Quantcast

Tarptautinės moters dienos ištakos: pradėta švęsti tik kiek daugiau nei prieš 100 metų

  • Teksto dydis:

Kai kas juokauja, kad Tarptautinės moters dienos ištakos siekia net Antikinę Graikiją, kai pernelyg ilgai kariavusiems vyrams moterys iškėlė reikalavimą grįžti namo į šeimas. Ir šie esą pakluso. Tačiau iš tikrųjų ši šventė pradėta švęsti tik kiek daugiau nei prieš 100 metų.

Tarptautinė moters diena pirmą kartą buvo paminėta 1909 m. Jungtinėse Valstijose, tačiau tai buvo daugiau vietinis renginys, kuriame dalyvavo aršiausios kovotojos už moterų teises.

Dabartinė Moters diena pradėta švęsti po to, kai 1910 m. kovo 8 d. Kopenhagoje (Danija) vykusioje tarptautinėje moterų konferencijoje aktyvi moterų teisių gynėja Klara Cetkin pasiūlė kasmet vieną dieną skirti dėmesio moterų kovai už laisvę ir lygias teises.

Taigi jau kitais metais Tarptautinė moters diena buvo švenčiama Austrijoje, Danijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Australijoje, Švedijoje ir tik 1913–1914 m. ją pradėta švęsti Rusijoje.

Lietuvoje Tarptautinė moters diena aktyviau imta švęsti sovietmečiu, iki to buvo švenčiama Motinos diena, kuri vėl atgaivinta atgavus Nepriklausomybę. Tačiau toliau minima ir Kovo 8-oji.

Daugelyje šalių Tarptautinė moters diena – laisvadienis, skiriamas pažymėti politinius, ekonominius bei socialinius moterų pasiekimus, ypač XXI a., kai iš vaikų gimdytojų, ilgą laiką neturėjusių teisės net balsuoti, jos išaugo į išdidžias, finansiškai nepriklausomas pilietes, pakilo net iki pasaulio lyderių.

Kovo 8-oji skirtingose šalyse švenčiama kitaip. Pavyzdžiui, Italijoje Moters dienos proga vyrai damoms dovanoja geltonas akacijas, prie puokštės priderinę dėžutę saldainių.

Portugalijoje ir Rumunijoje vyrauja paprotys šią progą švęsti išimtinai moteriškoje kompanijoje.

Kovo 8-oji labai svarbi Indijoje. Ten rengiama daugybė šou pasirodymų, vaizduojančių moters galią šiuolaikiniame pasaulyje ir moters svarbą visuomenėje.

O Armėnijoje Moters diena minima ištisą mėnesį, periodas nuo kovo 8-osios iki balandžio 7-osios dar vadinamas Moters mėnesiu.

Pagal praeito amžiaus tradicijas Lietuvoje Kovo 8-ąją daugiausia dovanojamos gėlės ir saldumynai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mielos moterys su svente jus

mielos moterys su svente jus portretas
siuolaikines istakos svencia lgbd sventes o mums mieliau po senovei grazi pavasariska svente kovo 8 dar tie iskrypeliai vaiku svente birzelio menesi svenciama isniekino ir sunaikino bet galite stengtis iki apsisikimo neisrausite is musu to kas buvo ir isliko surista su pavasariu ir gera nuotaika

sveikinu

sveikinu portretas
lezbietes ir raskevičių

Nebežinau ar man ku- ku, bet

Nebežinau ar man  ku- ku, bet  portretas
Tarptautinei dienai paminėti matau iškeltas vėliavas.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių