Quantcast

Medikai galėtų atsisakyti teikti pagalbą: kaip naujoji tvarka veiks?

  • Teksto dydis:

Medikai nuo kitų metų gali įgyti teisę atsisakyti teikti paslaugas pacientams, kurie patys arba jų artimieji kelia grėsmę medikų sveikatai ar gyvybei. Tokios pataisos ir siūloma nauja tvarka sėkmingai skinasi kelią Seime – teliko vienas balsavimas. Atsisakyti teikti pagalbą medikas turėtų teisę ir tokiam pacientui, kuris žemina jo garbę ir orumą – išskyrus, jei netinkamą elgesį lemia sveikatos būklė. Apie tai, kaip veiktų naujoji tvarka, LNK žurnalistas kalbėjosi su įstatymo pataisų iniciatore, Seimo sveikatos reikalų komiteto nare Jurgita Sejoniene.

– Siūlomame projekte yra galimybė medikams neteikti neskubios pagalbos, jeigu nėra pavojaus, kad paciento būklė galėtų pablogėti. Tiesiog duoti pacientui laiko nusiraminti, jeigu jis elgiasi neadekvačiai, jeigu smurtauja psichologiškai ar net fiziškai. Po to nusiraminimo laikotarpio jis galėtų grįžti ir pagalba jam būtų teikiama. Taip pat siūlome, kad ne sveikatos priežiūros įstaigose teikiant asmens sveikatos priežiūros paslaugas, o taip pat skubios pagalbos skyriuose, kurių specifika yra kitokia ir kur tų incidentų pasitaiko dažniau nei kitur, būtų galima naudoti vaizdo arba/ir garso įrašymą. Tai būtent tam, kad kai pacientas elgiasi neadekvačiai, yra naudojamas smurtas, darbuotojas galėtų įrodyti. Ir taip pat skubios pagalbos galėtų sveikatos priežiūros darbuotojas neteikti, jeigu jo paties gyvybei iškilusi grėsmė.

– Bet, kaip jūs sakote, skubioji pagalba… Net tuo atveju, jeigu nepavyksta medikams susitarti su pacientu ar jo artimaisiais, kas vyksta toliau? Ar tiesiog medikai išvažiuoja ar bandoma kviestis policiją, jeigu mato, kad tam žmogui tikrai reikalinga skubi pagalba?

– Žinoma, tokiais atvejais yra kviečiama policija. Bet, vėlgi, jeigu jau medikas patyrė smurtą, ypatingai jeigu kalbame apie fizinį smurtą, ir kreipėsi į teisėsaugos institucijas ginti savo garbę ir orumą, kad jam būtų atlyginta… Nes Seimas praeitoje sesijoje ir administracines baudas padidino už psichologinį smurtavimą prieš viešąsias paslaugas teikiančius darbuotojus, kad galėtų tą kompensaciją gauti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Jūsų paminėti vaizdo ir garso įrašai – kiek svarus įrodymas tai galėtų būti teisme, jeigu vėliau tas ginčas nukeliautų iki teismo?

– Aš manau, kad tai būtų kritiškai svarbus įrodymas. Nes tiesiog būtų faktinė medžiaga, kuri patvirtintų, kad tikrai prieš mediką buvo taikomas psichologinis ar fizinis smurtas.

– O kur ta riba, kai medikas galėtų nuspręsti, kad nebeteiks pagalbos tam pacientui? Ar pakaks tik pacientui ar jo artimajam pasakyti kokią nemalonią frazę mediko atžvilgiu, įžeisti jį?

– Kaip ir minėjau, neteikti pagalbos galima tik tuo atveju, jeigu yra grėsmė pagalbą teikiančiojo gyvybei. Tai yra vienintelis atvejis, kai ta pagalba gali būti neteikiama. Aišku, visada galima išsikviesti policijos pagalbą, bet tada jau kreiptis į teismą ir reikalauti kompensacijos.

– O kaip jūs reaguojate į dalies opozicijos kritiką dėl šios tvarkos? Nes jie aiškina, kad dėl tam tikrų atvejų pacientui gali būti nesuteikta skubi medicinos pagalba, nes esą kai kurių ligų simptomai gali pasireikšti neadekvatumu ar agresyvumu, tai gali būti padaryta ne iš piktos valios, o dėl ligos.

– Taip. Pirmiausiai reikia pastebėti, kad iš tiesų tos kritikos buvo labai nedaug ir palaikymas projektui Seime buvo didžiulis. Jeigu neklystu, svarstymo stadijoje buvo tik šeši susilaikę opozicijos atstovai, o visi kiti ir visa pozicija balsavo „už“, nes yra didelis suinteresuotumas ir iš medikų bendruomenės, iš iš pacientų. Pacientų organizacijos irgi sako, kad reikalingas toks dalykas, nes ne retas atvejis, kai pacientai taiko psichologinį arba fizinį smurtą prieš sveikatos priežiūros darbuotojus. Jie vertina, kad tai būtų tokia kaip prevencinė priemonė. Ir netgi dabar, svarstymo metu, kol dar projektas nėra priimtas, medikai pastebi, kad prevencinis poveikis jau yra ir kur kas mažiau agresyviai nusiteikusių pacientų. Bet, ką aš galiu atsakyti į tokią kritiką ir ką sako patys medikai, tai, kad jie yra iš tiesų kompetentingi įvertinti, ar neadekvatus elgesys gali būti sąlygotas sveikatos sutrikimų, ar tai tiesiog toks elgesys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siga

Siga portretas
O kas atsakys kai medikai tyčiojasi,kiek guli po velėna dėl medikų kaltės ,gal atsakys tą sejonene?

Danguolė

Danguolė portretas
Dėl ko pasidarė tokie pacientai nuo tokio juodo ,beviltiško gyvenimo,gerai kas turi pinigų jie gali kreiptis betkada ir nesvarbu dėl ko ,ir kai matai priėmime kad tavo merdėjantis artimasis guli 5-6 val ir nieks neprieina tada ir pasiunti,mokesčius moki, o esi paskutinėj vietoj todėl kad aš ubagas ,kaip išgyventi tokioj neteisingoj visuomenėj ,jau pas psichiatrus reikia registruotis prieš pusmeti ojūs dar tyčiojatėes iš ligonių,be to ir medikai tyčiojasi iš ligonių,jeigu tarp jų pačių vyksta mobingai tai su paprastu žmogum jeigu tu be pinigų iš vis elgiasi gyvuliškai

Pirmiausia turi būt saugus medikas

Pirmiausia turi būt saugus medikas portretas
Jei nori pagalbos, prašyk jos ir ekis tinkamai, jei ne, tvarkykis oats. Neturi medikai žemintis ir teikt pagalba, tiems, ka nesugeba normaliai elgtis
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių