Quantcast

JT vadovas: naujas Izraelio įstatymas dėl nausėdijų pažeidžia tarptautinę teisę

  • Teksto dydis:

Naujas Izraelio priimtas keliasdešimt nausėdijų atgaline data privačiose žemėse Vakarų Krante įteisinantis įstatymas pažeidžia tarptautinę teisę, antradienį pareiškė Jungtinių Tautų organizacijos generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas).

Kliūtis taikai

Izraelis sulaukė tarptautinės bendruomenės kritikos dėl pirmadienį parlamento priimto įstatymo. Jį sukritikavo Britanija, Prancūzija, Jungtinės Tautos, kaimyninė Jordanija ir kitos šalys, o Jungtinės Valstijos nekomentavo.

„Šis įstatymas yra tarptautinės teisės pažeidimas ir Izraeliui jis turės toli siekiančias teisines pasėkmes“, - pranešime sakė A.Guterresas.

Nausėdijos laikomos didele kliūtimi Izraelio ir Palestinos taikos pastangoms, nes yra statomos žemėse, kurias palestiniečiai  laiko savo būsimos valstybės dalimi.

Izraelio parlamentas pirmadienį priėmė įstatymą, leidžiantį perimti privačią palestiniečių žemę žydų nausėdijų statyboms. Šį žingsnį Palestina pavadino planais „legalizuoti vagystę“. Anot prieš nausėdijų plėtrą pasisakančių nevyriausybininkų, įstatymas atveria kelią maždaug 3,8 tūkst. naujakurių namų ir 53 žydų nausėdijų statyboms okupuotame Vakarų krante.

Palestiniečius palaikanti Izraelio nevyriausybinė organizacija žadėjo kreiptis į Aukščiausiąjį Teismą dėl šio įstatymo panaikinimo. Izraelio opozicijos lyderis Isaacas Herzogas (Isaakas Hercogas) taip pat perspėjo, kad dėl jo pareigūnams gali tekti stoti prieš Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą.

ES pasmerkė

Europos Sąjunga (ES) antradienį pasmerkė šią savaitę Izraelyje priimtą įstatymą, įteisinantį kelių dešimčių žydų nausėdijų statybas okupuotame Vakarų krante.

„ES ragina Izraelio vadovybę susilaikyti nuo įstatymo vykdymo ir vengti priemonių kurios toliau kelia įtampą ir grėsmę taikaus konflikto sprendimo perspektyvoms“, - pareiškime sakė ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini).

Pavadino išpuoliu

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas) antradienį „išpuoliu prieš mūsų žmones“ pavadino naują Izraelio įstatymą, atgaline data įteisinantį dešimtis žydų nausėdijų privačiose žemėse Vakarų Krante.

Pasak M.Abbaso, šis įstatymas yra neteisėtas ir „akivaizdžiai neatitinka tarptautinės bendruomenės norų“.

„Noriu tikėti, kad Izraelis ir jo vyriausybė peržiūrės šį įstatymą“, – sakė Prancūzijos vadovas Francois Hollande'as (Fransua Holandas), kartu su M.Abbasu dalyvavęs spaudos konferencijoje Paryžiuje.

Dėl šio naujo įstatymo, kuris įteisina dešimtis nelegalių žydų nausėdijų ir tūkstančius naujakurių namų okupuotame Vakarų Krante, palestiniečiai kreipėsi į tarptautinę bendruomenę, prašydami nubausti Izraelį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių