Quantcast

Seimas grąžino tobulinti siūlymą leisti žvejybą Žuvinto ežere

Seimas antradienį grąžino tobulinti aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos siūlymą įteisinti limituotą žvejybą gamtiniuose rezervatuose, tarp jų – ir Žuvinto ežere.

Už siūlymų tobulinimą pasisakė 41 parlamentaras, „prieš” buvo 35 Seimo nariai.

K. Mažeikai pristačius įstatymo projektą, parlamentaras Simonas Gentvilas ironizavo ir ragino už aplinkos ministro siūlymą balsuoti tuos, kurie nori įteisinti nelegalius Vyriausybės sprendimus.

„Raginu ir toliau balsuoti, jeigu jūs norite įteisinti nelegalius Vyriausybės sprendimus, nes patvirtinti Žuvinto rezervato nuostatai prieštaraujant įstatymui. Tai parašyta Vyriausybės teisininkų išvadoje, tai parašyta Aplinkos ministerijos lydraštyje“, – kalbėjo S. Gentvilas.

Atsakydamas K. Mažeika teigė, jog tokiais pasisakymais S. Gentvilas siekia politinės reklamos ir nebando gilintis į situaciją.

Nepriešinkite žmonių su gamta, su rezervatinėmis, saugomomis teritorijomis.

„Jūs turbūt čia savo rinkiminę kalbą pasakėte ir bandote supriešinti žmones. Iš tiesų taip nėra. Galbūt vertėtų vieną kartą nuvažiuoti į Žuvinto rezervato aplinkinius kaimus ir pakalbėti su žmonėmis. Bet tai turbūt nėra liberalų rinkėjas. (...) Nepriešinkite žmonių su gamta, su rezervatinėmis, saugomomis teritorijomis“, – teigė ministras.

Saugomų teritorijų įstatymo projekte siūloma, kad gamtiniuose rezervatuose būtų nedraudžiama vykdyti limituotą žvejybą, laikantis rezervatų nuostatuose nustatytos tvarkos. Kaip teigiama aiškinamajame rašte, tai leistų nenutraukti tradicijos ir toliau suteikti vietos gyventojams teisę ribotomis sąlygomis žvejoti Žuvinto ežere kelias dienas per metus.

Daugelio kitų rezervatų atveju, jeigu tokios tradicijos nebuvo, uogavimas, grybavimas arba limituota žvejyba nebūtų leista – apsisprendimas dėl to įvyktų Vyriausybei tvirtinant atitinkamos saugomos teritorijos nuostatus.

Šiuo metu Saugomų teritorijų įstatyme numatyta, kad vietos gyventojai gamtiniuose rezervatuose gali uogauti ir grybauti, laikantis gamtinių rezervatų nuostatuose nustatytos tvarkos, tačiau nėra numatyta galimybė jiems vykdyti ir limituotą žvejybą.

Kaip teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte, priėmus įstatymo projektą galimai padidėtų griežčiausią apsaugos statusą turinčių teritorijų lankomumas ir juose saugomų gyvūnų trikdymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gampas

Gampas portretas
Kaip oligarchai ir medžiotojai niekšišksi apsimetė valstiečiais, taip įžūliai ir žaliaisiais. Ko jūs nirit iš tų biznierių su plūgo rankenomis iš kišenių - intelekto? Baikit, nemanau.

P

P portretas
Ispradziu pasitarkit su ten dirbanciais zmonemis(gamtos apsaugos) isklausykit ju nuomone o ne tu kurie su tiklais zvejos ir su kulkosvaidziais medzios.

Elena

Elena portretas
Ar ne per daug klysta šis žadėtos ,,profesionalų,, Vyriausybės atstovas?Gal jam feikėtü bent 1o metų eiliniù padirbėti,kad subręstų..
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių