Quantcast

Okupantams apšaudžius Odesos sritį sužeisti aštuoni žmonės ir apgadintas muziejus

  • Teksto dydis:

Rusijos kariams naktį dronais ir raketomis apšaudžius Odesos sritį Ukrainos pietuose buvo sužeisti aštuoni žmonės ir apgadintas istorinis dailės muziejus, pirmadienį pranešė ukrainiečių pareigūnai.

Okupantai taip pat apšaudė Ukrainos pietuose esantį Chersoną, kur buvo sužeisti dar trys žmonės, Kyjivui vis garsiau perspėjant, kad Rusija planuoja prieš žiemą sugriauti Ukrainos energetikos infrastruktūrą.

Pareigūnų paskelbtose Odesos vaizduojamosios dailės muziejaus nuotraukose matyti, kad išdužo XIX amžiaus pastato langai, nuo sienų krito meno kūriniai.

Ukrainos užsienio reikalų ministro pirmoji pavaduotoja Eminė Džaparova sakė, kad Kyjivas yra labai pasipiktinęs išpuoliu, ir paragino Paryžiuje įsikūrusią Jungtinių Tautų paveldo agentūrą UNESCO pasmerkti šį Rusijos smūgį.

UNESCO griežtai pasmerkė išpuolį ir pareiškė, kad kultūros objektai turi būti saugomi.

Kyjivas anksčiau teigė, kad Rusijos pajėgos praėjusią naktį paleido keturias raketas ir 22 dronus iš okupuotų sričių šalies pietuose.

Ukrainos kariuomenė numušė 15 dronų ir vieną raketą, sakoma pranešime.

Muziejus socialiniuose tinkluose pranešė, kad išpuolis įvyko per 124-ąsias jo įkūrimo metines ir pridūrė, kad įstaiga bus uždaryta iki atskiro pranešimo.

Odesos srities administracijos vadovas Olehas Kiperis sakė, kad didžioji dalis kolekcijos per karą jau buvo išvežta.

„Dabartinės parodos drobės ir paveikslai nebuvo sugadinti“, – pridūrė jis socialiniuose tinkluose.

Žiema tikrai bus sunki. RF (Rusijos Federacija) ir toliau atakuos mūsų energetikos infrastruktūrą. RF ruošiasi, todėl mes taip pat turime būti pasirengę.

Netoliese gyvenanti moteris pasakojo, kad smūgio metu ji su šeima buvo išvykusi, bet grįžusi rado apgadintus namus.

„Dievas mus išvedė. Pažiūrėsime, kas dar nutiks bute. Iš penkių langų pas mus neliko nė vieno“, – naujienų agentūrai AFP sakė moteris, pasivadinusi Svitlana.

Baimė dėl žiemos

Ukrainos vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenka pranešė, kad atakos metu apgadinta 20 gyvenamųjų namų, meno muziejus, kažkiek infrastruktūros objektų.

Jis pridūrė, kad pietinėje Odesos srityje buvo sužeisti aštuoni žmonės.

Ukrainoje vis labiau baiminamasi, kad Maskva vėl pradės sistemingus išpuolius prieš energetikos objektus, kaip tai darė praėjusią žiemą, ir milijonai žmonių liks be nuolatinio šildymo ar elektros.

„Žiema tikrai bus sunki. RF (Rusijos Federacija) ir toliau atakuos mūsų energetikos infrastruktūrą. RF ruošiasi, todėl mes taip pat turime būti pasirengę“, – socialiniuose tinkluose sakė Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas.

Pirmadienį paskelbtame interviu Vokietijos laikraščiui „Die Welt“ ukrainiečių užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė, kad ruošiasi blogiausiai kada nors buvusiai žiemai.

„Nusipirkau dešimtis žvakių, o tėvas nupirko pilną sunkvežimį malkų“, – sakė jis.

Pietinė Chersono sritis taip pat buvo apšaudyta raketomis ir artilerijos ugnimi.

Pirmadienio rytą per apšaudymą buvo sužeisti trys žmonės, sakė Chersono miesto tarybos vadovas.

Gubernatorius Oleksandras Prokudinas paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje po naktinio raketų smūgio užfiksuotas penkiaaukštis pastatas išdužusiais langais ir iš dalies sugriuvusiomis sienomis.

„Stebuklas, kad niekas nebuvo sunkiai sužeistas“, – sakė O. Prokudinas ir nurodė, kad buvo sužeista 54 metų moteris.

Pernai Ukraina iš Rusijos pajėgų atkovojo didelę Chersono srities dalį, įskaitant pagrindinį jos miestą, tačiau Maskva vis dar kontroliuoja likusią srities prie Juodosios jūros dalį.

Kyjivas ragina Vakarų sąjungininkus pastiprinti Ukrainos oro gynybos sistemas, atsižvelgiant į tai, kad žiemos mėnesiais Rusijos smūgiai gali intensyvėti.

Atskirai Ukraina pirmadienį patvirtino, kad praėjusią savaitę per raketų smūgį žuvo 19 128-osios kalnų šturmo brigados karių.

Žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad išpuolis penktadienį įvyko per apdovanojimų ceremoniją pietinėje Zaporižios srityje.

Ukrainos vakarinėje Užkarpatės srityje, kurioje įsikūrusi ši šturmo brigada, nuo pirmadienio paskelbtas trijų dienų gedulas, sakė vietos gubernatorius Viktoras Mykyta.

Ukrainos valstybinis tyrimų biuras pranešė, kad pradėjo kriminalinį tyrimą dėl kariuomenės pareigūnų, organizavusių renginį taip arti fronto linijos, aplaidumo.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeOdesasužeisti žmonės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių