Quantcast

Rusijos gynybos viceministras sulaikytas dėl kaltinimų kyšių ėmimu

Rusijoje trečiadienį dėl įtarimų ėmus didelius kyšius buvo sulaikytas gynybos viceministras, kurio veikla jau anksčiau buvo paviešinta opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno komandos atliktame tyrime.

Gynybos ministro Sergejaus Šoigu ilgamečio sąjungininko Timūro Ivanovo suėmimas yra dramatiškiausia pastarųjų metų korupcijos byla Rusijoje, be to, ji iškelta tuo metu, kai išlaidos kariuomenei išaugo dėl karo Ukrainoje.

48 metų T. Ivanovas prižiūrėjo ginkluotųjų pajėgų vykdomas statybas bei viešuosius pirkimus ir buvo susijęs su dideliu projektu – Maskvos pajėgų okupuoto Ukrainos Mariupolio miesto atstatymu.

„Rusijos Federacijos gynybos ministro pavaduotojas buvo išsiųstas į kardomojo kalinimo centrą“, – sakoma Maskvos teismų spaudos tarnybos pranešime socialinėje žiniasklaidoje.

Jam gresia iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė už kyšio ėmimą „ypač dideliu mastu“, priduriama jame.

Keletas nepriklausomų Rusijos žiniasklaidos priemonių teigė, kad T. Ivanovas ir jo šeima įgijo didžiulį turtą iš dėkingumo mokesčių už kontraktus, dėl kurių jis susitardavo ministerijoje.

2022 metų gruodį A. Navalno komanda teigė gavusi tūkstančius nutekintų T. Ivanovo žmonos Svetlanos Maniovič elektroninių laiškų, iš kurių matyti prabangus gyvenimo būdas, gerokai viršijantis jo oficialų atlyginimą.

Iš laiškų matyti, kad ji leido šimtus tūkstančių eurų prabangiems automobiliams, papuošalams, drabužiams, vakarėliams ir aukščiausios klasės nekilnojamojo turto bei jachtų nuomai Prancūzijos pietuose.

Teigiama, kad kai kurie sandoriai buvo vykdomi per trečiuosius asmenis, įskaitant gynybos ministerijos rangovus.

Teisėjas pasiuntė T. Ivanovą į kardomąjį kalinimą mažiausiai iki birželio 23 dienos. Jis bus laikomas liūdnai pagarsėjusiame Lefortovo kalėjime Maskvoje, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS.

Aktyvistai, tarp jų ir A. Navalnas, seniai teigė, kad prezidento Vladimiro Putino valdomoje Rusijoje korupcija yra visuotinė.

Tačiau aukšto rango vyriausybės veikėjai suimami retai, paprastai dėl politinių kovų, teigia analitikai.

Aktyvistai sako, kad didžiulės sumos, skiriamos karui Ukrainoje, suteikė pareigūnams naujų galimybių praturtėti sudarant slaptus valstybinių pirkimų sandorius.


Šiame straipsnyje: RusijaAleksejus NavalnasMaskvaVladimiras Putinaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių