Quantcast

Baltijos ir Šiaurės šalių kultūros ministrai pabrėžė būtinybę stiprinti paveldo apsaugą

  • Teksto dydis:

Stokholme viešintis Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys su kolegomis iš Šiaurės ir Baltijos šalių aštuoneto (NB8) pabrėžė būtinybę stiprinti paveldo apsaugą.

„Mes, Šiaurės ir Baltijos šalių kultūros ministrai, (...) deklaruojame pasiryžimą krizės akivaizdoje bei padidėjus karo grėsmei dideliu prioritetu savo šalyje laikyti kultūros paveldo apsaugą ir kultūros veiklų išlaikymą“, – teigiama ministrų pasirašytoje bendroje deklaracijoje.

S. Kairys, kalbėdamas apie kultūros paveldo apsaugą, pažymėjo, kad Lietuvos muziejai bendradarbiauja su Ukrainos muziejais saugant šios šalies kultūros paveldo vertybes, teigiama Kultūros ministerijos pranešime.

Pasak jo, karas Ukrainoje parodė, kaip kultūros sektorius sugeba mobilizuotis pagalbai, suaktyvinti esamus kultūros specialistų tinklus, įgyvendinti plataus masto Ukrainos kultūros paveldo pervežimo ir išsaugojimo operacijas bei teikti tiesioginę humanitarinę pagalbą.

Lietuvos ministro teigimu, šalies kultūros įstaigos kartu su Kultūros ministerija kasmet peržiūri savo ekstremaliųjų situacijų valdymo planus, vykdo praktinius mokymus, o atminties institucijos turi kilnojamųjų kultūros vertybių, atsakingų asmenų ir saugojimo vietų sąrašus, kurie reguliariai peržiūrimi. Kultūros paveldo objektai žymimi skiriamuoju Hagos konvencijos simboliu – „Mėlynuoju skydu“.

Stokholme susirinkę NB8 kultūros ministrai taip pat pasmerkė besitęsiančią Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą ir tyčinius išpuolius prieš civilius Ukrainos gyventojus, civilinių objektų ir kultūros paveldo naikinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pries

Pries  portretas
du metus Priekuleje sunaikino centrines gatves tasytu akmenu grindini, kase transejas ir verte akmenis po seniunijos langais, ignoravo. Dar sunaikino senaja pralaida. Ir nieko, tai ka saugojat?

Cia buvo LT

Cia buvo LT portretas
Saugokit nuo betauciu rytieciu ir misrunu azijatu atejunu invazijos uzvaldant sukurta europietiska gerbuvi.

Unesko kur

Unesko kur portretas
Kauno Pasto rumai i ka pavirto? Kas trukde testii pasto funkcijas pirmame aukste? Pieno centro patalpose bent buvo Pieno baras tarybiniaismetais.Dabar prie ko ten eiline vaistine?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių