Quantcast

Ukraina įspėja: mirtinų Rusijos atakų akivaizdoje kyla grėsmė elektros tiekimui

  • Teksto dydis:

Ukraina penktadienį perspėjo, kad dėl Rusijos oro atakų kyla vis didesnė grėsmė elektros tiekimui, praėjus kelioms valandoms po to, kai dėl smūgių buvo apgadintos kelios elektrinės ir žuvo mažiausiai vienas žmogus.

Pastarosiomis savaitėmis Maskva suintensyvino Ukrainos bombardavimą iš oro, nukreiptą prieš energetikos infrastruktūrą, atsakydama į mirtinus Ukrainos išpuolius Rusijos pasienio regionuose.

Netoli Nikopolio pietryčiuose Rusijos dronas pražudė 39 metų vyrą ir sužeidė dar vieną žmogų, o per oro ataką šiauriau esančioje Kamianskėje buvo sužeisti penki žmonės, įskaitant vaiką, pranešė pareigūnai.

„Praėjusią naktį Rusija tęsė barbariškus išpuolius prieš Ukrainos energetikos sistemą. Kai kuriuose regionuose buvo įvestas avarinis elektros tiekimo nutraukimas“, – sakė ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis.

Anot jo, šie smūgiai parodė, kad Ukrainai skubiai reikia daugiau oro gynybos sistemų – šį prašymą Kyjivas ne kartą išsakė savo Vakarų sąjungininkams, energetikos sektoriui patiriant spaudimą.

„Priešų išpuoliai darosi vis dažnesni ir masiškesni ir kelia vis didesnę grėsmę Ukrainos energetiniam saugumui“, – pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

Prašo elektrą naudoti taupiai

Per daugiau kaip dvejus metus trunkantį karą Rusija nusiaubė Ukrainos energetikos infrastruktūrą, vykdydama išpuolius, kuriuos prezidentas Volodymyras Zelenskis pavadino „energetiniu terorizmu“ ir kuriuos Jungtinės Tautos pavadino neteisėtais.

Karinės oro pajėgos pranešė, kad Maskva per naktį 99 raketas ir dronus nutaikė į Ukrainos šildymo ir energetikos sektorių. 84 įvairaus tipo raketos ir dronai buvo numušti.

Rusijos okupantai ir toliau didina savo pastangas ir turi personalo persvarą.

„Rusijos raketos pataikė į šilumines ir hidroelektrines“, – sakoma nacionalinio tinklo operatoriaus „Ukrenerho“ pranešime.

„Šiuo metu apribojimai galioja Kryvyj Riho ir Charkivo srityse. Vakare apribojimai galimi rytinėse ir Dnipro srityse“, – teigiama pranešime.

„Prašome elektrą naudoti taupiai“, – pridūrė bendrovė.

Vienas pagrindinių Ukrainos energijos tiekėjų DTEK paskelbė, kad buvo atakuotos trys iš jos šiluminių elektrinių ir kad šie objektai smarkiai apgadinti.

„Po atakos inžinieriai nedelsdami pradėjo šalinti padarinius“, – sakoma internete paskelbtame kompanijos pareiškime. Jame priduriama, kad vienas DTEK darbuotojas buvo sužeistas.

Energetikos ministerija teigė, kad išpuolis pakenkė elektros infrastruktūrai keturiuose regionuose Vidurio ir Vakarų Ukrainoje, dėl to nutrūko elektros tiekimas ir sutriko traukinių eismas.

Pastaruosius kelis mėnesius fronto linijoje Ukraina yra priversta gintis. Jai trūksta šaudmenų ir personalo, o Vašingtonas dėl susiskaldymo JAV Kongrese nuo praėjusių metų vis dar nesuteikia žadėto 60 mlrd. dolerių (55,34 mlrd. eurų) vertės pagalbos paketo.

Jos ginkluotųjų pajėgų vadas Oleksandras Syrskis penktadienį pareiškė, kad padėtis kai kuriose mūšio lauko teritorijose yra įtempta.

„Rusijos okupantai ir toliau didina savo pastangas ir turi personalo persvarą“, – sakė jis.

„Be to, priešas intensyviai šaudo iš artilerijos ir minosvaidžių, – pridūrė jis. – Dar prieš kelias dienas priešo pranašumas pagal iššautos amunicijos kiekį buvo maždaug šeši prie vieno.“


Šiame straipsnyje: UkrainaRusijos atakoselektros tiekimaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių