Quantcast

Pekinas: ES tyrimas dėl medicinos reikmenų viešųjų pirkimų kenkia Kinijos įvaizdžiui

Pekinas trečiadienį įspėjo, kad Europos Sąjunga daro žalą jo įvaizdžiui, reaguodamas į tai, kad blokas pradėjo tyrimą dėl medicinos reikmenų Kinijos viešųjų pirkimų.

„Europos Sąjunga dažnai naudojasi savo prekybos priemonių rinkiniu ir prekybos lengvatomis, tačiau tai tik siunčia protekcionistinius signalus, yra nukreipta prieš Kinijos įmones ir kenkia ES įvaizdžiui“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas (Vang Venbinas), turėdamas omenyje naujas ES ekonominio saugumo stiprinimo priemones.

„ES visuomet giriasi esanti atviriausia rinka pasaulyje, tačiau išorinis pasaulis mato tik tai, kad ji pamažu pereina prie protekcionizmo“, – teigė Wang Wenbinas.

„Raginame Europos pusę laikytis pažado atverti rinką ir užtikrinti sąžiningą konkurenciją, laikytis PPO [Pasaulio prekybos organizacijos] taisyklių ir nustoti ieškoti pasiteisinimo tam, kad būtų galima nepagrįstai slopinti bei riboti Kinijos verslą“, – pridūrė jis.

ES oficialiajame leidinyje trečiadienį pranešta, kad blokas pradeda tyrimą, kuris gali dar labiau padidinti įtampą su Pekinu.

Briuselis baiminasi, kad Kinija teikia pirmenybę vietos tiekėjams, ir oficialiajame leidinyje aprašė, kaip tai gali būti įgyvendinama, pavyzdžiui, per politiką „pirk prekę kinišką“.

ES taip pat susirūpinusi, kad Kinija gali taikyti importo apribojimus, taip pat nustatyti sąlygas, lemiančias „neįprastai mažų kainų [atsiradimą], kurių pelno siekiančios įmonės negali išlaikyti“, sakoma pranešime.

Tai pirmas tyrimas, atliekamas taikant ES tarptautinių viešųjų pirkimų priemonę, kuria siekiama skatinti abipusiškumą patekimo į tarptautines viešųjų pirkimų rinkas srityje.

Jei tyrimo metu bus nustatytas nesąžiningas elgesys, ES gali apriboti Kinijos įmonių patekimą į 27 šalių bloko viešųjų pirkimų rinką.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių