Quantcast

Pajūryje laivo liekanos vis dar kelia pavojų poilsiautojams

Klaipėdos uosto prieigose savo keliones baigusio laivo liekanos vis dar kelia pavojų poilsiautojams. Nors nuo tada, kai laivas audrų buvo nublokštas į Smiltynės krantą, praėjo dešimtmečiai, surūdijusios jo liekanos vis dar styro vandenyje ir kranto smėlyje.

Vyresni klaipėdiečiai dar pamena, kai 1969 m. spalio pabaigoje maždaug puskilometriu piečiau nuo centrinės Smiltynės paplūdimio gelbėjimo stoties krante įstrigo vokiečių laivas „Hans Bernstein“.

Tuomet bandyta ištempti jį į krantą, bet visos pastangos buvo bergždžios, taip laivas liko krante ir virto vaiduokliu.

Tik 1995 metais šis laivas buvo baigtas pjaustyti ir jo silueto neliko paplūdimyje. Tačiau smėlio užneštas metalinis dugnas iki šiol tūno tarp paplūdimio smėlio ir vandens.

Surūdiję, aštrūs metalo fragmentai kyšo ir neatidiems poilsiautojams kelia grėsmę ties ta vieta, kur dabar yra riba tarp vyrų paplūdimio ir nudistų pliažo.

Surūdiję, aštrūs metalo fragmentai kyšo ir neatidiems poilsiautojams kelia grėsmę ties ta vieta, kur dabar yra riba tarp vyrų paplūdimio ir nudistų pliažo.

Dar 2003 metais dienraštis „Klaipėda“ rašė apie šioje atokioje vietoje susižalojusį vaikiną. Trauma buvo rimta, jaunuolis užlipo ant aštrios laivo liekanos ir stipriai susižeidė.

Tada vaikino koja buvo operuojama, gydytojai buvo priversti nupjauti dalį atplyšusio raumens. Surūdijusio metalo išdrėksta žaizda gijo sunkiai.

Nukentėjusysis prieš du dešimtmečius piktinosi, kad pavojingos vietos niekaip nepažymėtos.

Smiltynėje tai – ne vienintelė tokia vieta. Kita – nepriskiriama oficialiam paplūdimiui, yra arčiau pietinio molo, ties Kopgalio tvirtove. Surūdijusio metalo konstrukcijos primena laivo kontūrą, bet tai nėra laivas. Tai jūros vandens siurblinės rezervuaro kontūras.

Objektas seniai nebenaudojamas, bet vis dar riogso pajūryje. Kartais jis gerai matomas, kartais jūra ir vėjas jį labiau paslepia po smėlio sluoksniu. Kai kurie klaipėdiečiai pamena laikus, kai nuo šio objekto krašto nerdavo į jūrą.

Biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ vadovas Žigintas Narmontas teigė apie tokį pavojų poilsiautojams nežinojęs, bet pasitaręs su pavaldiniais pranešė, kad netrukus abi minėtos vietos bus pažymėtos įspėjamosiomis lentelėmis. Panašiai pažymimos duobės jūroje.

Kol kas įstaiga neturi galimybės panaikinti laivo liekanų, bet ir įspėjamieji ženklai gali padėti apsaugoti poilsiautojus nuo traumų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

E.

E. portretas
Na taip, su tokiomis žurnalistėmis daivomis ir jų sms - tekstukais geriau nesiskaityti. Neskaityti. Kauno diena nusigyveno iki "laivą užtempti nuo seklumos į krantą". Sėkmės kūryboje :)

KAZYS

KAZYS portretas
ROLANDAI, Žigintas 1969 m. dar nebuvo pasaulyje, (atleisk nežinau tavo amžiaus) ir nereikia smerkti vadovo. Man teko laipioti po laivo korpuso nuolaužas ir daugelis "pacanų"( pauglių) rizikuodavome savo gyvybe nesuvokdami saugumo ir niekam tai nerūpėjo. Supjausčius laivo liekanas buvo įspėjamieji ženklai "Pavojinga" . Jūra savo aukas slepia ir parodo gamtos jėga. Tai ,kad dėl to Hanso nereikia kaltinti "Klaipėdos paplūdimiai" vadovo. O šiaip Rolandai, gal žinai kur kokia atominė bomba prie Klaipėos? Tai parodyk.

Rolandas

Rolandas  portretas
LABAI GERAS paplūdimio vadovas, kad Nežinojo! Tai kodėl vadovas su gauja padėjėjų Nieko Nežino ? Kiek metų jis dar vadovaus ? Normalioje valstybėje Toks Vadovas seniai stovėtų teisme. Taip, Lietuvoje GYVENIMAS GERĖJA..
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių