Quantcast

Klaipėdos savivaldybė kreipėsi į teisėsaugą dėl kelių kultūros projektų finansavimo

Dar nepabaigus audito, kuriame aiškinamasi, kaip meno kūrėjai panaudojo pernai Klaipėdos savivaldybės skirtus pinigus Kultūros ir meno sričių programų projektams, kreiptasi į prokuratūrą. Įtarimų sukėlė dviejų asociacijų ataskaitos.

Sąskaita – keturioms institucijoms

Pernai Kultūros ir meno sričių bei programų projektų daliniam finansavimui Klaipėdos savivaldybė skyrė 1,9 mln. eurų.

Atliekant auditą, kaip buvo panaudotos šios lėšos, nustatyta, kad dvi asociacijos, vadovaujamos to paties asmens, gavusios finansavimą kultūros projektams vykdyti, atsiskaitydamos už patirtas išlaidas, tas pačias sąskaitas faktūras ir kitus išlaidas patvirtinančius dokumentus teikė kelioms skirtingoms įstaigoms.

„Tai yra įvykis, vertas prokuratūros tyrimo, nes dėl to paties projekto dalinio apmokėjimo ta pati sąskaita pateikta ne tik Klaipėdos, Neringos bei Kretingos savivaldybėms, bet ir Kultūros tarybai. Tai – labai negražus faktas“, – pabrėžė Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Ta pati sąskaita pateikta ne tik Klaipėdos, Neringos bei Kretingos savivaldybėms, bet ir Kultūros tarybai.

Pažeidimus fiksavo auditoriai

Tokia situacija išaiškėjo, kai Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba kreipėsi į Kultūros ministeriją, Lietuvos kultūros tarybą bei Neringos ir Kretingos rajono savivaldybes, prašydama pateikti projektų vykdytojų dokumentus, kuriems buvo skirtas finansavimas ir iš šių įstaigų lėšų.

Viena 1,5 tūkst. eurų vertės sutartis, pagrindžianti patirtas išlaidas, pateikta net keturioms institucijoms – Klaipėdos, Kretingos, Neringos savivaldybėms bei Kultūros tarybai.

Visos institucijos kultūros projekto vykdytojui atlygino dalį arba visas pagal pateiktą sutartį patirtas išlaidas.

Taip kultūros projekto vykdytojas, išleidęs 1,5 tūkst. eurų, kaip kompensaciją už šias išlaidas gavo 4 750 eurų.

Anot A. Vaitkaus, šis pavyzdys – tik vienas nustatytų atvejų, kai tie patys dokumentai buvo dubliuojami ne kartą. Kalbama apie keliasdešimt tūkstančių eurų neteisėtai iš savivaldybių ir valstybės institucijų pasisavintų lėšų.

Arvydas Vaitkus. Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Reikalaus atlyginti žalą

„Reikalausime, kad lėšos būtų grąžintos į miesto biudžetą, tikiu, kad taip pasielgs ir kitos savivaldybės. Dėl nustatytų atvejų jau kreiptasi į prokuratūrą, perduota 400 lapų surinktos informacijos“, – teigė A. Vaitkus.

Iš viso Klaipėdos savivaldybės patirta žala siekia 26,6 tūkst. eurų.

Abiem atvejais išlaidas patvirtinantys dokumentai dubliuoti daugiau nei 50 proc., todėl Kontrolės ir audito tarnyba konstatavo, kad neturi pagrindo vertinti, jog tai buvo klaida, o ne tyčiniai veiksmai.

„Auditas tęsiamas, tikrinami ir kiti kultūros projektų ir programų vykdytojai. Kol kas daugiau tokių grubių atvejų nenustatyta, nors smulkesnių pažeidimų fiksuojama. Auditą planuojame baigti birželį“, – tikino savivaldybės kontrolierė Daiva Čeporiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dar vienas būdas

dar vienas būdas portretas
Ypač daug pinigų be jokios naudos iššvaisto taip vadinamos "kūrybinės dirbtuvės". Po šiuo "veiklos" apibūdinimu slypi tuštima, niekai, vien pinigų pasisavinimas. Gal yra išimčių, bet tikrai nedaug.

Geriau vėliau, negu niekad

Geriau vėliau, negu niekad portretas
Tikėkime, kad apmažės vertelgų, save meninikais laikančių ir lobstančių iš mokėtojų kišenių skaičius. Taip suižūlėjo, kad šaukiasi gelbėtoją -ministrą. Trumpą atmintį turitiems-kokias sumas pavogė švonderio Žiobroo gauja " Klaipėdos šventės" .Tuometinis dūdorius nematė, kokias algas moka - dviženklės sumos, IT specialistų algos kapeikos. Gal metas būtų miestui susigrąžinti kas pavogta. Merui stirybės, nes vagys taip suįžūlėjo negaudami išlaikym, kad dabar rėkia, juos skriaudžia.

Bibliotekas tikrinkite

Bibliotekas tikrinkite portretas
Renginiuose bibliotekose jau ir Ukrainos šarlatanės visokios moko kaip gyventi, veda daugybę mokymo kursų. Mokytoja bibliotekose Klaipėdoje tapo ir ŽIV serganti sena prostitutė narkomanė Dalia Bielskytė. Kad galėtų mokytis žmones, bibliotekose turi būti tikrinama, ar turi pedagoginį išsilavinimą, ar turi leidimą dirbti su suaugusiaisiais. Biblioteka nėra pigių susenusių prostitučių kaip Dalia Biekskytė šou. Ten irgi sugalvojo projektą. Iš biudžeto pinigų. Ontrolės nėra, koks tas mokymų turinys. O narkomanai Daliai Bielskytei patogu, susirenka kiti narkomanai ir dar už viską sumoka savivaldybė. Narkomanė įkakusi dozę prirašo eilėraščių. Taip gyvena nieko iš viso nedirbame. Jei D. Bielskytė iki bibliotekos atvykti gali, gali ir viešus darbus dirbti. Miesto valdžia turi pasirūpinti išieškoti pinigus iš bibliotekų, kur išplauna per projektus, pagal kuriuos visiški padugnės imituoja, kad turi užimtumą. Miesto šiukšlynų yra daugybė nesutvarkytų. Tegu narkomanai kaip Bielskytė eina dirbti.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių