Quantcast

G. Landsbergis su Filipinų kolega aptarė bendradarbiavimą, dvišalius santykius

  • Teksto dydis:

Filipinuose viešintis Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis su šios šalies kolega aptarė dvišalius santykius, bendradarbiavimo potencialą.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, G. Landsbergis susitikime su Enrique A. Manalu (Enrike A. Manalu) taip pat aptarė ekonominį bendradarbiavimą ir saugumo situaciją.

Ministras teigė, kad Lietuva yra pasirengusi pradėti vystyti dvišalius projektus su Filipinais ekonominio bendradarbiavimo ir saugumo srityse, minėjo, kad Lietuvos patirtis energetikoje gali būti naudinga siekiant atsilaikyti prieš agresyvius Kinijos veiksmus Pietų Kinijos jūroje bei pakvietė Filipinų atstovus dalyvauti Vilniuje vyksiančioje kovos prieš ekonominę prievartą konferencijoje.

„Mes matome Filipinus kaip augančią, stabilizuojančią jėgą ASEAN ir platesniame regione. Lietuva nori plėsti ir gilinti mūsų partnerystę diversifikuodama tiekimo grandines, stiprindama ekonominį saugumą ir kartu gindama taisyklėmis pagrįstą tarptautinę tvarką“, – sakė G. Landsbergis.

Pasak URM, tai pirmasis istorijoje Lietuvos užsienio reikalų ministro vizitas į Filipinus.

G. Landsbergis taip pat pasveikino nuoseklią Filipinų poziciją paremiant visas Jungtinių Tautų rezoliucijas dėl Ukrainos ir akcentavo, kad saugumo grėsmės Pietų Kinijos jūroje ir karas prieš Ukrainą yra „revizionistinių jėgų mesti iššūkiai, į kuriuos privaloma atsakyti vieningai“.

„Taisyklėmis pagrįsta tarptautinė tvarka pasaulyje išliks tik Ukrainos pergalės atveju ir kai Rusija atsakys už visus tarptautinės teisės pažeidimus. Turime padėti atsilaikyti Ukrainai, tai suteiks galimybę sumažinti ir spaudimą Pietų Kinijos jūros regione“, – teigė G. Landsbergis.

Susitikime aptartas potencialas plėsti ekonominį bendradarbiavimą lazerių, informacinių technologijų, akademinių mainų, kultūros ir sporto srityse.

Abu ministrai taip pat dalyvavo Lietuvos ir Filipinų krepšinio ir futbolo federacijų bendradarbiavimo memorandumų pasirašyme.

Vėliau trečiadienį susitikęs su Filipinų energetikos ministru Raphaeliu Lotilla (Rafaeliu Lotilja) Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pristatė Lietuvos patirtį kelyje į energetinę nepriklausomybę ir pasiūlė bendradarbiauti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalų vystymo srityje.

Turime padėti atsilaikyti Ukrainai, tai suteiks galimybę sumažinti ir spaudimą Pietų Kinijos jūros regione.

„Terminalo statyba ne tik ženkliai padidino Lietuvos energetinį saugumą, bet ir suteikė mums vertingą ekspertinę patirtį, kuria galime pasidalinti su Filipinais“, – teigė G. Landsbergis.

Kaip skelbia URM, Lietuvos verslas turi tarptautinės patirties SGD importo terminalų projektuose Brazilijoje, Italijoje, Kolumbijoje, Kroatijoje, Vokietijoje ir siekia dalyvauti naujų projektų vystyme ir eksploatavime.

Praėjusiais metais Filipinų priimtame Nacionaliniame energijos vartojimo efektyvumo ir taupymo 2023–2050 metų plane yra įtvirtinta SGD svarba šalies energetiniam saugumui. Filipinai iš viso planuoja pasistatyti septynis SGD terminalus, pirmieji du jau pradėjo veiklą.

G. Landsbergio vizito metu taip pat planuojami susitikimai su šalies prezidentu Ferdinandu Marcosu (Ferdinandu Markosu), prekybos ir pramonės ministrais, su Manilos kardinolu Jose F. Advincula (Chose F. Advinkula), Gynybos ministerijos atstovais bei Filipinų verslo asociacija.

2023-aisiais Lietuvos ir Filipinų prekybos apyvarta siekė 24 mln. eurų – maždaug dešimtadaliu mažiau, nei  2022 metais. Paslaugų eksportas į Filipinus 2023-iaisiais augo beveik dukart ir siekė 10,3 mln. Eur.

Iš Filipinų ministras vyks vizito į Pietų Korėją, kur bus inauguruota Lietuvos ambasada Seule, vyks susitikimai su naujuoju Korėjos užsienio reikalų ministru Cho Tae-yul (Čo Taejulu).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš sužavėtas

Aš sužavėtas portretas
planai pasikeitė, dabar bėgs iš Lietuvos ne į Ispaniją, bet į Filipinus -iškart po rinkimų

viskas aišku

viskas aišku portretas
pirks bungalą

Kad tik ne namie

Kad tik ne namie portretas
Aš suprantu, kad bėga nuo mylimos sutuoktinės, bet, ar reikia trenktis tiek toli??? Filipinai- ne Naujoji Akmenė! Ar tuose Filipinuose didelė lietuvių diaspora, ar jie svarbūs Tėvynės ekonomikai? Keik galima taškyti Lietuvos biudždeto lėšas tokioms beprasmiškoms ir brangioms kelionėms?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių