Quantcast

Tinkamas apšvietimas padeda išsaugoti gerą savijautą

  • Teksto dydis:

Žiema atneša ne tik minkštą sniegą ir šventes, bet ir tamsą, kuri veikia nuotaiką ir darbingumą. Šviesos poveikis žmogaus organizmui įrodytas jau seniai, todėl daugelio sričių ekspertai gilinasi į šią sritį, stengdamiesi padėti mažinti neigiamą šviesos trūkumo įtaką.

Vertingiausia – saulės šviesa

Šviesaus paros meto ciklas priklauso nuo žemės sukimosi, tačiau šviesą namuose susikurti galime interjero sprendimais. Patarimais, kaip sukurti skirtingas nuotaikas, kaip apšvietimą paversti „išmaniu“ ir kokius sprendimus rinktis, dalijasi interjero dizaineris Marius Morozovas.

„Pati vertingiausia – dienos, saulės šviesa. Tai yra bet kokio interjero atspirties taškas. Kuo jos daugiau, kuo didesni būsto langai, kuo daugiau jų nukreipta taip, kad sektų saulės kelią per dieną, tuo geriau. Todėl pirmiausia patartina neuždengti langų, kad ir kokias gražias užuolaidas ar žaliuzes turėtumėte. Tačiau gyvenime tenka derinti gausybę interesų, prisitaikyti prie aplinkybių, o trumpėjant dienoms reikia galvoti apie dirbtinį apšvietimą, kuris kompensuoja natūralios šviesos trūkumą“, – sako dizaineris.

Derinti: virtuvėje, kuri dažnai būna sujungta su valgomojo zona, skirtingoms veikloms reikalingi skirtingi apšvietimo scenarijai. / „Citus“ nuotr.

Derinti kelis scenarijus

„Reikėtų planuoti skirtingus namų apšvietimo scenarijus. Tai nereiškia, kad reikia begalės šviestuvų – užtenka 2–3 scenarijų, kuriuos, pavyzdžiui, svetainėje užtikrins pagrindinis pakabinamas šviestuvas, papildomi įmontuojami šviestuvai ir foninis apšvietimas, paslėptas nišose, balduose ir panašiai. Su šia trijule galima sukurti labai skirtingą nuotaiką ir aplinką“, – pataria ekspertas.

Pakabinamas šviestuvas apšvies visą patalpą, sudarys bendrą apšvietimo foną; reguliuojamais, įmontuojamais ar prie sienos tvirtinamais prožektoriais arba šviestuvais galima sukurti kryptinį, skirtingas patalpos dalis apšviečiantį ar patalpą į zonas dalijantį apšvietimą; foninis apšvietimas paryškins konkrečias patalpos detales, interjero elementus.

Šis apšvietimo scenarijus labiau skirtas kurti vakaro atmosferą, kai norima pailsėti ir nereikia ryškios šviesos darbui ar kitoms veikloms. Foninis apšvietimas puikiai tinka žiūrint vakaro filmą su kvapnios arbatos puodeliu rankose. Tvarkantis galima naudoti visus scenarijus vienu metu, kad matytųsi kiekviena dulkelė.

Kitas labai paprastas pavyzdys – miegamasis. Ruošiantis, rengiantis ar tvarkantis reikia vienokios šviesos, skaitant knygą – jau kitokios. Virtuvėje, kuri dažnai būna sujungta su valgomojo zona, skirtingoms veikloms taip pat reikalingi skirtingi apšvietimo scenarijai.

Įdomus niuansas: vonia turi būti šviesiausia patalpa namuose. Dažniausiai joje nėra natūralios šviesos, tačiau jos reikia, ir daug. Interjero ekspertas rekomenduoja šviestuvus kabinti taip, kad patalpa iš visų pusių būtų apšviesta kuo tolygiau, nemestų šešėlių. Reikėtų rinktis kiek šaltesnio, neutralesnio spektro šviestuvus – 4 000 kelvinų. Tai ne tik suteiks žvalesnę nuotaiką ryte, bet ir natūraliau apšvies veidą ruošiantis dienos iššūkiams. Vakarui ar nakčiai šviesa gali būti šiltesnė, šviestuvų gali būti mažiau – tai nuteiks nakties poilsiui.

Dar daugiau scenarijų sukurti galima naudojant apšvietimo reguliatorius (angl. dimmer). Jais reguliuojant apšvietimo stiprumą, šviesos srautą, kiekvienas šviestuvas gali atlikti kelias funkcijas.

Marius Morozovas / „Citus“ nuotr.

Svarbu šviesos spektras

Interjero dizaineris pabrėžia, kad skirtingo spektro šviesa pasižymi skirtingu poveikiu, todėl svarbu apgalvotai rinktis šviestuvus. „Balta spalva turi daug atspalvių, jie vertinami nuo šiltos iki šaltos baltos spalvos. Dienos šviesos spektras yra tarp 5 500–6 000 kelvinų. Kuo šis skaičius mažesnis, tuo šviesa bus raudonesnė, kuo didesnis – tuo mėlynesnė. Rekomenduoju rinktis dienos šviesos spektro lempas, nes jos mūsų akims ir organizmui priimtiniausios. Šaltesnė šviesa suteikia energijos, nuteikia darbingai ir žvaliai. Tačiau per daug šalta atrodo nejaukiai ir dirbtinai, o šilta, būdinga saulėtekiui ar saulėlydžiui, židinio ar žvakės liepsnos skleidžiamai šviesai, kuria jaukią aplinką, tinka poilsiui“, – vardija M. Morozovas.

Jo teigimu, kaitrinės lemputės dažniau būna šiltos baltos spalvos (apie 2 400–2 500 kelvinų), todėl darbui jos tinkamos mažiau. Modernios LED technologijos lempos leidžia pasirinkti bet kokį spektrą ir net jį keisti į bet kokią spalvą. Specialistas rekomenduoja perkant lemputes, šviestuvus ir kitus apšvietimo įrenginius atkreipti dėmesį į spektro žymėjimą.

„Dabar LED apšvietimo sprendimų pasirinkimas yra toks platus, kad nelabai apsimoka rinktis kažką kita. Be to, jos daug ilgaamžiškesnės ir energiškai efektyvesnės, o tai svarbu galvojant apie tvarumą. LED sprendimai suteikia daug lankstumo: šia technologija gali būti paremtos bet kokio tipo lemputės, labai lengva reguliuoti jų šviesos srautą, galima rinktis šviečiančias juostas ar senovines Edisono lemputes primenančius šviestuvus, sukuriančius labai įdomų įspūdį. Tai leidžia įgyvendinti įvairiausius interjero užmojus ir svajones“, – sako pašnekovas.

Tolygiai: vonia turi būti šviesiausia patalpa namuose, todėl šviestuvus reikia kabinti taip, kad būtų apšviesta visa patalpa. / „Citus“ nuotr.

Kaip paversti išmaniu?

Kuriant interjerą, vis dažniau ieškoma išmaniųjų sprendimų. Apie tai mąsto ir interjero dizaineriai, ir įrangos gamintojai, kuriems svarbu žmogaus komfortas ir savijauta.

Vienos didelės, universalios LED plokštės namuose nebepakanka: žmonės ieško gražių, praktiškų, suderintų, individualizuotų ir lengvai keičiamų variantų. Visa tai gali būti valdoma išmaniuoju telefonu.

„Išmanusis apšvietimas nėra raketų mokslas. Pats paprasčiausias sprendimas – apšvietimo galios reguliavimas. Po to galima galvoti apie įvairius daviklius, šviesos spektro ar spalvos reguliavimą, automatinius scenarijus ir panašiai“, – teigia M. Morozovas.

Tokius sprendimus galima pritaikyti ir jau įrengtuose namuose. Rinkoje egzistuoja daugybė išmaniųjų lempučių, valdomų belaidžiais jungikliais ar reguliatoriais, kurie gali būti jungiami į grupes ir valdomi kaip scenarijai su tam skirtomis aplikacijomis.

Tačiau scenarijus kurti galima ir pastatomais ar ant sienos kabinamais šviestuvais, balduose ar nišose nesudėtinga įmontuoti LED apšvietimą. Dažniausiai tam neprireikia nė menkiausio remonto.

Jaukiai: poilsio erdvėje nereikia ryškaus apšvietimo. / „Citus“ nuotr.


Ką daryti, o ko – vengti

1. Namuose rinkitės apie 3 000 kelvinų spektro apšvietimą. Jis ramina, kuria jaukią namų aplinką.

2. Kiekvienoje erdvėje turėkite bent 2–3 apšvietimo scenarijus. Jie ne tik džiugins, bet gali padėti sustiprinti, akcentuoti visą jūsų namų interjerą.

3. Jei tik yra galimybė, paslėptiems, akcentiniams šviestuvams balduose, nišose būtinai įrenkite reguliatorius. Ši funkcija ir naudinga, ir smagi.

4. Neapsiribokite tik vienu šviestuvu patalpoje. Nesvarbu, ar tai svetainė, ar miegamasis, ar vonia. Kiekvienai jūsų namų patalpai reikia daugiau apšvietimo scenarijų.

5. Nenaudokite skirtingo spektro šviestuvų, bent jau vienoje erdvėje. Labai skirtingo spektro apšvietimas sukelia disbalansą, neatrodo gražiai ir nekuria vieningos atmosferos.

6. Venkite dvigubų klavišų – dėl patogumo kiekvienam scenarijui skirkite atskirus. Didelį, tarkim, penkių jungiklių bloką su aštuonių, devynių ar dar daugiau klavišų bus labai sudėtinga naudoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose
    Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose

    Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Nebūtina turėti viso sodo ar daržo – įskiepyti meilę šviežioms gėrybėms g...

    1
  • Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika
    Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika

    Remiantis kasmečio tyrimo apie gyvenimą namuose duomenimis, 28 proc. Lietuvos gyventojų namai nuteikia siekti sėkmės gyvenime. Todėl labai svarbu suprasti, kaip galime pagerinti savo namų aplinką, kad juose jaustumės lyg šventovėje, teikianči...

    1
  • Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?
    Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?

    Tyrimai ir tendencijos rodo – erdvės, kuriose gyvename, mažėja. Nepaisant to, daugeliui reikalinga patogi, estetiška, funkcionali ir talpi virtuvė. Nesvarbu, gyvenate mažame bute ar maisto gaminimu norite mėgautis nedideliame užmiesčio sod...

    2
  • Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą
    Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą

    Šiuolaikiniai statybų ir aplinkos tvarkymo sektoriaus dalyviai vis dažniau atsigręžia į praeitį, ieškodami natūralumo ir organikos. Natūralios statybos atgimimą neabejotinai paskatino ES žaliasis kursas. Pastatų statyba, jų ir juos su...

    2
  • Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
    Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys

    Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...

  • Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
    Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai

    Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...

  • Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
    Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?

    Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...

  • Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
    Valgomojo baldai: mados ir tendencijos

    Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...

  • Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai
    Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai

    Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...

    12
  • Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams
    Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams

    Jau šį savaitgalį – balandžio 5–7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų ...

    6
Daugiau straipsnių