Quantcast

Vakarų Europos universitetuose daugėja propalestinietiškų studentų demonstracijų

  • Teksto dydis:

Vakarų Europoje išplito studentų, reikalaujančių, kad universitetai nutrauktų ryšius su Izraeliu dėl jo ir islamistų grupuotės „Hamas“ karo Gazos Ruože, protestai, kurie paskatino susirėmimus ir sulaikymus.

Įkvėpti protestų JAV universitetų miesteliuose, įvairių Europos aukštųjų mokyklų studentai užėmė auditorijas ir kitas patalpas, reikalaudami nutraukti ryšius su žydų valstybės universitetais.

Keli šimtai protestuotojų šią savaitę rengė demonstracijas Amsterdamo universiteto teritorijoje, kur policija išvaikė ir sulaikė propalestinietiškus protestuotojus.

Tačiau antradienį vakare protestai vėl atsinaujino – šį kartą demonstrantai blokavo kelius, o juos prižiūrėjo gausios policijos pajėgos.

Policijos duomenimis, po pirmadienio vakarą prasidėjusių protestų iš viso buvo sulaikyti 169 žmonės.

Visi jie buvo paleisti, išskyrus du vis dar sulaikytus asmenis, įtariamus viešosios tvarkos pažeidimais.

Pirmadienio vakarą, prieš atvykstant policijai, tarp palestiniečius ir izraeliečius remiančių protestuotojų kilo susirėmimai, peraugę į smurtą.

Pasak Nyderlandų naujienų agentūros ANP, antradienį prie Utrechto universiteto bibliotekos taip pat protestavo apie 50 žmonių, o prie Delfto technikos universiteto – kelios dešimtys.

Protestai Vokietijoje

Rytų Vokietijos Leipcigo universitetas pranešė, kad antradienį apie 50–60 žmonių užėmė vieną auditoriją ir mojavo plakatais su užrašu „Universiteto okupacija nukreipta prieš genocidą“.

Universiteto teigimu, protestuotojai iš vidaus užbarikadavo auditorijų duris, o kieme pasistatė palapines.

Po vidurdienio universitetas iškvietė policiją ir pateikė baudžiamąjį skundą.

Policijos duomenimis, netoli Leipcigo universiteto taip pat vyko proizraelietiška kontrdemonstracija, kurioje dalyvavo apie 40 žmonių.

13 auditoriją užbarikadavusių žmonių buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl įsibrovimo į teritoriją. Tačiau nė vienas iš jų iki šiol nebuvo sulaikytas.

Kiek anksčiau šią savaitę policija išvaikė demonstrantus iš Berlyno laisvojo universiteto, kai kieme apie 80 protestuojančių žmonių įsikūrė stovyklą.

Šie protestuotojai dėvėjo juodai baltas languotas skareles, taip reikšdami solidarumą su palestiniečiais, ir sėdėjo prie palapinių, mojuodami plakatais.

Vėliau jie bandė patekti į universiteto auditorijas ir jas užimti, tačiau iškvietus policiją buvo išsklaidyti.

Berlyno laisvasis universitetas vėliau pranešė, kad per protestus buvo apgadintas turtas, o kai kuriuose fakultetuose vienai dienai buvo atšauktos paskaitos.

Berlyno policija pranešė, kad sulaikė kelis asmenis dėl neapykantos kurstymo ir įsibrovimo į teritoriją.

Prancūzijos, Šveicarijos ir Austrijos studentų reikalavimai

Paryžiaus policija kelis kartus buvo priversta įsikišti į prestižinio „Sciences Po“ universiteto studentų protestus, o vieną kartą – išsklaidyti apie 20 studentų, užsibarikadavusių pagrindinėje aukštosios mokyklos salėje.

Paryžiaus prokurorų teigimu, du žmones sulaikė saugumo pajėgos, siekdamos sudaryti sąlygas laikyti egzaminus. Vėliau „Sciences Po“ pranešė, kad egzaminai praėjo be incidentų.

Be to, universiteto duomenimis, apie 13 „Sciences Po“ studentų paskelbė bado streiką, reikalaudami nutraukti partnerystes su Izraelio institucijomis.

Vėlai antradienį Sorbonos universitete policija išvaikė apie 100 amfiteatrą užėmusių studentų ir sulaikė 88, pranešė policijos šaltiniai.

Tuo metu Šveicarijoje protestai vyko Lozanos, Ženevos ir Ciuricho universitetuose.

Lozanos universiteto išplatintame pareiškime teigiama, kad nėra jokios priežasties nutraukti santykius su Izraelio universitetais, kaip kad reikalauja protestuotojai.

Nuo praėjusios savaitės dešimtys protestuotojų Austrijoje stovyklauja Vienos universiteto miestelyje, pasistatę palapines ir išskleidę transparantus.

Karas Gazos Ruože prasidėjo po precedento neturinčio „Hamas“ kovotojų išpuolio prieš Izraelį spalio 7 dieną, per kurį, oficialiais Izraelio duomenimis, žuvo daugiau kaip 1 tūkst. 170 žmonių, daugiausia civilių.

Pasak „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio atsakomąjį puolimą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 34 tūkst. 789 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Toliau leiskite studijuoti arabų fanatikams greit neliks vietos vietiniams.

Velniava kur ž

Velniava kur ž portretas
Ir tarp tu teroristu pasitaiko a ž terorizmas stambiu mastu kaip viskas pas juos

Tiesiai

Tiesiai portretas
Varyti visus tuos studentus mokintis į gaza, ten geresnis išsilavinimas pas velnius alachinius.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių