Quantcast

Tarp nugalėtojų – ir biblioteka

Antradienio vakarą Klaipėdos savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno padalinyje“ vyko baigiamasis 18-ąjį kartą vykusio konkurso „Klaipėdos knyga 2023“ renginys ir iškilminga apdovanojimų ceremonija.

Jos metu atskleisti populiariausios, gražiausios ir klaipėdietiškos knygos nominacijų nugalėtojai.

Siekė pagerbti leidėjus

Pasak I. Kanto bibliotekos direktorės Renatos Rudienės, šiemet konkurse dalyvavo rekordinis skaičius leidinių – net 37, visi jie buvo pristatyti įvairiuose šios bibliotekos padaliniuose. Užfiksuota, kad knygų pristatymuose dalyvavo 1181 klaipėdietis.

„Konkursas „Klaipėdos knyga“ išlieka ir išlaiko savo pirminę idėją – šiuo konkursu norime pagerbti Klaipėdos leidėjus, paskatinti juos ir toliau leisti knygas. Leidėjų vaidmuo labai svarbus, nes jie nusprendžia kokias knygas leisti, kokių ne, o tai tiesiogiai veikia bet kurios bendruomenės ar visuomenės kultūrą ir intelektualinę raidą“, – sakė R. Rudienė.

Iš viso konkurse dalyvavo keturios leidyklos, aštuoni leidėjai, 14 autorių klaipėdiečių ir keturi autoriai už Klaipėdos ribų.

Konkurso rėmėjas, bibliotekos mecenatas Rimantas Cibauskas. Rugilė Cibauskaitė jo vardu padėkojo I. Kanto bibliotekos atstovams už organizuotumą bei pasidžiaugė, kad Klaipėdoje apstu tų, kurie rašo, leidžia ir skaito knygas.

Užskaityti 3923 balsai

Bibliotekos informacijų technologijų ir projektų valdymo skyriaus vedėja Jolita Baltrimienė teigė, kad klaipėdiečiai populiariausią knygą rinko 66 dienas, dėmesio, pasak jos, sulaukė visi 37 leidiniai, kuriuos pateikė 30 leidėjų.

„Šiemet sulaukėme be galo daug skaitytojų susidomėjimo ir didelio aktyvumo balsuojant bei renkant knygą“, – tikino J. Baltrimienė.

Atsižvelgus į bibliotekos ir jos interneto svetainės surinktus balsus, iš viso suskaičiuota 4130 balsavimo biuletenių, tarp jų sugadintų balsų arba neatitinkančių tam tikrų reikalavimų – 207. Tad iš viso užskaityti 3923 balsai.

Pirmoji vieta populiariausios knygos nominacijoje atiteko Ilonos Ugintės knygai „Žmogus avansu“, surinkusi net 1116 balsų. Leidėjas – spaustuvė „Druka“.

Antroji vieta – knygai, surinkusiai 508 balsus – S. Jokužio leidyklos-spaustuvės išleista Vaitkaus Mykolo knyga „Atsiminimai“.

Trečiąją vietą šioje nominacijoje pelnė dar viena I. Ugintės knyga – „Visa tai, kas esu“, surinkusi 387 klaipėdiečių balsus. Leidėjas – spaustuvė „Druka“.

Pasirinkimas abejonių nekėlė

Gražiausią ir klaipėdietišką knygas rinko ne klaipėdiečiai, o sudarytos specialios komisijos.

Pasak dizainerio Raimondo Žičkaus, dalyvavusio renkant gražiausią knygą, išrinkti pačią gražiausią buvo sudėtinga, tačiau dėl pasirinkimo komisijai abejonių nekilo.

„Vienareikšmiškai visų komisijos narių balsai sutapo. Ta knyga mus pakylėjo tuo, kad buvo labai didelis dėmesys smulkmenoms“, – kalbėjo R. Žičkus.

Tad šioje nominacijoje buvo išrinkta Sauliaus Jokužio leidyklos-spaustuvės išleista Sauliaus Grinkevičiaus eilėraščių knyga „Slėpiniai“.

O nominacijoje „Klaipėdietiška knyga“ laimėjo Martyno Vainoriaus knyga „Pasaulio pabaiga ir kiti tarpukario Klaipėdos nutikimai“.

Įvertino ir kolegos

Besibaigiant renginiui buvo apdovanota ir pati I. Kanto biblioteka. Tradiciškai, Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu, Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka skelbė „Išminties marės“ nominacijų laureatus, šiemet jais tapo I. Kanto biblioteka. Apdovanojimas skiriamas už kultūros puoselėjimą, sklaidą bei tradicinės, inovatyvios veiklos derinimą.  

Paskutinį vakaro apdovanojimą R. Rudienė įteikė J. Baltrimienei už jos vadovaujamo skyriaus darbą, „Mėlynosios bibliotekos“ koncepcijos įgyvendinimą bei už inovatyvius informacinių technologijų sprendimus.

Renginio metu susirinkusiuosius džiugino Ernsto Vicherto teatro aktorės iš Priekulės ir pianistė Inga Maknavičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Graži iniciatyva, bet

Graži iniciatyva, bet portretas
Paskutiniais metais kažkodėl miesto bibliotekose ir I. Simonaitytės bibliotekoje prieglobstį savireklamai gauna visuomenės užribio asmenys kaip išprotėjęs Petras Bielskus, kur dar tarybiniu laikotarpiu kaip visiškai nenormalų ir nepagydoma visuomenei pavojingą psichopatas jį išmetė iš Vipniaus ir su dviem išsigimusiom dukterim Narkomane žmona jis atsidūrė Klaipėdoje. Sugebėjo įlįsti į Klaipėdos universitetą susigalvoja aferą apie liaudies teatrą, kokių Luetuvoje. ŽEMAITIJOJE, net nebuvo buvę ir jis žydų išsigimėlių bardako ir amoralus tradicijas, cirko monstrų šou kultūrą ėmė skleisti Klaipėdoje. Būdamas iškrypėlis, nuteistas dar TSRS, turi tinklą tokių pat. Tai aferistas ir kaip nurodyta nepagydomas psichopatas. Jo dukra Dalua Bielskytė, prostitutė iš pigesnių, buvo užsikrėtusi AIDS, skelbės kad gydosi vėžį, bet ne ŽIV.Protinis atslikimas Bielskytės ir dėl narkomanijos. Proto ligomis sunkiai serga ji,ir jos sesuo, mama, teta. Kodėl bibliotekų lankytoja gauna tokių padugnių aplinką?

2metrai

2metrai portretas
O Dukritė
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių