Quantcast

KT skelbs išvadą Seimo nario R. Žemaitaičio apkaltos byloje

  • Teksto dydis:

Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį skelbs išvadą Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio apkaltos byloje.

Pernai lapkričio 21 dieną Seimas nusprendė pradėti apkaltą Mišrios Seimo narių grupės nariui R. Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių pasisakymų ir kreipėsi į KT, kad šis įvertintų, ar parlamentaro teiginiai prieštarauja Konstitucijai.

Teismas viešuose posėdžiuose išklausė paties parlamentaro, Seimo atstovų paaiškinimus, kaip liudytojai apklausti Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto lektorius Laimutis Laužikas, Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto profesorė Jūratė Ruzaitė, šio fakulteto lektorius Linas Venclauskas, Lietuvos socialinių mokslų centro Sociologijos instituto Etninių tyrimų skyriaus vadovė Monika Frėjutė-Rakauskienė, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentas Nerijus Šepetys, Žmogaus teisių stebėjimo instituto teisės programų koordinatorė Greta Baltikauskaitė.

Seimo nuomone, R. Žemaitaitis praėjusių metų gegužės 8, gegužės 9, birželio 13 ir birželio 14 dienomis paskelbė antisemitinius, tautinę nesantaiką kurstančius įrašus socialiniame tinkle „Facebook“ bei visuomenės informavimo priemonėse ir tokiais savo veiksmais galimai sulaužė Seimo nario priesaiką bei šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Seimo patvirtintoje specialios komisijos išvadoje nurodoma, kad R. Žemaitaitis nepaisė iš Seimo nario priesaikos, jos konstitucinio statuso, atsakingo valdymo principo, Konstitucijos kylančių, reikalavimų, jog tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymas, šmeižtas ir dezinformacija yra nesuderinami su laisve reikšti informaciją.

R. Žemaitaitis Seimo apkaltos komisiją vadino neteisėta, o jam metamus kaltinimus – absurdiškais.

Jeigu KT konstatuotų, kad Seimo narys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, parlamentas turėtų balsuoti dėl R. Žemaitaičio mandato panaikinimo.

Nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo būtų laikomas priimtu, jei už jį balsuotų ne mažiau kaip trys penktadaliai arba ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.

Generalinė prokuratūra savo ruožtu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl viešo niekinimo ir neapykantos kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę. Parlamentas vasarį panaikino R. Žemaitaičio teisinį imunitetą, kad prokurorai jam galėtų pateikti įtarimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SENOLIO NUOMONĖ.

SENOLIO NUOMONĖ. portretas
Kiek laiko kęsime svetimų atėjūnų kenkėjišką savivalę , moralinį ir materialinį išnaudojimą iš,, geriečių,,žydų pusės.p.ZYDŲ TAUTOS ATSTOVAI ,AR MES JUS LAIKOME PRIEVARTA IR SKRIAUDŽIAME,GAL EIKITE Į SAVO UŽKARIAUTAS ŽEMES IR TEN GYVENKITE,ŠAUDYDAMI IR NAIKINDAMI SVETIMAS TAUTAS.Mes norime Taikos ir Ramybės.Norime ,kad mums nevadovautų tų tautybių žmonės ,kurie mus trėmė,kankino ir žudė Rusijos imperiniu laikotarpiu.Išliekite savo demonišką ,sisteminį pyktį ant Hitlerio ir jo pakalikų,gal tada Jums bus lengviau ir Jūs aprimsite,p.Žemaitaiti,Tauta Jus mato protingą,teisingą ir sugebantį gerbti kitus žmonės.Tikimės ,kad konstitucinis Teismas neleis sau priimti kvailų ir užsakomų sprendimų ,nesiskaitant su Žmogišku padorumu.Yra senas posakis,kad iš dainos žodžių neišmesi,o ši daina dainuojama buvo dar mūsų senelių,matyt tie visi zydeliai nelabai kokie buvo,kad tokia dainuška buvo.

jonas.

jonas. portretas
Ne zydai yra antisimitai o zemaitaitis.Ir uz tai jis turi buti nubaustas yra istatimai..Tai jeigu ji isrinktu prezidentu tai jis galetu daryti ka nori.Pvz. paimti tavo uzdirbtus pinigus ir tu turetum tyleti.tegul jis ir ima kas ji palaiko.Is manes jis gali gauti tik spyga.O kiek jis prisivoges turi buti nustatyta..

Komentaras

Komentaras portretas
Gėda valdantiesiems ir Seimo nariams,kurie neapkenčia tų Seimo narių,kurie turi kitokią nuomonę,negu valdantieji. Kaip tokie žmonės gali valdyti valstybę? Artėja rinkimai, žmonės padarys išvadas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių