Quantcast

Siaučia geomagnetinė audra: medikai perspėja širdininkus

  • Teksto dydis:

Žemėje siaučia geomagnetinė audra. Šįsyk ji išskirtinė savo dydžiu. Pirmadienį Lietuvoje jos stiprumas pasiekė net šešis balus ir toks intensyvumas truks iki pat antradienio vakaro. Medikai ypač perspėja širdies ligomis sergančius pacientus. Tačiau kitiems tai ne tokia dažna akimirka, kai gali įamžinti šį gamtos reiškinį.

„Vakar buvo labai ryškios, deja, ne Lietuvoje. Pritrūko kelių valandų, jei būtų šiek tiek ilgiau užsitęsusi audra, būtume matę labai ryškiai, virš galvos, kaip dar dešimtmečius nebuvo švietę“, – kalbėjo fotografas Tadas Janušonis.

Šiaurės pašvaistė arba dar kitaip, geomagnetinė audra, tai tiesiog audra Saulėje, kuri panaši į audrą čia, Žemėje.

Sekmadienį Žemę pasiekė saulės audra, vakare ji sustiprėjo iki penkių balų indekso.

Pirmadienį stiprėjo iki šešių balų.

Tiesa, mokslininkai tikina, kad šis pavadinimas baisesnis už patį reiškinį.

„Magnetinio lauko stiprumas gali kisti nuo kelių dešimčių procentų, tai nėra kažkas tokio labai grėsmingo ir įspūdingo“, – aiškino VU Fizikos fakulteto astrofizikas Vidas Dobrovolskas.

Šį kartą gražiausi tokios audros kadrai atiteko ne Lietuvai, o Naujajai Zelandijai bei Australijai. Tačiau tokias audras medžiojantis fotografas nusiteikęs optimistiškai –  pagauti pašvaistę Lietuvoje dar ne per vėlu.

„Kai saulė – ties piku, tai nuolat spaudosi, būna blyksniai ir gana dažnai galima pamatyti tas pašvaistes. Tokias plika akimi matomas, tai kažkur kas du mėnesiai“, – sakė T. Janušonis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše: 

Tačiau šis reiškinys kai kam ne tik gražus, bet ir pavojingas.

Kardiologas pripažįsta, kad geomagnetinės audros gali padidinti kraujospūdį, sutrikdyti kvėpavimą, taip pat neigiamai paveikti imuninę, neurologinę ir širdies sistemas.

Ypač šis reiškinys kenksmingas sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Mat pastarąją parą tokių pacientų skaičius kai kurių ligoninių priimamuosiuose augo.

„Praeitą parą žmonių kiekis buvo dvigubai didesnis, bet čia negalima būtų tiesiog susieti su elektromagnetine banga. Žmones dažniausiai veikia oro permainos, apskritai permainos, tas perėjimas iš žiemos į pavasarį“, – kalbėjo kardiologas Rokas Šerpytis.

Kardiologas pripažįsta, kad kur kas kenksmingiau širdininkams – pasirinktas netinkamas gyvenimo būdas.

„Žalingi įpročiai, nemiga, stresas, turi žymiai didesnę įtaką. Geomagnetinės audros mus veikia kaip ir bet kas kitas“, – teigė R. Šerpytis.

Mokslininkai tikina, kad stipresnė magnetinė audra gali išderinti ir elektros prietaisus.

„Didžiausias ir stipriausias toks poveikis buvo nutikęs 1989 metais. Po ganėtinai stiprios magnetinės audros keli milijonai Kanados gyventojų liko be elektros. Transformatoriai neišlaikė papildomų elektros srovių ir tiesiog perdegė“, – pasakojo V. Dobrovolskas.

Astrofizikai žada, kad dar dvejus metus magnetinių audrų Lietuvoje bus dažnai.

Tad norintys naktimis išvysti Šiaurės pašvaistę, turės tiesiog pakelti akis į dangų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tevas

tevas portretas
siauzdamas Dulkys daugiau zalos padaro,nei ta audra...

man šiandien

man šiandien portretas
siaubingas mieguistumas.

Mano dvi sergancios kaimynes

Mano dvi sergancios kaimynes portretas
Lipa sienomis nuo 7 dienio—jau net galva paskaudo.Paaugles kuriu tevams giliai dzen
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių