Quantcast

Norvegija pranešė dar padidinsianti gynybos išlaidas

Norvegijos vyriausybė ketvirtadienį pareiškė, kad per ateinančius 12 metų šalies ginkluotosioms pajėgoms nori skirti papildomus 7 mlrd. kronų (591 mln. eurų), didėjant įtampai regione.

Šis pranešimas papildė praėjusį mėnesį paskelbtus planus per tą patį laikotarpį 600 mlrd. kronų (52 mlrd. eurų) padidinti Norvegijos gynybos biudžetą.

„Privalome padidinti ginkluotųjų pajėgų operacinius pajėgumus“, – teigė ministras pirmininkas Jonas Gahr Store (Jonas Garas Stiorė), kaip priežastį nurodydamas padidėjusią įtampą regione.

Ketvirtadienį jis sakė, kad bendras biudžeto padidinimas reiškia, jog Skandinavijos šalis šiais metais galės pasiekti NATO tikslą, kad karinės išlaidos sudarytų bent 2 proc. kiekvienos šalies narės bendrojo vidaus produkto (BVP). Numatoma, kad 2024 metais Norvegijos gynybos biudžetas padidės iki 104 mlrd. kronų (8,8 mlrd. eurų).

Finansų ministras Trygve Slagsvoldas Vedumas (Triugvė Slagsvoldas Vedumas) pavadino tai stipriu augimu ir teigė, kad tai „būtina investicija mūsų laisvei stiprinti“.

J. Gahras Store vadovauja koalicijai, kurią sudaro jo socialdemokratinė Darbo partija ir kairioji Centro partija. Tikimasi, kad 169 vietų asamblėjoje jis gaus paramą šiam pasiūlymui. Balsavimo data nenustatyta.

Antradienį Norvegijos parlamento partijų lyderiai paskelbė, kad Oslas papildomai skiria 7 mlrd. kronų (591,3 mln. eurų) Ukrainai.

Tai papildys 75 mlrd. kronų (6,4 mlrd. eurų) karinės ir civilinės pagalbos paketo, kurį Norvegija yra įsipareigojusi Kyjivui išmokėti per 2023–2027 metus, sumą.

Remiantis Kylio instituto sudarytu reitingu, Norvegija – didelė naftos ir dujų gamintoja, kuriai po Rusijos invazijos į Ukrainą labai padėjo išaugusios kainos – yra viena iš pagrindinių paramos Kyjivui teikėjų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

roman

roman portretas
daroma viskas kad atsirastu dar ir dar viena ukraina... ir darosi baisu skairtyti tu lietuvos mankurtu komentaru..ir geriau pamanai but vatiniu negu pisprociu

Ką aš čia perskaičiau?

Ką aš čia perskaičiau? portretas
Juokiausi iki negalėjimo iš Norgų turinčių savo dujų ir naftos platformų, tegul pasižiūri į mažytę Lietuvėlę, kaip skirsto ir kokius pinigus KAM reikmėm, juk keli likę be sveikatos uždirbs arba pasiskolins valdžiagrybbautojai.

Vaje

Vaje portretas
vatiniam padaram nerimas, gali būti daug huilovičiaus pobedytelių nuskriausta.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių