiai tos paramos reikėtų.“

Dabar šeima gali tikėtis vidutiniškai 15 tūkst. eurų paramos. Pagal naują tvarką ji sumažėtų perpus ir siektų 6,5 tūkst. eurų.

„Ne, be šansų, per didelės kainos Vilniaus rajone. Tai nepadės, per maža suma“, – paklaustas, ar subsidijos padės įsigyti būstą, sakė gyventojas. Jam antrino ir kitas: „Neįmanoma, bet pradžia vis tiek šiokia tokia.“

Demokratai siūlė paramos dydį sieti su vaikų skaičiumi šeimoje, bet Seimas pasiūlymo neišgirdo. „Didesnėms šeimoms reikia didesnio būsto, o didesnės paramos nėra“, – teigė L. Kukuraitis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Nebuvo noro didinti ir būsto kainų, subsidija priklausytų tik jei buto ar namo kaina neviršija 120 tūkst. eurų. Iki šiol kainų niekas neribojo.

„Tai yra regresas. Toms šeimoms, kurios turėjo lūkesčių ir dabar galbūt yra suplanavę šeimos padidėjimą, na, tokia žinia iš Vyriausybės ir tokie sprendimai yra didelis nusivylimas“, – subsidijų pokyčius komentavo ir Seimo narė Rita Tamašunienė.

Ministrė aiškina, kad devynios iš dešimties šeimų į būsto paramos ribas telpa, bet jei trūksta pinigų, daugiau prisidėti gali rajonų valdžia. „Jeigu savivaldybei reikalingi tam tikri specialistai, profesionalai ar žmonės, kurie darbo rinkoje yra reikalingi, jie irgi gali jausti tą motyvaciją, kad kuo daugiau žmonių atsikraustytų“, – teigė ji.

Neįmanoma, bet pradžia vis tiek šiokia tokia.

Šeimos ir toliau galės su valstybės parama įsigyti būstą Vilniaus, Kauno, Klaipėdos rajonuose, bet su sąlyga, kad išsirinktas būstas bus pigesnis nei vidutinė būsto vertė savivaldybėje.

„Tai yra labiau regiono apgyvendinimo įstatymas, o ne pagalba jaunoms šeimoms, nes regionuose nėra būsto įperkamumo problemos, tu gali už vidutinį atlyginimą gana didelį būstą įsigyti, o didmiesčiuose, žiedinėse savivaldybėse jaunos šeimos iš tikrųjų sunkiai suduria galus“, – teigė liberalas Simonas Gentvilas.

Ministerija keičia tvarką, nes mato, kad dauguma namų ieško aplink didmiesčius, o ne regionuose, bet naudotis parama vis vien leis Šiauliuose, Panevėžyje ar Marijampolėje.

„Šis projektas lieka kaip vienintelė galimybė padėti šeimoms, nors ir netobulas, bet jis toks yra“, – į derybas nelikusi leistis sakė ministrė M. Navickienė.

Pataisoms įsigaliojus, naudojantis subsidija jaunos šeimos nebegalėtų namų statytis pačios, o tik pirkti jau pastatytus butus ar namus.

„Regionuose kartais jo gali ir nebūti, tai čia labiau yra vištos ir kiaušinio (atvejis), bet kai atsiranda parama, atsiranda ir pasiūla. Mes gyvename rinkos ekonomikoje“, – sakė S. Gentvilas.

„Pirmas dalykas – turėtų algos būti geresnės, antras dalykas – kainos būstų turėtų kristi ir būti mažesnės“, – šia situaciją komentavo gyventojas.

Seime dėl subsidijų pirmajam būstui lieka paskutinis balsavimas. Tikimasi, kad jis vyks gegužę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ane

Ane portretas
Padavejos iš arbatpinigiu taxi važineja po to sunkiai suduria galus ...

Seniai galvoju

Seniai galvoju  portretas
LVŽS kol buvo Lietuvos valdyme , tol gyvenome gerai , o ir jaunimas turėjo šansų būstą įsigyti , o tie ...liberalieji ...

Och u etj

Och u etj portretas
3000 šeimos pajamos vos galus suduria ane
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių