Quantcast

Jaunieji motorlaivininkai lygiuojasi į patyrusį lyderį

  • Teksto dydis:

Klaipėdai ruošiantis motorlaivių „Formulės 2“ (F2) pasaulio čempionatui, daug šios sporto šakos ateičiai žadanti žinia iš Kroatijos: „Formula Future“ planetos pirmenybėse triumfavo Lietuvos jaunųjų sportininkų rinktinė.

Trys čempionai

Osijeke (Kroatija) surengtame „Formula Future“ pasaulio čempionate dalyvavo 94 motorlaivių sporto entuziastai (6–18 metų) iš dešimties šalių, tarp jų – ir Kaune įsikūrusios Lietuvos motorlaivių akademijos auklėtiniai.

Savo amžiaus grupių ir motorlaivių klasių pasaulio čempionais tapo Aronas Riabko, Kemas Mitkus ir Joris Paulauskas. Jie Lietuvos rinktinei pelnė po 400 taškų, o sidabro medalį iškovojęs Adas Šileika papildė sąskaitą dar 300 tšk.

Savo indėliais prie bendros sėkmės prisidėjo ir kiti jaunieji motorlaivininkai – Džiugas Mažeika (5 vieta, 127 tšk.), Adriana Kaškauskaitė, Daniela Ereminaitė ir Rokas Frejeris (visi užėmė 6 vietas, po 95 tšk.), Nida Kilinskaitė (7, 71 tšk.), Elimantas Raziulis (10, 30 tšk.), Naglis Riabko (12, 17 tšk.).

Pažintis: E. Riabko valdomas F2 motorlaivis jau skriejo vandeniu Klaipėdoje, kai Danės upėje buvo filmuojamas pasaulio čempionato reklaminis klipas. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Rinktinės triumfas

Lietuvos rinktinė surinko iš viso 2 030 tšk. ir užėmė pirmą vietą. Antri buvo čekai – 1 924 tšk., treti liko latviai – 1 183 tšk.

Kitose pozicijose – lenkai (1 113 tšk.), vokiečiai (1 075 tšk.), suomiai (833 tšk.), slovakai (413 tšk.), estai (337 tšk.), vengrai (330 tšk.) ir airiai (84 tšk.).

Pernai mūsiškiai Vokietijoje buvo treti, į priekį praleidę čempionato šeimininkų ir čekų komandas.

Tąkart aukso medalį iškovojo A. Kaškauskaitė, sidabro – Evelina Jasionytė, J. Paulauskas ir A. Šileika, bronzos – N. Kilinskaitė ir A. Riabko.

Sėkmė: „Formula Future“ pasaulio čempionate triumfavo Lietuvos jaunųjų motorlaivininkų rinktinė./ lmf.lt nuotr.

Sezono startas – Lietuvoje

Rugpjūčio 12–13 d. Klaipėdoje numatytas motorlaivių F2 pasaulio čempionato pirmas etapas.

Pirmasis iš keturių pasaulio motorlaivių F2 čempionato etapų bus surengtas Klaipėdoje.

Varžybos vyks Kuršių mariose tarp Senosios perkėlos ir Smiltynės jachtklubo. Todėl treniruotes ir pačias varžybas geriausiai bus galima matyti nuo Kruizinių laivų terminalo ir Smiltynės krantinių.

Tarptautinė motorlaivių federacija (UIM) ketino F2 sezoną pradėti birželio mėnesį Italijoje, tačiau dėl užsitęsusių techninių diskusijų ir nesutarimų planus teko pakoreguoti.

Galiausiai nuspręsta: F2 pasaulio čempionatas startuos Klaipėdoje.

Antras etapas turėtų vykti rugsėjo 2–3 d. Italijoje, trečias ir ketvirtas – rugsėjo 16–17 d. ir 23–24 d. Portugalijoje.

Pernykštės pabaigtuvės Portugalijoje gerokai apkartino Lietuvos lenktynininko Edgaro Riabko sezoną.

Beprecedentis chaosas

2022-ųjų rugsėjį E. Riabko pasaulio čempionato ketvirtą etapą užbaigė užėmęs antrą vietą, bet prieš pat apdovanojimų ceremoniją lenktynių direktoratas nusprendė, kad Lietuvos sportininkas buvo pažeidęs taisykles ir skyrė baudą, kuri kaunietį nubloškė į dešimtą vietą.

Tad į pirmą vietą pakilo norvegas Tobiasas Munthe-Kaasas, į antrą – vokietis Stefanas Haginas, į trečią – Jungtinių Arabų Emyratams (JAE) atstovavęs suomis Sami Selio.

Tačiau, teisėjams apžiūrėjus motorlaivių variklius, paaiškėjo, kad visi trys prizininkai nesilaikė techninio reglamento. T. Munthe-Kaasas, S. Haginas ir S. Selio buvo diskvalifikuoti.

Pergalė skirta amerikiečiui Brentui Dillardui, nors jis finišavo tik penktas, antra vieta teko arabui Mansoorui Al Mansoori (JAE), trečia – britui Jelfui Owenui, o E. Riabko pakilo į septintą poziciją.

Pergalė teisme

Lietuvos motorlaivių federacijai (LMF) vadovaujantis E. Riabko dėl jam Portugalijoje skirtos sankcijos pateikė protestą UIM tarptautiniam sporto arbitražo teismui (ICA).

Po penkis mėnesius trukusio nagrinėjimo nuspręsta lietuviui skirtą griežtą bausmę pakeisti į įspėjimą, tad E. Riabko pripažintas pasaulio čempionato ketvirto etapo nugalėtoju.

Buvo patenkintos S. Hagino ir S. Selio apeliacijos, o T. Munthe-Kaaso – atmesta.

Bendroje viso sezono įskaitoje vokietis su 51 taškų žengė į pirmą vietą, aplenkdamas S. Selio (49 tšk.), M. Al Mansoori (47 tšk.) ir E. Riabko (43 tšk.).

Tokia rikiuotė paskelbta ir oficialioje čempionato svetainėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių