Quantcast

Atšilusių orų pasekmės: traumatologijos skyriuose – pacientų daugiau nei lovų

  • Teksto dydis:

Atšilus orams vis daugiau laiko skiriame aktyvioms pramogoms lauke. To pasekmė – tris kartus padidėję srautai pas chirurgus ir traumatologus. Ligoninėje apstu nuo paspirtukų ir dviračių kritusių vaikų, pasirodė ir pirmosios traumos šokinėjant ant batutų. Anot gydytojų, dažniausiai į ligoninę patenka apsaugos priemonių neturintys vaikai.

Atšilus orams susižalojusių vaikų ligoninėje daugiau net kelis kartus.

„Srautas priėmimo skyriuje jau padidėjo du tris kartus, palyginti su šaltuoju periodu. Skyriuje turime pusantro karto daugiau pacientų nei lovų. Traumos nėra paprastos, kad užtektų priėmimo skyriaus, reikia ligoninės bei operacinio gydymo“, – apie dabartinę padėtį pasakojo Šiaulių ligoninės vaikų chirurgas Benediktas Jonuška. 

Anot chirurgo, jau kelerius metus tarp sezoninių traumų pirmauja susižalojimai griuvus nuo paspirtukų ar dviračių bei traumos šokinėjant ant batutų.  

„Jeigu kalbame apie batutus, tai dažniausiai – dilbio kaulų lūžiai. Jei kalbame apie dviračių, paspirtukų traumas, tai tada pasitaiko ne tik rankų, kojų traumos, bet ir galvos“, – tikino B. Jonuška. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Išvengti rimtų sužalojimų ir traumų padeda apsaugos priemonės. Anot gydytojo, visi į ligoninę dėl galvos traumų atvežti vaikai lauke dūko be šalmų, tad išvadas padaryti vertėtų.

„Reikia šalmo, alkūnių, kelių apsaugų. Taip pat nepulti stačia galva, o pirmiausiai išmokti važiuoti. Geriausia tai daryti nuo pat mažų dienų“, – patarimais dalijosi BMX dviračių sporto treneris Arūnas Šatas.

Ne mažiau svarbi aktyvaus laisvalaikio vieta – aukšti kalnai ir nuokalnės kelia didesnę grėsmę. Įtakos traumoms turi ir greitis. 

„Važiuojant su dviračiais, paspirtukais reikia pasirinkt tinkamą vietą, kur galima važiuoti. Vaikai, ypatingai maži, pasileidžia nuo kalno, kur vėliau laukia įvairios kliūtys“, – teigė gydytojas.  

Ypatingų saugos priemonių reikalauja batutai. Čia, kaip ir visur, tėvai privalo savo vaikus prižiūrėti akylai.  

„Stengtis, kad nešokinėtų mažesni nei šešių metų vaikai, o jeigu šokinėja, tai tegul šokinėja po vieną. Batutai turi būti pastatyti tinkamose vietose – toliau nuo medžių, įvairiausių statinių. Taip pat turėtų būti tinklai, spyruoklių pridengimai“, – akcentavo B. Jonuška. 

Geras oras į miestų parkus išviliojo ne tik vaikus. Štai Šiauliuose berniukui įkando gyvatė. Anot chirurgo, tai vienas retesnių atvejų mieste, mat įkandimų dažniau pasitaiko kažkur atokiau miškuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių