Quantcast

Sinoptikai perspėja dėl šalnų: gyventojai dalijasi vaizdais iš nusiaubtų sodų

  • Teksto dydis:

Sinoptikai perspėja sodininkus ir daržininkus, kad artimiausiomis dienomis bus vėsu, o naktimis kandžiosis šalnos. Savaitės pradžioje Alytuje ir aplink iškrito net 1–2 cm dydžio kruša, pridariusi nemažai žalos. 

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo neįtikėtinu vaizdu, kokio alytiškiams seniai neteko regėti.

„Pirmadienį Alytuje ir aplink iškrito iki 1-2 cm dydžio kruša. Tokios šiame mieste bent per pastaruosius penkerius metus neteko matyti. Ledėkai ne tik apdraskė medžių lapus, bet ir pridarė nemažai žalos jau užsimezgusiems vaisiams bei uogoms“, – rašoma įraše.

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ pataria ūkininkams ir sodininkams turėti infraraudonųjų spindulių termometrą, kuris padės išmatuoti šalnų stiprumą skirtingose dirvos vietose.

 

 

„Jei sodininkaujat ar ūkininkaujat bei aktyviai tokiu metų laiku sekat temperatūros pokyčius, tada šalia įprasto termometro (tikiuosi jį laikot paslėpę nuo Saulės bent jau ant šiaurinės namo sienos) visai jums pravartu turėti ir infraraudonųjų spindulių termometrą. Su juo realiu laiku anksti ryte galėsit pasimatuoti apytikslę įvairių paviršių temperatūrą. Jeigu smalsu, visada galima trumpai patyrinėti šalnų stiprumą ant dirvos skirtinguose jūsų kiemo/lauko kampeliuose. Ypač pravartu, jeigu jūsų vietovės reljefas nelygus, dirvožemis vienur smėlingesnis / molingesnis ir pan. Priminimas: naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Rytų Lietuvoje dirvos paviršiuje daug kur, ore vietomis numatomos šalnos iki 0-4 laipsnių šalčio. Šalnų bus ir kitomis naktimis“, – skelbiama įraše.

 

 

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 


Šiame straipsnyje: šalnosorai Lietuvoješalta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių