Quantcast

Buvęs „Žalgirio“ treneris R. Grigas: finišas Eurolygoje bus intriguojantis

Tik trys paskutiniai žingsniai liko Kauno „Žalgiriui“, verčiančiam tikėti mažais krepšinio stebuklais. Dvi solidžias pergales iš eilės Eurolygoje šią savaitę nukalę žalgiriečiai maloniai stebina ne tik sirgalius, bet ir euforijai nelengvai pasiduodančius specialistus.

Galingą Eurolygos savaitę užbaigę „Žalgirio“ krepšininkai 94:76 nepaliko vilčių Vitorijos „Baskonia“ ekipai.

Porą dienų anksčiau Kaune 81:96 krito ir Bolonijos „Virtus“ kariauna.

Šie du laimėjimai kauniečių nepakėlė turnyro lentelėje, bet vis tiek priartino prie 10-osios pozicijos reguliariajame čempionate.

Amerikietis Kevarriusas Hayesas pasiekė karjeros rezultatyvumo Eurolygoje rekordą, pataikęs beveik visus metimus ir surinkęs 17 taškų. Arnas Butkevičius ir Brady Manekas tinkamai pavadavo traumuotą Rolandą Šmitą, o žalgiriečiai beveik nepastebėjo „Baskonia“ gynybos pinklių.

13-oji pergalė Eurolygoje pakurstė žarijas jau, regis, gęstančiame įkrintamųjų varžybų lauže.

„Drauge su sirgaliais esame šio nusikaltimo bendrininkai“, – po pergalės prieš „Baskonia“ kvatojo Andrea Trinchieri.

„Kol yra bent menkiausių šansų, nesiruošiame kapituliuoti“, – treneriui antrino „Žalgirio“ kapitonas Edgaras Ulanovas.

Žalgiriečiams pritarė ir buvęs Kauno komandos vyriausiasis treneris Rimantas Grigas.

– Prieš nuostabiai susiklosčiusią savaitę kauniečiai nusileido įveikiamiems varžovams – Miuncheno „Bayern“ ir Tel Avivo „Maccabi“. Dabar du įtikinami laimėjimai prieš gerokai aukščiau besirikiuojančias komandas. Kodėl „Žalgiris“ taip banguoja? – paklausėme R. Grigo.

– Bangavimų buvo ir vadovaujant Kaziui Maksvyčiui. Po prastesnių savaičių būdavo geresnė serija. Būtent toks nestabilumas žalgiriečiams neleido pakilti aukščiau turnyro lentelėje. Prieš pastaruosius laimėjimus Lietuvos rinktinės kandidatus galėjo kiek išmušti iš vėžių rinktinių pertrauka, kur buvo pralaimėjimas Estijos rinktinei. Ta pauzė jiems nepadėjo. Tačiau šią savaitę vėl atsirado ta ugnis, įsižiebusi, kai dar ir treneris moka juos nuteikti. Su „Baskonia“ tai matėme: gynyboje agresyvus kamuolio atakavimas, spaudimas. Baskai yra perimetro komanda, puolimą grindžianti tolimais metimais. Jei juos aktyviai atakuoji prie tritaškio linijos, jie išsimuša iš vėžių. Ne veltui iki ilgosios pertraukos svečiai pataikė gal tik kartą (per visą mačą tikslą pasiekė vos 4 tritaškiai iš 22 – aut. past.).

Gudruoliai: saviškius iš „Baskonia“ ekipos palaikę Estijos sirgaliai vilkėjo „Žalgirio“ marškinėlius. / „Instagram“ nuotr.

– Šią savaitę „Žalgirio“ vadžias aikštėje perėmė K. Hayesas, per du susitikimus rinkęs vidutiniškai po 23 naudingumo balus. Kaip paaiškinti vidurio puolėjo, dar neseniai kritikuoto už akivaizdžiai suprastėjusį žaidimą, renesansą?

– K. Hayesas dažnai gerai nesužaidžia, kai žiba Laurynas Birutis. Abu „Žalgirio“ vidurio puolėjai skirtingi pagal savo žaidimo charakteristiką, ir tai yra pranašumas. Pavyzdžiui, L. Birutis gerai kontroliuoja baudos aikštelę, o „Baskonia“ aktyvesnė toliau nuo krepšio. Laurynas negali keistis visais dengiamaisiais, o K. Hayesas yra vikresnis, gali spėti su mažesniu oponentu. Šios amerikiečio savybės praverčia komandai ginantis.

– „Baskonia“ puolėjas Tadas Sedekerskis Kaune žaidė naudingai, bet aikštę paliko vos su dviem taškeliais. Iš Lietuvos rinktinės kandidato, kurio paslaugų šią vasarą tikriausiai reikės ir kovoje dėl olimpinio kelialapio, norėtųsi daugiau...

– Tadas yra žalgiriečio A. Butkevičiaus atitikmuo Vitorijos komandoje. Jis niekada nebuvo taškų rinkėjas. Jis gali daryti ir tą darbą, ir būna rungtynių, kai iššauna, bet jo užduotys kitokios. Esu Tadą treniravęs jaunimo rinktinėse ir žinau, koks naudingas jis gali būti. Ne veltui „Baskonia“ jam pasiūlė ilgalaikę sutartį. Lietuvis daro daug juodo, nematomo darbo. Tie surinkti 12 naudingumo balų Kaune, nors pelnė vos du taškus, tai įrodo. Toks kokybiškas juodadarbis reikalingas kiekvienai Eurolygos komandai. Taškų medžiotojų „Baskonia“ gretose ir taip pakanka. Jei dar ir lietuvis norėtų turėti kuo geresnę rezultatyvumo statistiką, jiems nebeužtektų vieno kamuolio – visi norėtų mesti į krepšį. Tačiau kažkam reikia ir gintis, kovoti dėl kamuolio.

Turėdamas bent šiaudą kabintis į įkrintamąsias varžybas, eini kautis iš visų jėgų.

– Kokių įžvelgiate „Žalgirio“ žaidimo pokyčių, palyginti su sezono pirma dalimi, kai prie vairo stovėjo K. Maksvytis?

– Atsirado agresyvesnė gynyba. Kai kurie žaidėjai yra geriau panaudojami. Pavyzdžiui, B. Manekas, neseniai pratęsęs sutartį su kauniečiais. Kazio schemose jis buvo tik metikas, turėjęs labai ribotą vaidmenį. Jei amerikiečiui kurią dieną nekrisdavo, naudos iš jo nebebūdavo. A. Trinchieri jį panaudoja įvairiau. B. Manekas dažniau leidžiasi „ant ūselio“, kaip ir dera universaliam puolėjui, gali įveikti savo oponentą po krepšiu arba pritraukti prie savęs gynėjus ir atlikti perdavimą laisvam komandos draugui. Niekur nedingo ir jo snaiperio savybės.

– Lietuvos čempionams lieka trejos rungtynės, iš kurių dvejos – savo tvirtovėje. Ar galime laukti stebuklo?

– Su Milano „Emporio Armani“ ir Madrido „Real“ žaisime „Žalgirio“ arenoje, kur bus nuostabus palaikymas. Mūsų publika neprilygstama, skanduotės ir plojimai gali prikelti net didžiausią tinginį (šypsosi). Žalgiriečiai čia negali žaisti blogai. Jiems – psichologinis pakilimas, o varžovams atmosfera nemaloni. Jei mūsiškiai išlaikys agresyvumą ir kokybę, reguliariojo sezono atomazga bus įdomi. Vis dėlto užduotis nelengva. Vienintelis „Emporio Armani“ yra lygiavertis varžovas. Ypač sunku bus Monake. Paskutinis mačas su „Real“ taip pat sudėtingas, nors Madrido klubas jau užsitikrino pirmą vietą, bet tai nereiškia, kad žalgiriečiai negali ispanų įveikti. Todėl nuoširdžiai tikiu, kad kova dėl įkrintamųjų varžybų „Žalgiriui“ dar nebaigta.


Statistika

„Žalgiris“–„Baskonia“ 94:76 (25:17, 23:17, 23:23, 23:19).

Kaunas, „Žalgirio“ arena, 14 787 žiūrovai.

„Žalgiris“: K. Evansas 20 taškų (6/6 baudų metimų, 4 rezultatyvūs perdavimai), K. Hayesas 17 (8/10 dvitaškių, 7 atkovoti kamuoliai), E. Ulanovas 11 (7 atkovoti kamuoliai), A. Butkevičius 10 (5 atkovoti kamuoliai), L. Birutis 8 (6 atkovoti kamuoliai), L. Lekavičius ir B. Manekas (3 klaidos) po 7, E. Sumneris ir T. Dimša po 5, D. Giedraitis 4 (3 perimti kamuoliai), N. Montvila ir D. Lavrinovičius po 0.

„Baskonia“: C. Milleris-McIntyre’as 16 taškų (7 rezultatyvūs perdavimai, 6 klaidos), M. Howardas 14 (2/9 tritaškių), V. Marinkovičius ir Ch. Moneke (6 atkovoti kamuoliai) po 12, M. Costello 11 (0/4 tritaškių, 6 atkovoti kamuoliai), M. Kotsaras 7, T. Sedekerskis ir D. Diezas po 2, Ch. Chiozza, N. Rogkavopoulosas ir J. Theodore’as po 0.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 26/49 (53 proc.) ir 26/41 (63 proc.), tritaškių – 9/23 (39) ir 4/22 (18), baudų metimų – 15/16 (94) ir 12/18 (67). Atkovota kamuolių – 38 ir 31, perimta – 10 ir 3. Rezultatyvūs perdavimai – 17 ir 15. Klaidos – 10 ir 13.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių