Quantcast

OPCW: teiginiai apie įtariamą cheminio ginklo naudojimą Ukrainoje nėra pakankamai pagrįsti

Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) antradienį pareiškė, kad iki šiol gauta informacija apie įtariamą cheminio ginklo naudojimą Ukrainoje nėra pakankamai pagrįsta.

OPCW taip pat teigė dar negavusi oficialaus prašymo ištirti kokius nors teiginius po to, kai praėjusią savaitę Jungtinės Valstijos apkaltino Rusiją panaudojus nuodingąją medžiagą chloropikriną prieš Ukrainos karius.

„Tiek Rusijos Federacija, tiek Ukraina apkaltino viena kitą ir pranešė organizacijai apie įtarimus dėl cheminių ginklų naudojimo“, – sakoma OPCW pareiškime.

„Iki šiol nei abiejų šalių organizacijai pateikta, nei sekretoriato turima informacija yra nepakankamai pagrįsta“, – pridūrė grupė.

Vis dėlto OPCW apibūdino situaciją kaip nestabilią ir „keliančią didžiulį susirūpinimą dėl galimo pakartotinio nuodingų cheminių medžiagų naudojimo kaip ginklų“.

Jungtinių Valstijų valstybės departamentas praėjusią savaitę apkaltino Rusiją panaudojus cheminį ginklą prieš Ukrainos pajėgas ir taip pažeidus Cheminių ginklų konvenciją (CWC).

Be cheminės medžiagos chloropikrino, Rusija taip pat naudojo „riaušių malšinimo priemones [ašarines dujas] kaip kovos metodą Ukrainoje, taip pat pažeisdama CWC“, teigiama departamento faktų suvestinėje.

Chlorpikrinas yra aštraus kvapo skystis, kuris sukelia dusimą ir buvo plačiai naudojamas Pirmojo pasaulinio karo metais kaip ašarinės dujos.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras nurodo, kad jis gali pažeisti plaučius, labai dirginti odą, akis ir kvėpavimo takus.

OPCW jį naudoti draudžia.

Nors ši cheminė medžiaga skatina ašarojimą ir gali būti naudojama kaip ašarinės dujos, ji nepriskiriama riaušių malšinimo priemonėms.

Kremlius nedelsiant atmetė minėtus kaltinimus, o jo atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad jie „skamba visiškai nepagrįstai ir nemotyvuotai“.

Rusija pareiškė, kad nebeturi cheminių ginklų arsenalo, tačiau šalis patiria spaudimą didinti skaidrumą dėl įtariamo toksinių ginklų naudojimo.

Maskva pasirašė ir ratifikavo Cheminio ginklo uždraudimo konvenciją, kuri draudžia cheminių ginklų gamybą ir naudojimą.

„Rusija buvo ir tebėra įsipareigojusi vykdyti savo įsipareigojimus pagal tarptautinę teisę“, – praėjusią savaitę sakė D. Peskovas.

OPCW savo pareiškime priminė, kad šios organizacijos narys turėtų oficialiai paprašyti ištirti bet kokį įtarimą dėl cheminio ginklo panaudojimo.

„Iki šiol sekretoriatas dar negavo nė vieno tokio prašymo imtis veiksmų“, – teigė OPCW.

„Toliau stebėsime situaciją ir būsime pasirengę“, – pridūrė ji.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeDmitrijus PeskovasKremliusVladimiras Putinascheminiai ginklai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių