Quantcast

Vienatvė – it epidemija

Klaipėdoje stebėtinai sparčiai daugėja vienišų neįgalių žmonių. Per pastaruosius 20 metų uostamiestyje jų skaičius išaugo keletą kartų. Tai siejama su senėjančia visuomene ir jaunuomenės emigracija. Didžiulė dalis vienišų senjorų – rusakalbiai.

Klaipėdoje stebėtinai sparčiai daugėja vienišų neįgalių žmonių. Per pastaruosius 20 metų uostamiestyje jų skaičius išaugo keletą kartų. Tai siejama su senėjančia visuomene ir jaunuomenės emigracija. Didžiulė dalis vienišų senjorų – rusakalbiai.

Trokšta bendrauti

Garbaus amžiaus klaipėdietis Sergejus (pavardė redakcijai žinoma) – vienišas, artimųjų neturi, iš buto pats išeiti jau kurį laiką nebegali, tad jam gelbsti per savaitę po kelis kartus į jo namus ateinanti socialinė darbuotoja.

Moteris sutvarko būstą, nuperka maisto produktų. Tačiau klaipėdietis skundžiasi, kad jam trūksta bendravimo.

"Duonos puskepalį numeta – ir ėsk. Ar aš – ne žmogus, man daugiau nieko nereikia? Pasikalbėti ji su manimi neturi kada. Man net telefono numerio nepaliko, kad galėčiau jai paskambinti, jei kas atsitiktų", – piktinosi Sergejus.

Socialiniai darbuotojai dažniausiai būna vieninteliai žmonės, vienišuosius jungiantys su aplinkiniu pasauliu.
Todėl panašių priekaištų dėl per mažai skiriamo laiko globotiniams iš jų išgirsti tenka ne taip ir retai.

Trūksta darbuotojų

Klaipėdos socialinės paramos centro vadovė Diana Stankaitienė patvirtino, kad iškilus šio klaipėdiečio nepasitenkinimui pati asmeniškai važiavo pas Sergejų ir mėgino jam paaiškinti, kad pas jį ateinanti socialinė darbuotoja per dieną turi aplankyti, apipirkti ir sutvarkyti dar tris keturis tokius pat kaip jis.

"Yra nemažai senyvų neįgalių žmonių, kurie neturi artimųjų Klaipėdoje. Tarp jų – didelė dalis rusakalbių. Tokių žmonių vien mūsų tarnyba prižiūri maždaug pustrečio šimto", – teigė D.Stankaitienė.

Visus šiuos vienišus žmones prižiūri maždaug 50 darbuotojų.
Vienam vidutiniškai tenka po penkis senelius. Jie juos lanko du kartus per savaitę, vienam globotiniui skirdami ne daugiau nei 10 valandų per septynias dienas.
Socialiniai darbuotojai, be kitų paslaugų, privalo ir bendrauti su vienišais senoliais, tačiau laiko tam bemaž nelieka, nes socialinių darbuotojų krūviai – dideli.
Juolab nelabai kas veržiasi dirbti šį darbą – socialinių darbuotojų padėjėjų atlyginimai vos viršija minimalią algą.

"Kai kurie globotiniai neturi didelių poreikių, bet jiems svarbu, kad šalia kas nors pabūtų, pabendrautų. O laiko būtent tam neretai trūksta dėl milžiniškų darbo apimčių", – neslėpė D.Stankaitienė.

Praverstų psichologų tarnyba

Globotiniai – senyvi, ligoti žmonės neretai būna suirzę ir savo prastą nuotaiką ar nepasitenkinimą perduoda ir juos lankančioms socialinėms darbuotojoms.

"Praėjusią savaitę pati aplankiau šešis klientus, noriu susipažinti su visais, kad žinočiau esamą situaciją. Vieni mus priima geranoriškai, kiti – nelabai. Žmones slegia vienatvė, nes jais mažai domisi artimieji, gyvenantys Rusijoje ar kitose šalyse. Neretai tenka išklausyti įvairių su mūsų darbu nesusijusių pretenzijų", – pasakojo D.Stankaitienė.

Pasak Klaipėdos socialinės paramos centro vadovės, jau ne kartą ji kreipėsi, kad centre būtų įsteigtas psichologo etatas. Jo esą reikėtų ir darbuotojams, ir globotiniams.
Tačiau psichologo lig šiol nėra, valdininkai nemato reikalo išlaidauti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jule

Jule portretas
Tai ka senam daryti ,eiti i miska ? Eisiu !

Anonimas

Anonimas portretas
Jūs manote, kad normalu, kai sunkias negalias turinčius tėvus prižiūri darbingo amžiaus vaikai, aukodami savo gyvenimus, vienetai tik gauna rūpybą ar globą, tam tenka eiti į teismus, kad galėtum nors pats būti socialiai apdraustas, nes rūpinimasis ligotu, senu žmogumi tikrai be galo sunkus darbas fiziškai, o ypač emociškai. Kai esi artimas giminaitis ligoniui, tai už tą darbą negauni ir jokio atlygio, gerai nors esi valstybės apdraustas, tai nuo minimalios algos gausi pensiją ir gydymas- nemokamas, bet sirgti pats neturi teisės. Štai Vokietijoje seneliams prižiūrėti jų pačių namuose yra samdomos prižiūrėtojos. Mano giminaitė dirba tokį darbą –kartu gyvena ir prižiūri senukus, tvarko namus, verda valgyti, ir už darbą gauna 1200 eurų ir kelionės pinigus. Atrodo, kodėl žmonės važiuoja kažkur dirbti tokį darbą, pas mus pilna tokių senukų, bet mūsų senukai varguoliai, jie ir litais tokių pinigų neturi. Mūsų valstybė tokia nustekenta, kad vargu ar kada mes ištrūksim iš to rato.

koko

koko portretas
o "Raudonasis kryzius"? Ten irgi padeda ir globoja senelius
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių