Quantcast

Pacientų pavėžėjimą perima valstybė: prasidės gudravimai?

  • Teksto dydis:

Nuo liepos 1 d. pacientų pavėžėjimą perima valstybė. Ši paslauga bus apmokama valstybės biudžeto lėšomis iš mokesčių mokėtojų kišenės. Savivaldybės vežios tik pacientus, kuriems reikia hemodializės. Miestų valdžia sako, kad žmonės apie pokyčius neinformuoti. Prašymais gali užplūsti ir tie, kuriems tokia paslauga nepriklauso. Apie tai – LNK reportaže.

Jau nuo liepos atvykti iki gydymo įstaigos nieko nekainuos, jei esi neįgalusis, vyresnis nei 75 metų ar nepasiturintis. Tereikės paskambinti trumpuoju numeriu 1808.

„Organizuojame šią paslaugą, registruojame pavėžėjimui ir validuojame, ar priklauso, ar nepriklauso paslauga“, – sakė 1808 karštosios linijos vadovas Aleksandras Kasradze.

Savivaldybės džiaugiasi, kad pavėžėjimą iš jų perima valstybė, bet sako, iššūkių bus. Norinčių pasinaudoti skaičius smarkiai auga.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Šiuo metu savivaldybė vežioja iki 100 asmenų. Nuo liepos galės pretenduoti 2 tūkst. Vilniaus rajono gyventojų“, – teigė Vilniaus rajono mero padėjėja Agnė Andriulytė.

Karštoji linija skaičiuoja per dieną sulaukianti 80 skambučių dėl pavėžėjimo. Tačiau daug žmonių nė nežino, kad nuo liepos reikės skambinti jau ne socialinei darbuotojai, o numeriu 1808.

„Reikia daug informacijos, reikia daug dirbti ir viešinti. Daugiausia mums pasiteisino gyvas bendravimas“, – tikino Vilkaviškio pacientų pavėžėjimo koordinatorė Agnė Sadauskienė.

Prašymais gali užplūsti ir tie, kuriems tokia paslauga nepriklauso.

„Komunikaciją pasidaryti tiksliai, kad būtų kuo mažiau nusivylusių skambučių. Jų bus, neišvengsime, prie naujos tvarkos reikia priprasti“, – aiškino savivaldybių asociacijos l. e. p. prezidentas Audrius Klišonis.

Reikia daug informacijos, reikia daug dirbti ir viešinti. Daugiausia mums pasiteisino gyvas bendravimas.

Pacientas bus pavežtas į gydymo įstaigą vienadienių paslaugų, į dienos chirurgiją, reabilitacijai, stacionariniam gydymui, transplantacijoms. Visa tai bus apmokama valstybės biudžeto lėšomis iš mokesčių mokėtojų kišenės. Savivaldybės ir toliau organizuos transportą, bet jau tik dėl hemodializės. Šis pavėžėjimas bus apmokamas pačios savivaldybės.

„Šiuo metu vežame apie 20, o iš viso turime iki 40. Tikėtina, kad jie prisiregistruos. Likę – darbingi ir patys nuvažiuoja į gydymo įstaigą“, – kalbėjo A. Andriulytė.

Greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojams neaišku, ar visus pacientus nuo šiol turės vežioti jie. „Dabar gavome akibrokštą, kad turėsime atlikti pavėžėjimo paslaugą. Nesame supažindinti, (esame) pasimetę ir pikti“, – piktinosi Greitosios medicinos pagalbos darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė.

Greitosios pagalbos vadovybė aiškina, kad vairuotojų ieškos viešųjų konkursų būdu. Tik retais atvejais, kai pacientui reikia sveikatos priežiūros, pavyzdžiui, deguonies tiekimo, paveš greitosios automobiliai, bet skubūs iškvietimai esą nenukentės. „Visada prioritetas – skubūs iškvietimai, jei tokie atvejai nutiktų, pavėžėjimas atidedamas, ir mūsų darbas būtų informuoti pacientą, gydymo įstaigą, kad vėluos“, – aiškino 1808 karštosios linijos vadovas.

„Ne tik per GMP, perkant paslaugą rinkoje, gali būti tiek taksi, „Boltas“, kitos institucijos, kurios gali turėti resursų ir gerokai didesnių“, – teigė A. Klišonis.

Pacientai bus ne tik nemokamai atvežami į gydymo įstaigą, bet ir parvežami namo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Greitoji

Greitoji portretas
Tai jau ir dabar veziojam, tik nirkas apie tai garsiai nekalba:D bomzai, alchasai, narkomanai, kiekvirnas kvietimas po 200 euru kainuoja, o bomzas pvz, kiekviena diena kvieciasi, kad pamiegot i bomzyna nuveztumem, tai pagal matematika per metus bomzas kainuoja mokesciu moketojams minimum 80000 euru per metus!!! Cia jeigu nenuvezamas i ligonine, kur jam atliekami visj brangiausi tyrimai. Ir cia tik vienas bomzara. O kur visi tie, kurie apsimeta serganciais, kad greitoji nuveztu i ligonine nemokamai ir "tipo" visus tyrimus atliks be eiles? Perlipa visiems per galvas, gauna nemokama taksi, ir jokio apmokestinimo uz piktnaudziavima. Kodel jusu manymu, pirmadieniais daugiausia serganciu? Nes ligos kaip i darba, kai daktarai dirbt pradeda, tai ir apsimeteliu milijonas atsiranda. O kai zmogui istiesu prireikia pagalbos, tai nesulaukia laiku kartais, nes vienoj brigadoj bomzas sedi, kitoj brigadoj apsimeteliai kokie nors, dar kitoj - vaikas katik sukarsciaves, nes nu, kam patiems temp must:D

Anonimas

Anonimas portretas
Artimieji jau ir dabar numetę savo tėvus valdžios priežiūrai, tai net pas gydytojus nenuveš tėvų. Atsiranda tik tada kai reik palikimą priimt.

Jo

Jo portretas
Vežios čiurkos su supuvusiais prius
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių