Quantcast

Nesąžiningų vairuotojų madai artėja galas: kokie pakeitimai laukia?

  • Teksto dydis:

Seimui palaiminus Rinkliavų įstatymo pakeitimus, akimirksniu bus sučiupti ir tie vairuotojai, kurie neteisėtai naudojasi net ir neįgaliems vairuotojams skiriama kortele, atveriančia galimybę į nemokamą parkavimąsi brangiausiose ar patogiausiose vietose.

Seimo narė Monika Ošmianskienė pakomentavo, kaip bus gaudomi nesąžiningi vairuotojai.

– Problema yra pakankamai opi. Tą patvirtins kiekvienas vairuojantis arba aktyviai po miestą važinėjantis žmogus. Žmonių su negalia parkavimo vietos labai dažnai užimamos automobilių, kurie ten neturėtų stovėti, o priežiūra beveik nevyksta.  

– Kur dažniausiai daromi tokie pažeidimai? Ar tai yra prekybos centro, įvairių institucijų aikštelės, o gal tiesiog miesto stovėjimo vietos?  

– Centre, ten kur yra mokamos parkavimo vietos. Prie gydymo įstaigų, deja, bet tų vietų taip pat labai trūksta. 

– Pasitaiko ir tokių įžūlių atvejų, kai neįgaliųjų mašinoms skirtas vietas išnaudoja savo verslo klientams. Kaip taip būna?  

– Piktnaudžiavimo atvejų yra labai įvairių. Kai kurie žmonės perka korteles kažkur turguje iš trečiųjų asmenų ir parkuojasi mieste nemokamai arba žmonių su negalia vietose. Yra ir tokių atvejų, kai tam tikri verslai dalina klientams kortelę tam, kad galėtų nemokamai prisiparkuoti, kol teikiama procedūra. Tai tikri atvejai, tą daro, pavyzdžiui, kirpyklos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– Bet kai tokie atvejai išaiškinami, kas tada tokių verslų laukia? Ar jie sulaukia nuobaudų?  

– Mano žiniomis, policija kol kas tokių verslų nėra išaiškinusi. Tai daugiau –  klienčių pasakojimai ir pasidalinimai.  

–  Ką keičia naujoji tvarka ir kaip ji turėtų pagerinti situaciją žmonėms su negalia?  

– Visų pirma, naujoji tvarka sudaro sąlygas savivaldybėms automatizuoti parkavimo vietų priežiūrą. Tai reiškia, kad galės važinėti tam tikras automobilis, skenuoti automobilių numerius ir patikrinti, ar šis automobilis turi teisę stovėti, ar ne. Iki šiol žmonių su negalia parkavimosi automobiliai būdavo pažymimi tiesiog specialiai išduota kortele, kuri laikoma po stiklu. Toks pažymėjimas nesudarydavo galimybės automatiškai patikrinti, ar automobilis priklauso žmogui su negalia, ar ne. Todėl šie pakeitimai buvo labai būtini.

Nuo šiol žmonės turės užregistruoti tiek automobilio numerį, tiek savo kortelę. Bus galima automatiškai sužinoti, ar šis automobilis turi teisę čia stovėti ir neskirti baudos. Tai – viena iš pakeitimo esmių.

Kita, be abejo, yra tai, kad padės kovoti su piktnaudžiautojais, kurie perka korteles, kurie naudoja artimųjų korteles, nors jiems nepriklauso, pavyzdžiui, tėvų. Netgi pasitaiko, kad tėvai naudojasi ir vaikų kortelėmis savo naudai gauti.

Trečioji nauda, kuri bus suteikta po šio įstatymo priėmimo, yra ta, kad žmonės su negalia šiandien savivaldybėse turi teisę nemokamai parkuotis, tačiau dalis aikštelių – uždaros, uždarytos užkardomis. Žmonės su negalia turi teisę parkuotis nemokamai, tačiau to daryti negali, įvažiavę į aikštelę privalo susimokėti. Šie pakeitimai pagaliau leis techniškai įgyvendinti žmonių teisę parkuotis nemokamai.  

– Ar baudos liks tokios pačios, kokios ir buvo? Gal su šiais pakeitimais buvo svarstoma jas didinti?  

– Baudos išlieka tokios pačios. Baudos už neteisėtą parkavimąsi žmonių su negalia vietose buvo padidintos anksčiau, tad su šiuo pakeitimu baudų dydis nesikeičia. Tiesiog tikėkimės, kad efektyvumas ženkliai padidės.

– Gali pasitaikyti įvairiausių situacijų, kad, pavyzdžiui, neįgaliojo registruotas automobilis sugenda, jį reikia pristatyti į automobilių servisą remontui ir ką daryti toliau?   

– Šiandien žmogus turi teisę vykti bet kokiu automobiliu. Ta teisė išlieka. Tiesiog jo paties patogumui, jis iš anksto gali užregistruoti du automobilius, kuriais dažniausiai važinėja arba yra vežamas, ir tokiu atveju, atvykęs į mokamą parkavimo vietą, galės tiesiog pastatyti automobilį ir važiuoti savo reikalais. Tačiau, jeigu jį veža arba jis važiuoja kažkokiu trečiuoju-ketvirtuoju automobiliu su kitais valstybiniais numeriais, tai privalės pasižymėti sistemoje ir gauti nemokamą bilietą.   

– O jeigu neįgalus žmogus neturi automobilio. Ar jis turi teisę užregistruoti kitus automobilius, pavyzdžiui, šeimos narių, galbūt artimų giminaičių ar kaimynų, kurie kartas nuo karto tą žmogų veža į kokią nors gydymo įstaigą?  

– Teisę parkuotis turi asmuo, jeigu jam yra išduota speciali kortelė. Tai dažniausiai – riboto judumo asmenys, kurie atitinka tam tikrus kriterijus. Tuos asmenis vežti gali bet kas, ar tai būtų kaimynas, ar tai būtų tėtis, ar tai būtų dėdė, brolis, nesvarbu. Jis turi teisę užregistruoti du automobilius. Jeigu vežtų dar kažkas kitas, teisė parkuotis nemokamai išlieka. Tik pastačius automobilį, reikės papildomai pasižymėti. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kiek čia prisirinkę šūdekspertų, girdėjusių varpų skambėjimą, tik nežino iš kurios pusės. Žmonės, gyvenkite savo gyvenimus, žiūrėkite kaip patys elgiatės, mažiau kritikos kitiems, ypač tose srityse, kur jūs nieko nenusimanote. Pamatysite - bus daug lengviau gyventi. Dar stebitės valdžia bloga, durna, o patys tikrai protingi, ar tik manote, kad esate protingi? Čia tiek briedo prirašėte, kad net svetima gėda apima. Informacijos, beje, ieškokite patys, o ne iš "kažkas sakė, lyg girdėjau" .

Byyyy Rka DEJĘS

Byyyy Rka  DEJĘS portretas
TUOJ PARRRRŪRYNS atseit INWALYDUS :-))))) ..... bet tipo INWALYDAI irgi neDURAČIOKAI,,, ATGAL WALDZIA ,,,, ir vistiek parkuos

Pagaliau

Pagaliau portretas
Neįgalumą rodo: asmens vardas, pavardė,neįgalumo pažymėjimo nr. numeris, ir nuotrauka. Dabar busir automobilio numeris. Viskas turi būti aiškiai matoma. Važiuoja babulė su lazda anūko mašinoje sėdėdama ir galvoja , kad pažymėta vieta parkavimui - tai VIETA jai ir jos lazdelei... Tikrai ne.
VISI KOMENTARAI 58

Galerijos

Daugiau straipsnių